Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

SpaceX má konkurenci: Rocket Lab vypustila raketu Electron

rocketlab1Soukromá společnost Rocket Lab vypustila svou první raketu Elektron určenou pro komerční vypouštění malých satelitů. Postavila pro ni kosmodrom na Severním ostrově Nového Zélandu. Cílem je cena jednoho startu nižší než 5 milionů dolarů

Dne 25 května letošního roku se rodina společností vysílajících své rakety do vesmíru rozrostla o dalšího člena: z kosmodromu na Severním ostrově Nového Zélandu odstartovala raketa Electron společnosti Rocket Lab.

Ke startu neměli přístup novináři ani veřejnost, firma ale na svém twitterovém účtu zveřejnila záběry ze startu. Diváci úspěšný vzlet rakety sledovali pomocí dalekohledů a teleobjektivů ze vzdálenějších míst.Raketa Electron je vysoká 17 metrů s maximálním průměrem 1,7 metrů. Skládá se ze dvou stupňů a má dopravovat náklady o hmotnosti až 150 kilogramů na oběžnou dráhu ve výškách mezi 300 a 500 km.

rocketlab2

 

obr: Start soukromé rakety Electron společnosti Rocket Lab

 

 

Nosič Electron obsahuje řadu netradičních řešení: například palivo nedodávají čerpadla poháněná stlačeným plynem, ale elektromotory. Řada dílů se vyrábí pomocí 3D tisku, kdy se vrstvy kovu nanášejí ve vakuu prostřednictvím paprsku elektronů. Velký podíl konstrukce představují uhlíkové kompozity. Na rozdíl od SpaceX neuvažuje Rocket Lab o opakovaně použitelných raketách, ale sází na nízké výrobní náklady jednorázově použitelných strojů.

Cílem společnosti je vyvinout nosič pro stále frekventovanější tržní segment malých satelitů. Míří především na uživatele CubeSat, což je jakási unifikovaná stavebnice poskytující možnost získat levný satelit i malým společnostem, vědeckým institucím a amatérům.

CubeSat obsahuje základní výbavu, kterou musí mít každý satelit (zdroje energie, navigační a komunikační systémy), uživatel dodá užitečný náklad. Cena nejmenší varianty CubeSat začíná okolo 77 000 dolarů. Cena jednoho komerčního startu rakety Electron proto nemá být vyšší než 5 milionů dolarů.

Dnešní start byl bez užitečného nákladu. Společnost plánuje provést ještě další dva testy a po jejich dokončení už letos zahájit komerční provoz.

Rocket Lab založil roku 2006 novozélandský internetový podnikatel Peter Beck. Roku 2009 uskutečnila úspěšný start jednostupňové rakety Atea-1 (maorský výraz pro vesmír), která však nebyla určená pro dosažení oběžné dráhy, ale pro balistické lety. O rok později podepsala smlouvu s NASA na zkoumání možností levného vynášení malých satelitů na oběžnou dráhu.

V listopadu 2015 otevřela svůj kosmodrom Launch Complex 1 na poloostrově Mahia na Severním ostrově Nového Zélandu. Odtud tak dnes vzlétla raketa Electron.

 

Jan A. Novák

obr: Peter Beck

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack