Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Výstava Volty.cz míří do budoucnosti

volt1Početná skupina mladých lidí před vchodem do Trojhalí v ostravské Nové Karolíně mi připomněla, že jsem cestou sem viděl několik technických škol. Jak to spolu souvisí? Uvnitř se na rozlehlé ploše haly odehrával první ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz. A právě zájem mladých o moderní technologie je v současném složitém a dramaticky se proměňujícím světě mimořádně důležitý, protože nikoliv politikové, manažeři, obchodníci, úředníci nebo sociální pracovníci, ale právě technici suverénně ovládající vše, co souvisí s elektřinou a daty, jsou základním předpokladem, aby jakýkoliv stát v takovém světě obstál. Ne jako montovna přežívající díky levné pracovní síle, ale jako vítěz.

Velký zájem škol a mládeže byl zřetelný po celou dobu trvání výstavy, na své si ale pochopitelně přišli také odborníci, podnikatelé nebo i jen prostí fanoušci elektrotechniky. Směřování do technologické budoucnosti pocítil každý návštěvník výstavy hned po vstupu mezi stánky: solární energie, ektromobilita, chytré domácnosti, úsporná energetická řešení, senzory a měřící přístroje, bezdrátové sítě, elektroinstalace... Měl přitom příležitost navštívit stánky bezmála stovky vystavovatelů zaměřených na tuto problematiku, ale nejen to: každý ze tří dnů výstavy (20. až 22. září) se uskutečnil bohatý doprovodný program přednášek s tématy souvisejícími s náplní Voltů.cz. Konkrétně první den byly zaměřené na elektromobilitu a obnovitelné zdroje, druhý den se zabývaly rozvaděči a měřením, zatímco poslední den v nich šlo o chytré domácnosti a osvětlení měst a obcí. A protože nejen prací živ je člověk, nechyběly na výstavě ani možnosti občerstvení a živá hudba v podání několika skupin.

 

Elektřina ze Slunce

volt2Díky dramaticky rostoucím cenám energií se hitem číslo jedna staly úspory, především fotovoltaika - nejen obecně, ale i na výstavě Volty.cz.

Jeden z největších stánků tu patřil firmě Malina nabízející komplexní řešení při instalaci fotovoltaických systémů. Slogan "Instalujeme do 6 měsíců" u obrázku fotovoltaických panelů na střeše rodinného domku prozrazoval mocný nárůst poptávky v poslední době, ale také přesun zájmů od podnikatelů s elektřinou a institucionálních zřizovatelů k majitelům rodinných a rekreačních domů.

O tom, že doba solárním systémům extrémně přeje, svědčil nejen stánek permanentně zaplněný dotazujícími se a diskutujícími návštěvníky výstavy, ale i to, že firma další z panelů své expozice věnovala nabídce pracovních míst pro jednotlivce i celé pracovní skupiny. Energetický Holding Malina a. s. současně byl generálním partnerem celé výstavy.

Fotovoltaice se věnovaly také stánky nebo alespoň části stánků dalších vystavovatelů. Prezentoval se tu například SOMI SYSTEM, což je patentované řešení, které pomocí umělé inteligence řídí distribuci energie z fotovoltaické elektrárny. Prvky pro fotovoltaiku nabízela třeba také firma Legrand (společně s prvky pro smart home).

 

 Akumulátory místo benzínu

volt3Dalším oborem, který budil velký zájem návštěvníků, byla elektromobilita – elektrickými koloběžkami počínaje, přes nabíjecí stanice (firmy Schrack Technik, Chytré nabíjení.cz a další), až po elektrické automobily. Připadalo mi, že nejvíc obdivovatelů mají elektrokoloběžky, kterých tu firma VETT představovala docela početnou řadu typů.

O důvodech se mohu jen dohadovat, ale řekl bych, že to je na prvním místě cena: zatímco elektromobil pořád ještě nepaří k cenově nejdostupnějším komoditám, koloběžka dostupná je. A tak si na ní může přednosti i nedostatky současného stavu elektromobility na vlastní kůži vyzkoušet každý.
Ale ať už byl důvod zájmu jakýkoliv, skutečností je, že v poměrně rozlehlém prostoru vyhrazeném firmě VETT si každou chvíli někdo koloběžky nejen prohlížel, ale doslova ohmatával. Zvědavě až láskyplně...

To ovšem neznamená, že by zájem o velké elektromobily chyběl. Elegantním tvarům BMW nabízených firmou Car Tec samozřejmě nešlo odolat a nechyběly ani působivé předváděcí jízdy elektromobilů Volkswagen a Škoda. Jenže o tom, že elektrické vozy dobře jezdí asi nikdo nepochybuje - důvod, proč automobily se spalovacím motorem ještě nějakou tu chvíli nenahradí, je jinde (a mimo téma tohoto článku).

 

Nejen chytré domácnosti

Jako třetí velké téma výstavy Volty.cz mi přišly chytré domy a domácnosti (smart home). I v tomto případě se tu prezentovalo několik firem nabízejících buď komplexní řešení (například již zmíněný Legrand) nebo jednotlivé prvky, jako třeba osvětlení pro 24 V stejnosměrného napětí společnosti Minalox. Shodou okolností jsem se ke konceptu Smart Home nachomýtl už v 90. letech, při předvádění jednoho takového domu v Londýně. Už tehdy to bylo působivé – a Volty.cz naznačily, že technika od té doby značně pokročila. Přesto chytré domácnosti jsou od praktického uplatnění ještě dál než elektromobily, o kterých se většině uživatelů v 90. letech ani nezdálo. Problém Smart Home nejspíš nebude v nedostatečnosti technologií, jako spíš v nutnosti přesvědčit zákazníky, aby to chtěli. Výstava Volty.cz je jednou z cest.

A pak byla na Voltech samozřejmě k vidění spousta věcí, které zaujaly spíš specialisty: měřící technika, síťové prvky, bezdrátové technologie, rozvaděče... Ale i tady jsem si jako spíš laik občas přišel na své. Tak třeba termokamery by se určitě hodily i v běžném životě, například na hledání úniků tepla z domu, nebo poruch různé techniky a podobně. Nářadí Winha by nejspíš uvítal nejeden kutil. Mezi nabídkou firmy Genevo byl k vidění kapesní detektor Genevo MAX, který uchrání řidiče před nástrahami policejních radarů, navíc díky svému principu legálně. Oblečení NanoSilver je sice určené především k práci, ale kdo by nechtěl ponožky, v nichž se nohy nepotí. A tak by se dalo ještě chvíli pokračovat.

Důležité je, že první ročník výstavy Volty.cz se podařil a splnil své cíle. Jedním z nich bylo založení tradice, takže se bude každé dva roky opakovat.

Jan A. Novák

volt4

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates by JoomlaShack