Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Microview: USB mikroskop není jen pro Sběratele kostí

microsc1Co udělají hrdinové seriálu Sběratelé kostí (Bones), když se chtějí mrtvole podívat pořádně na zoubek - někdy i doslova? Vezmou takovou věc zvící větší tužky, strčí kam potřebují a na velkém displeji uvidí detailní zvětšený obraz zblízka... Netřeba ani mít doma zamordované nebožtíky, aby člověka napadlo, že něco takového by se občas mohlo hodit. Zvlášť pokud máme rádi přírodu a chceme ji pozorovat a fotografovat i z mravenčího úhlu pohledu. Nebo bastlíme elektroniku a potřebujeme vidět kvalitu plošných spojů zblízka. Nebo sbíráme známky, mince, minerály, fosilie či jiné artefakty. O žácích, studentech a vědcích ani nemluvě...

 

 

 

Leckoho asi napadne spousta dalších využití - a přitom tahle věc je snadno dostupná. Nejčastěji se vyskytuje pod označením "USB mikroskop" i když to není tak přesné. V nejjednodušším provedení (hobby) jde v podstatě o fotoaparát podobný tomu v mobilech spojený s optickou soustavou jednoduchého mikroskopu a připojený k počítači přes USB. Pro začátek si asi nebudeme pořizovat profesionální přístroje - a tak sáhneme po jednom z nejlevnějších: čínský výrobek MicroView za 1390 Kč.

MicroView má podobu tlustého doutníku a na sobě jen dva ovládací prvky: zaostřování a spoušť. Kolem objektivu v přední části je 8 LED osvětlujících zorné pole. V balení najdete ještě cédéčko s ovladači a stojánek - a to je všechno. Maximální zvětšení je 230x, což je běžná úrovň školních mikroskopů,

mikrosk2

 

 

obr: Jedním z využití USB mikroskopů je třeba také kontrola kvality spojů v elektronice

Foto: Jan A. Novák

 

 

Jednou z nejhezčích vlastností USB mikroskopů je, že - na rozdíl od těch klasických - umí fotografovat a pořizovat videa. V tomto případě obrázky s maximálním rozlišením 1,3 Mpix (1280 x 1024) a video ve formátu AVI s frekvencí 30 fps. Kvalita fotografií i videa je slušná, zvlášť když přihlédneme k ceně.

Abychom se z té láce ale neradovali příliš, je tu i řada nedostatků, které ceně odpovídají také. Stojánek sice vypadá efektně, ale v praxi je téměř nepoužitelný, protože nejde ani připevnit k podkladu, ani jím přístroj plynule zaměřovat. Spoušť na tubusu mikroskopu u testovaného přístroje z nepochopitelných důvodů odstartuje nahrávání fotografií, které nejde zastavit jinak než vytrhnutím kabelu z konektoru. Je tedy nutné používat softwarové ovladače, což je poněkud nepohodlné.

Programátor ovladačů také nějak nevzal na zřetel, že mikroskup ukazuje svět zrcadlově převrácený - obraz na monitoru se pohybuje opačně, než ruka s mikroskopem, takže přesné zaměření představuje dost velký nápor na psychiku. Návod (pouze na CD) sice varuje před vypínáním mikroskopu vytažením z počítače, ale neříká, jak to tedy udělat jinak. Ostatně, ani jinak toho moc neříká. Atakdále...

Výrobků navenek prakticky shodných s tímto a se stejným optickým rozlišením (neplést se softwarovým) se na trhu vyskytuje mnoho i když pod různými označeními a většinou dražších. Vzbuzuje to podezření, že za všemi stojí jediný no name výrobce kdesi v Asii - a zbytek je z největší části už jen marketingová zdatnost prodejců. I proto jsem vybral MicroView: cena jeho nedostatky z velké části eliminuje. Nebude například tolik vadit, když si k němu přiděláme vlastní stojan, třeba i se spodním nebo bočním osvětlením, protože ani u dražších modelů této třídy nejsou o moc lepší. A nepřišlo by ani tak líto, kdyby po čase omrzel, nebo při některém z experimentů vzal za své.

Protože MicroView je svým způsobem přes všechny nedostatky skvělý přístroj: za málo peněz nabídne slušné fotky a videa, ale hlavně uvede do mikrosvěta. Pokud se v něm zabydlíme a časem zatoužíme i po lepším zařízení, pak právě díky němu budeme přesně vědět co máme chtít, abychom nebyli zklamaní. Ceny opravdu kvalitních digitálních mikroskopů se totiž pohybují v řádu desetitisíců.

 

hodnocení:

cena: 1390 Kč

cílová skupina: hobby, žáci, studenti

pro: nízká cena, kvalitní fotografie

proti: nekvalitní provedení, nepohodlné ovládání

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

Ukázky snímků:

obr: Růstový vrchol.  Foto: Jan A. Novák

 

obr: Daktyloskopické rýhy na prstu.  Foto: Jan A. Novák

 

obr: Krystaly horského křišťálu s ametystem. Foto: Jan A. Novák

 

obr: Povrch vápence se schránkami pravěkých živočichů. Foto: Jan A. Novák

 

Komentáře   

+1 #1 Tomik 2014-01-27 13:19
Super, díky, konečně z toho vidím snímky ! Chtěl jsem to zařízení koupit, ale nebyl jsem si jistý, teď jdu do toho !

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack