Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Canon Legia mini: kamera na jiný způsob

legria1Od pohledu by ta věc mohla být cokoliv: smartphone, přenosný projektor holicí strojek... Teprve, když posunete tlačítko na boku do polohy ON, tak se objeví objektiv - a začne přihořívat. Ano, je to kamera. Ale přinejmenším po stránce designu hodně netradiční. Přístroj Canon Legria mini stojí někde na půl cesty mezi klasickými amatérskými videokamerami, jejichž čas zřejmě pominul, a outdoorovými minikamerami, které naopak zažívají dramatický vzestup. Což nemusí být špatná strategie, pokud konstruktéři z obou koncepcí vezmou to lepší.

 

 

Co se týče dědictví po klasických kamerách, celkem se to podařilo. Minikamera má čip CMOS s 12,8 Mpx a zaznamenává video v kvalitě Full HD. Velmi příjemně překvapí kvalita nahrávek i fotografií při špatných světelných podmínkách. Je tu také mikrofon pro nahrávání zvuku stereo. Na to, že jde o krabičku o rozměrech pouhých 76 x 22 x 96 mm o hmotnosti 160 gramů, to vůbec není špatné – rozhodně je to víc než v.ideo z mobilu stejných rozměrů.

Jenže s tím souvisejí i omezení. Na rozdíl od běžných kamer tu především chybí zoom. Objektiv o světelnosti 2,8 má pevnou ohniskovou vzdálenost 16,8 mm o video, a 15,4 mm pro fotografování, což v praxi odpovídá úhlům záběru 160, respektive 170 stupňů. Nebo ekvivalentům ohniskových vzdáleností pro kinofilm 35 a 32,1 mm. Je sice možné nastavit  režimy  "širokoúhlý" a "detail", kamerka si to ovšem vyřeší tak, že "detail" vybere jen z části plochy obrazového čipu. Tedy totéž, jako byste udělali výřez na editoru v počítači. Tady už se tedy Legria posouvá do oblasti jednoduchých outdoorových kamer.

Podobá se jim i tím, že má velmi málo ovládacích prvků. V tomto případě je nahrazují je virtuální dotyková "tlačítka" na displeji, která ovšem musí zvládnout celou řadu funkcí. K nim by bodl nějaký podrobný papírový návod, protože cédéčko v terénu asi moc nepomůže. Místo něj tu ale je v balení jen stručný popis nejzákladnějších funkcí.

legria2Dalším znakem příbuznosti s outdoorovými kamerkami je vestavěná WiFi a možnost dálkového ovládání - v tomto případě i pomocí přístrojů s operačním systémem Android. A iOS.

Od kategorie outdoor se ovšem Legria mini dramaticky liší designem. Na rozdíl od většiny z nich má rozměrný displej s úhlopříčkou 2,7 palce a 230 tisíci obrazovými body, což se hodí. Navíc jej lze vyklápět a otáčet, i když pouze podle jedné osy. Ještě lepší by bylo, kdyby šel natáčet do stran, ale to už bychom asi chtěli moc.

Přístroj napájí akumulátor s výdrží asi jeden a čtvrt hodiny plného provozu. Jsou tu výstupy mini HDMi a mini USB a slot pro paměťovou kartu micro-SD. To všechno dohromady stojí přibližně 7000 Kč i s DPH.

A tady se asi znalec problematiky outdoorových kamer trochu zarazí, protože "to všechno" není zrovna mnoho. Jiné výrobky tohoto typu mívají v základním balení obvykle celou baterii držáků (na čelo, na zápěstí, na palubní desku auta, na řídítka...) a přinejmenším ještě i vodotěsné pouzdro, zde ale jakékoliv příslušenství chybí. Na trupu přístroje je sice závit pro stativový šroub, ale zřejmě hlavně jako výzva kutilům. Výrobce sice slibuje držáky a předvedl i vodotěsné pouzdro - ovšem na to bude muset případný majitel znovu zalovit v peněžence.

Nepřítomnost outdoorového příslušenství v základním balení, stejně jako displej a design vůbec, naznačují, že Legria mini není primárně zamýšlená jako outdoorová kamera nebo záznamová kamera do auta (k tomu ostatně chybí i možnost nahrávat v časové smyčce). Svými schopnostmi má mnohem blíž ke klasické amatérské videokameře s vyklápěcím displejem - ovšem opravdu miniaturní a koncipované tak, že ji v kapse ani neucítíte. Což není špatná strategie, protože velká část uživatelů této kategorie chce od kamer právě tohle.. Přitom možnost držáky nebo pouzdra dokoupit tu je a nakonec to nevyjde o moc víc než lepší outdoor.

 

Parametry

cena: cca 7000 Kč

cílová skupina: amatérské video

pro: malé rozměry, slušná kvalita obrazu, výklopný displej

proti: žádné příslušenství

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack