Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Matematickou nobelovku dostala žena z Íránu

mat-ir0Fieldsova medaile je považována za jakousi Nobelovu cenu pro matematiky - a až dosud jí získávali výhradně muži. Letos poprvé ji obdrží žena. Maryam Mirzakhami navíc pochází z Iránu, muslimské země, kde to s rovnoprávností pohlaví není jednoduché. Narodila se a vystudovala v Teheránu, nyní však přednáší v USA.

 

 

 

"Úspěch Maryam Mirzakhani je obrovský symbol a já doufám, že bude inspirovat i další ženy ke kariéře v matematických vědách, protože my ženy v matematice potřebujeme," komentovala udělení ceny íránské vědkyni Ingrid Daubechies, prezidentka Mezinárodní matematické unie (IMU). "To, že cenu dostala žena a já jsem také žena, považuji za náhodu, protože udělování těchto ocenění není součást mé agendy. Ale samozřejmě jsem ráda, že se tak stalo."

Společně s Maryam Mirzakhani Fieldsovu medaili letos obdrželi také profesor na Princetown University Manjul Bhargava narozený v Kanadě, Rakušan Martin Hairer a Brazilec Artur Ávila.

 

Historka z dětství

"Jako dítě jsem chtěla být spisovatelka, četla jsem všechno, co mi přišlo pod ruku," říká Mirzakhani, která se narodila roku 1977 v Teheránu. "Zájem o matematiku ve mě probudil bratr, když vyprávěl historku z dětství německého matematika Gausse. Učitel, který od něj chtěl mít na chvíli pokoj, mu nařídil sečíst všechna čísla od jedné do sta. Gaus mu obratem oznámil výsledek 5050, protože si rychle dokázal sestavit postup řešení. To mě fascinovalo."

mat-ir1

 

 

obr: Maryam Mirzakhami, íránská matematička, která jako první žena v historii obdržela prestižní Fieldsovu medaili. V současné době přednáší na americké Princetown University

 

 

Mirzakhani pak studovala střední školu Farzanegad v Teheránu provozovanou Mezinárodní organizací pro podporu nadaných studentů. Už jako teenager začala sbírat medaile na mezinárodních matematických olympiádách - poprvé v Hongkongu roku 1994.

Poté následovalo studium na Sharif University of Technology v Teheránu a na americkém Harvardu, kde roku 2004 získala vědeckou hodnost PhD. Dnes působí jako profesorka na Princetown University.

Téma, za které Mirzakhani obdržela Fieldsovu medaili, většině normálních smrtelníků nic neřekne: "dynamika a geometrie Reimannových povrchů a jejich modulárních prostorů".

Sama vědkyně o svém výzkumu říká: "Nejčastěji souvisí s geometrickými strukturami povrchů a jejich deformacemi... Při jejich studiu je možné vysledovat i spojitosti s teoretickou fyzikou a topologií. Mě na tom ale nejvíc fascinuje hledat k jednomu problému různé metody řešení a různé úhly pohledu."

 

Pobídka pro mladé vědce

Když zakládal Alfred Nobel svou slavnou nadaci, na matematiku přitom nějak zapomněl, proto bývají za matematické Nobelovy ceny považovány dvě jiné pocty: Fieldsova medaile a Abelova cena.

mat-ir2

 

obr: Fieldsova medaile je považována za jakousi matematickou obdobu Nobelovy ceny. Ocenění je limitováno věkem laureátů, protože je myšlena především jako pobídka mladým matematikům

 

 

Fieldsova medaile dostala své jméno podle kanadského matematika Johna Charlese Fieldse (1863 - 1932), který stál u zrodu tohoto ocenění. Poprvé byla udělena roku 1936 a od té doby je vyhlašována každé čtyři roky s výjimkou období druhé světové války. Na rozdíl od Nobelovy ceny je v jejích podmínkách zabudovaný věkový limit pro laureáty: nesmí být starší než 40 let, protože účelem má být probuzení zájmu o matematiku mezi mladými vědci.

Součástí pocty je finanční odměna, od roku 2006 ve výši 15 000 kanadských dolarů (285 000 Kč) - na rozdíl od Abelovy ceny, udělované norským králem, která je o poznání štědřejší: 6 milionů norských korun (skoro 19 milionů Kč). Ta také neobsahuje věkový limit, oceněný jen nesmí být po smrti - ke skutečné Nobelově ceně tedy má blíž. Jmenuje se po norském matematikovi Nielsi Henriku Abelovi (1802 - 1892).

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny

Komentáře   

#11 Vlastimil Čech 2014-08-17 09:34
Krucipísek, nejenom že je to děvčátko čertovsky chytré, ale je i velice hezké... Peršanka... Oni jsou ti Peršani asi docela takoví lidičkové jako jsme i my...
U Peršanů bych očekával trochu jiný vzhled: Tmavé oči mandlového tvaru, velikánská nízko posazená ušiska, široký a dolů zahnutý frňák, typicky tvarovaná ústa, nažloutlá, na pohled nečistá a mastná pleť... a ona je to holka jako cumel! Radost pohledět na Peršanku!
#12 Wrunx 2014-08-31 11:24
A ještě má tak hezké urozené jméno. Taková záplava pozitiv v jedné míchanici. Má tak někdo štěstí :-)
#13 Jana Nováková 2014-11-22 14:35
Děkuji za informaci,slyší m to poprvé, nevěděla jsem,že taková cena existuje.Matema tická schopnost je vrozená, je to činnost mozku díky určitému genu.Já ten gen mám zakrnělý.:-)

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates from JoomlaShack