Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Canon Pixma: tiskárna nejen pro fotografy

canpim1Tiskárna je samozřejmou součástí počítačové sestavy i pro domácí uživatele - ať už ji používají k tisku dokumentů, fotografií, nebo pro malé podnikání. Přitom požadují kvalitu přinejmenším stejnou jako korporátní sféra a úřady, ovšem pokud možno za nízkou cenou. O skloubení těchto poněkud protichůdných požadavků usiluje nová řada tiskáren Canon Pixma.

 

 

 

 V případě modelu Pixma iX6850 se jedná o inkoustovou tiskárnu, která pracuje s pěti inkousty včetně černého pigmentu (PGBK, BK, C, M, Y) a zvládá tisk až do formátu A3+. Rozlišení tisku dosahuje až 9600x2400 dpi. Kancelářskému využití vyhovuje především rychlost až 14,5 stran za minutu u černobílého tisku a 10,4 stran za minutu u barevného - obojí v nejběžnějším formátu A4. Kromě toho lze používat zvětšený zásobník černého pigmentu (velikost XL), jehož obsah dovolí bez výměny vytisknout až 1000 listů A4. K počítači, počítačové síti, ale třeba i smartphonu nebo tabletu se tiskárna může připojit také pomocí bezdrátového rozhraní.

canpixm2Přístroj umožňuje oboustranný tisk - pokud si ovšem budete papír sami obracet a znovu vkládat. Do zásobníku se vejde až 150 listů kancelářského papíru (gramáž 64 až 105 g/m2) nebo 20 listů fotopapíru.

Tiskárna spolupracuje s operačními systémy Windows (od XP až po 8.1), Windows RT, Mac OS X, iOS, Android. Na pracovním stole zabere plochu 58,4 x 31 centimetrů při výšce 16 centimetrů. Váží něco málo přes 8 kilogramů. Elegantní design, malá výška a decentní černá barva zaručí, že ani v obývacím pokoji nebude působit jako pěst na oko.

Uživatelé modelu Canon Pixma iX6850 nemusí rezignovat ani na tisk kvalitních barevných fotografií, pokud ale jsou fotografickými fajnšmekry pak asi dají spíš přednost typu Pixma iP8750. Ten má podobné parametry, v jeho případě ale kladli konstruktéři ještě větší důraz právě na vysokou kvalitu obrazového výstupu. Umožňuje ji především používání šesti inkoustů, přičemž součástí sady je i zásobník na šedý pigment. Důraz na fotografickou kvalitu ovšem něco stojí: iP8750 je o přibližně čtyři tisícovky dražší než iX6850.

Další zárukou vysoké kvality fotografických výstupů z iP8750 je velikost kapek produkovaných tryskami, která činí pouhý 1pikolitr (pro lepší představu: to je jedna biliontina litru). Stejně jako u předchozího modelu se dosahuje rozlišení až 9600 x 2400 dpi. Pokud by vám pro vaše fotografie nestačilo ani to, pak má Canon ve svém portfoliu i profesionální fototiskárny řady Pixma PRO. To už je ale jiná kategorie - používají například 10 až 12 pigmentů...

Ale vraťme se zpátky na zem. Tiskárna Pixma iP8750 umožňuje tisknout barevné fotografie až do formátu A3+ bez okrajů. Tisk jednoho snímku A3 trvá průměrně dvě minuty. I v tomto případě můžete kromě běžného připojení využít bezdrátového rozhraní WiFi a tisknout i z chytrého mobilu nebo tabletu. Konstrukce tiskárny umožňuje také přímo tisknout na disky DVD nebo CD. Oddělené zásobníky barvy umožňují individuální výměnu a tím ekonomický provoz. Pro všechny inkousty je možné použít i zvětšené zásobníky XL. Součástí dodávky je i software pro úpravu snímků a různé obrazové efekty. Oba modely přišly na český trh v únoru, uvedené ceny jsou doporučené výrobcem.

 

cena: 5490 Kč (iX6850), 9590 Kč (iP8750)

cílová skupina: domácí kancelář, fotografové

pro: kvalitní tisk, rychlost, hospodárný provoz

proti: nic mě nenapadá

 

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

Komentáře   

#11 hulvath 2014-03-22 21:37
Protoze jsme v nestastne fazi vyvoje spolecnosti a ekonomiky. Drive nebo pozdeji bude muset prijit zkraceni pracovni doby nebo tydne nebo oboje - nebo jista forma socialismu, pro postarani se o stale rostouci masu nezamestnatelny ch - do ktere bude bude pratrit s rozvojem technologii porad vice a vice nejen tech intelektulane podprumernych (lopat) jako dnes, ale i porad vice prumernych - dnesnich strednich kadru, kteri budou take masivne nahrazovani stroji. Neni nejaka vase znama treba pokladni ? Ma smulu, za 20 let ta prace uz temer nebude existovat...
#12 j.a.n. 2014-03-23 10:44
Tohle je problém, který by stál za nějakou větší rešerši, studii atd. Pamatuji, jak nám v dětství tvrdili, že za nás všechno budou dělat stroje - jenže nám zapomněli říct, že všechen zisk z té práce shrábne úzká vrstva nenažraných "manažerů" a spekulantů...

You have no rights to post comments

 
Joomla Tutorial by JoomlaShack