Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Do říše videa vtrhly zrcadlovky

vid1Jeden díl seriálu dr. House, stejně jako celovečerní český film Pojedeme k moři, se nenatáčely filmovými kamerami, ale na digitální zrcadlovky. Je to jen vrchol ledovce; v menších videostudiích už jde o běžnou praxi. A protože bez videa se dnes neobejde žádný trochu slušný web, je to i praxe bezmála masová: vznikají tak nejen reklamy, dokumenty, hudební klipy, nebo instruktážní videa, ale také nízkorozpočtové snímky a náročnější amatérská tvorba.

 

Na otázku, čím se z pohledu televizního diváka liší pořad natočený digitální zrcadlovkou místo pořádné kamery, Greg Yaitanes režisér seriálu Dr. House odpověděl: "Jemnější zaostření nám umožnilo doslova vytáhnout tváře herců z pozadí. Moc se mi tenhle způsob práce líbil, věřím, že má budoucnost."

 

O řád levnější

Digitální fotoaparáty schopné nahrávat video se objevily už v 90. letech (uvádí se, že první byl Ricoh RDC-1 z roku 1995). Ale dlouho šlo jen o kompakty pro nejširší vrstvy zákazníků a ty na videokamery neměly. Opravdu zajímavé to začalo být až roku 2008, kdy Nikon i Canon krátce po sobě uvedly na trh první zrcadlovky obsahující funkci Video - typy Nikon D90 a Canon EOS 5D Mark II. Tehdy mnozí filmaři zpozorněli, protože výhody zrcadlovky s výměnnými objektivy oproti kameře jsou očividné. Alespoň teoreticky.

Jak je to ale v praxi?

vid2

 

 

obr: Jednou z výhod zrcadlovky v roli kamery je, že ji lze pojmout jako stavebnici. Nejenže se tak muže investice rozložit v čase, ale stroj lze kdykoliv snadno přizpůsobit ke konkrétnímu účelu

 

 

Pro zrcadlovku v roli filmové kamery mluví především cenové srovnání. Dá se pořídit už za desítky tisíc korun, zatímco videokamera srovnatelných schopností se pohybuje o řád výš. Další nepřehlédnutelnou výhodou je možnost výměny objektivů. I to sice poloprofesionální a profesionální kamery umí - ale opět za cenu podstatně vyšší.

U zrcadlovek zavedených výrobců je navíc těch objektivů (a dalšího příslušenství, jako třeba telekonvertorů, mezikroužků, měchových zařízení atd.) obrovský výběr značkové i neznačkové produkce, což se o příslušenství ke kamerám rozhodně říci nedá.

Další výhodou je, že zrcadlovky mají větší obrazový čip než videokamery, což se hodí zejména v horších světelných podmínkách. Kromě toho znamená větší čip delší ohniskovou vzdálenost objektivů, a tedy i menší hloubku ostrosti. Zručný kameraman si tak může s rovinami zaostření dokonale vyhrát a využít je k tvůrčím záměrům. Tady už ale teorie současně také varuje: převod videoformátu ze "zrcadlovkového" do klasických filmových může přinášet některé nežádoucí jevy.

A konečně zrcadlovkou lze na vysoké úrovni fotografovat, což se o většině kamer (i při vší úctě k jejich funkci PHOTO) říct nedá. Při práci v terénu, na cestách, v obtížně dostupných lokalitách tak místo dvou těžkých, drahých a zranitelných krámů vláčíme jen jeden.

Zrcadlovka tedy před kamerou teoreticky jednoznačně vede. Praxe ale brzy ukázala, že to nebude tak jednoduché. Ze začátku hlavně proto, že výrobci fotoaparátů se nedokázali vžít do potřeb kameramanů - a možná se o to ani moc nesnažili, protože si od videa ve svých zrcadlovkách nic neslibovali. Canon v tomto ohledu získal určitý počáteční náskok, dnes už jsou ale síly zase vyrovnané a video v digitální zrcadlovce představuje plnohodnotnou a vyzrálou funkci.

Už se tedy také ví, že zrcadlovkou lze s výhodou natáčet i na profesionální úrovni - jak o tom svědčí třeba výše zmíněná díla. Ale všechno má své, proto je nutné dopředu počítat s určitými zvláštnostmi.

 

Nic není zadarmo

O zrcadlovkách v roli kamery platí totéž co o všech víceúčelových zařízeních: univerzálnost není zadarmo. Zjistíme to asi nejdřív při práci s objektivy, jejichž způsob zaostřování a clonění s videem moc nepočítá. Zatímco u fotoaparátu nevadí, že přístroj si před snímkem nastaví příslušné hodnoty, když to udělá v průběhu snímání videa, máme problém. Pokud se například přístroj uprostřed záběru pohybujícího se objektu rozhodne přeostřit, nebo lépe exponovat, je výsledný záznam nepoužitelný.

vid3

 

 

obr: Zrcadlovka s příslušenstvím usnadňujícím natáčení videa. Za pozornost stojí kolo, které usnadňuje zaostřování, případně manipulaci se zoomem

 

 

 

Ve skutečnosti ale ten problém není zas tak velký, protože stačí vypnout automatiku a nastavovat hodnoty ručně. V profesionální filmařské práci je ostatně manuální ovládání standardní postup.

Další nevýhodou je ergonomie fotoaparátu, která je úplně jiná než u kamery. Při studiové práci ze stativu to nevadí, při práci v terénu se používají různé adaptéry, opěrky, nástavce a pod. Někdy sice bývají až nepochopitelně drahé, není ale tak obtížné si je nechat vyrobit za zlomek ceny.

Nechybí ale ani názor, že se tenhle problém zveličuje. Na otázku jak to řešili při natáčení seriálu Dr. House, Greg Yaitanes odpověděl: "Nijak. Prostě se foťáky držely v ruce, v nejhorším případě jsme použili jednoduchý stativ."

Větší problém představuje sledování záběru. Zrcadlovky natáčejí video v režimu tzv. živého náhledu, kdy se sklopí zrcadlo a obraz je pouze na displeji. Pokud ten je výklopný, nic se neděje a natáčí se jako s kamerou, kde jsou výklopné displeje standardně. Pokud ale výklopný není (což obvykle opravdu není, kupodivu zejména u dražších přístrojů - světlou výjimkou je například poloprofesionální Full frame Nikon D750) je to trochu složitější. Buď si při natáčení trochu zacvičíme, nebo je možné technické řešení, jako třeba optický nástavec, externí displej a podobně. Tu už je ale investice navíc. Nicméně, takové zařízení jde kupovat postupně a tím investici rozložit v čase, zatímco poloprofesionální nebo profi kamera nás připraví o statisíce korun naráz. Navíc se tak z kamery vlastně stává stavebnice, kterou jejíž prvky je možné kombinovat a měnit podle momentální potřeby.

Zrcadlovky v roli kamery mají i další specifika (při vysoké kvalitě nahrávky se na paměťovou kartu vejde jen krátký záznam, chybí tu i mnohé funkce běžné u kamer atd.). S tím se ale dá sžít - a většinu z nich nejspíš rychle vyřeší další technický vývoj. Horší je, že zrcadlovky zadím nedisponují videem v kvalitě 4K, které se pomalu stává standardem, ale i to je (doufejme) jen otázka času.

Využití zrcadlovky pro natáčení je ve většině případů výhodné, jen je třeba na něj myslet už při výběru typu. Což může někdy vyžadovat delší pátrání, protože schopnosti funkce VIDEO pořád ještě mnoho prodejců nepovažuje za tak významné, aby o nich věděli víc než jen základní údaje (a někdy ani to ne).

Jan A. Novák
Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack