Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Fotomobil Nokia Lumia 930: velmi podařená vlajková loď

lum930-1Lumie jsou mobily vyšší cenové kategorie tradičně sázející především na příjemný design a špičkový fotoaparát. Ani Lumia 930, která se v Evropě dostala do prodeje v létě, pochopitelně není výjimkou. Jako zamýšlená vlajková loď značky pro tuto sezónu sice musela trochu slevit nejen z ceny, ale i z některých parametrů, právě proto jde ale o mobil, který má šanci zaujmout pořád ještě vynikajícím poměrem mezi cenou a výkonem.

 

 

 

Už od pohledu je Lumia 930 pěkný stroj vyznačující se jednoduchou elegancí. Rozměry 137 x 71 x 9,8 mm a hmotnost 167 g mohou někomu připadat už trochu moc, má to ale své výhody. Na prvním místě je to velký pětipalcový displej s vynikajícím rozlišením 1080 x 1920 bodů, který je dokonale čitelný i na plném slunci. K zahození také není kovová konstrukce šasí chráněná plastovými panely. Nejen, že mobil víc vydrží, ale dodává mu to také punc solidnosti. V přístroji je cosi panenského: zásuvku na SIMM kartu otevřete pomocí vložené plastové pásky - ale jen jednou, protože poté páska odpadne a příště už se neobejdete bez mikrošroubováku...

lum-930-2Po vizuálním zhodnocení logicky přichází na řadu ovládání. Přestože Windows Phone (8.1) má víc nepřátel než příznivců, nelze než konstatovat, že - na rozdíl od starších Nokií - tentokrát je navigace v systému zjevně dílem člověka a nikoliv mimozemšťana. I bez návodu (ten v balení je více než nedostatečný) se průměrně inteligentní uživatel rychle zorientuje, aniž by měl pocit, že je podrobován testům odolnosti vůči frustraci. Odezva na příkazy je okamžitá a nezáludná, odkudkoliv se snadno a rychle dostanete nejen o krok zpět, ale i na úvodní obrazovku.

Mobil má čtyřjádrový procesor s frekvencí 2,2 GHz, grafický akcelerátor, operační paměť 2 GB a uživatelskou vnitřní paměť 32 GB. Na rozdíl od některých jiných Lumií tu chybí slot pro paměťové karty. Jinak tu najdete vše, co u mobilu této cenové kategorie hledáte: rychlé a citlivé WiFi, GPS s možností zpřesnění polohy prostřednictvím A-GPS, četné multimediální funkce (sluchátka si ovšem musíte dokoupit). LiPol akumulátor má kapacitu 2420 mAh, což při intenzivnějším používání vystačí sotva na den. Ovšem ani u konkurence srovnatelných parametrů nebývá výdrž o moc větší.

U Lumií asi většinu potenciálních kupců bude nejvíc zajímat fotoaparát. V tomto případě sice nemá fenomenální rozlišení 41 Mpx, jako téměř už legendární Lumia 1020, ale i 20,7 Mpx je velmi dobré. Zkušenější fotografové ostatně vědí, že kvalitní fotky nedělá jen rozlišení - a i v tomto případě najdou v mobilu objektiv slavné firmy Zeiss. Nadchne je i možnost ukládat snímky v profesionálním formátu RAW usnadňujícím další úpravy. Nechybí optická stabilizace obrazu a technologie Pure View pro snímání v horších světelných podmínkách. Nokia také zachovala dobrý zvyk ponechávat na přístroji i mechanickou spoušť. Sečteno a podtrženo: opět máme mobil, který je v mnoha ohledech lepším fotoaparátem než leckteré kompakty - a přitom vždy po ruce.

Nic ovšem není dokonalé, a tak poslední výtka směřuje právě na fotoaparát. Samozřejmě umožňuje snímání videa v kvalitě Full HD, ovšem jen v maximální snímkové frekvenci 30 fps. A to je poměrně málo, takže některé typy záběrů mohou být trhané. I tak ale je Nokia Lumia 930 špičkový smartphone, který za slušnou cenu nabídne velmi slušné služby - zejména těm, kdo mobil rádi používají jako kameru.

cena: v průměru cca 15 000 Kč

cílová skupina: náročnější uživatelé

pro: vynikající fotoaparát, výkon, design

proti: nízká frekvence videa, není slot pro paměťové karty

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack