Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Cesta do vesmíru začíná pod vodou

nov1Důležitou součástí přípravy dlouhodobých misí do vesmíru je nutné posádky důkladně prověřit už na Zemi, protože při nich je rizikovým faktorem nejen technika, ale i samotní lidé- a tam nahoře je každé selhání nesmírně drahé. Nejvíc se kosmickým podmínkám blíží prostředí pod vodou. Česká republika se může pochlubit dlouhou tradicí ve výzkumech metod sledování duševního stavu astronautů a sociálních vazeb v posádkách kosmických lodí.

Už roku 1988 zorganizovala Akademie věd projekt Štola 88 při němž 12 dobrovolníků strávilo tři týdny v opuštěném důlním díle upraveném jako interiér kosmické lodi. Také denní rozvrh a prováděné experimenty odpovídaly programu pilotované mise, přičemž "posádky" byly pod dozorem lékařů a psychologů. Vedoucí projektu Jaroslav Sýkora se později podílel na mezinárodním experimentu MARS 500, který v letech 2010 až 2011 simuloval kompletní let šestičlenné posádky na Mars a zpět.

Později dva české týmy po vzoru amerického Akvaria nezávisle na sobě vybudovaly podvodní kabiny (habitaty), v nichž bylo možné simulovat podmínky kosmického letu ještě věrněji než v podzemní štole. ESA takové zařízení nemá, proto bylo možné předpokládat, že by české kabiny zahrnula do svých programů."Podvodní stanice je mnohem věrnější simulace vlivu meziplanetárního letu na zdraví a psychiku posádek, než pokusy s dlouhodobými pobyty malých skupin v uzavřeném prostoru na suchu," vysvětluje Matěj Šanda, konstruktér kabiny Hydronaut.

"Proběhla různá jednání s ESA, na kterých mi bylo řečeno, že výsledky vědeckých experimentů v takovém zařízení by byly zajímavé, ale musíme si to tady v Čechách postavit sami."V kabině Hydronaut se uskutečnilo několik dlouhodobých pobytů, naposledy v červnu 2021, kdy Matyáš Šanda, Mikoláš Rozložník a František Harant strávili 40 hodin v desetimetrové hloubce zatopeného lomu u Jesenného. Lékaři přitom sledovali fyziologické hodnoty i psychický stav posádky. Bezprostřední dlouhodobou spolupráci s ESA se ale zatím navázat nepodařilo.

Dál se dostal tým okolo psycholožky Kateřiny Sýkorové – Bernardové (dcery Jaroslava Sýkory) a potápěčského instruktora Michala Doktora. Ten v zatopeném lomu Slověnický mlýn u Českých Budějovic vybudoval velkoryse pojaté potápěčské centrum, včetně rozměrného habitatu umístěného v desetimetrové hloubce. Postupně se tu uskutečnilo několik rekordních dlouhodobých pobytů pod vodou.. Díky profesionálnímu přístupu, dokonalé organizaci a spolupráci s vědci se nakonec stal tým ze Slověnického mlýna součástí úsilí kosmických agentur o lety lidí dál než jen na oběžnou dráhu: letošní experiment simuloval přistání lidí na povrchu Měsíce, jeho několikadenní průzkum a návrat. Vědeckou vedoucí experimentu byla Kateřina Sýkorová-Bernardová..

V červnci 2021 se v habitatu Slověnického mlýna na celý zabydlel čtyřčlenný tým (dvě ženy a dva muži) vedený Davidem Vondráškem, vedoucím oddělení potápění na katedře technických a úpolových sportů Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Experiment pojmenovaný AQUAKOSMOW spočíval v lékařských měřeních, především ve sledování vlivu pobytu pod tlakem na jemnou motoriku, paměť, smyslové schopnosti a spánkové rytmy. Těžištěm vědecké práce byl výzkum psychiky malého kolektivu uzavřeného v omezeném prostoru a vystaveného nepřátelskému prostředí. O výsledky projevila zájem jak NASA, tak i ruský Institut biomedicínských problémů, takže byl tým Kateřiny Sýkorové - Bernardové zahrnut do mezinárodních kosmických projektů, přičemž je jeho účast potvrzená do roku 2027.

Tolik stručný souhrn, postupně se budeme na Novákovinách jednotlivými experimentům s dlouhodobými pobyty pod vodou zabývat podrobněji.

Jan A. Novák

 

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com