Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Samsung Galaxy NX: Foťák říznutý počítačem

sams1Vymyslet na přeplněném trhu fotoaparátů něco nového není jen tak. Samsung přichází se zajímavým pokusem: přístrojem Galaxy NX, která má posílené hlavně funkce, jaké normálně spíš čekáme u počítače nebo tabletu. Tedy nejen možnost dalšího zpracování obrazu, ale hlavně návaznost na internet, sociální sítě atd. To vše na platformě Android.

 

Na první pohled Samsung Galaxy NX vypadá jako běžná zrcadlovka střední kategorie určená pro trochu náročnější amatéry. Ve skutečnosti ale nemá sklopné zrcadlo, takže to vlastně žádná zrcadlovka není - přestože váží téměř půl kila (495 g), za což by se nemusela stydět ani zrcadlovka skutečná. Tady je zřejmě první koncepční zádrhel marketingového záměru. Druhý spočívá v tom, že i když lze na přístroji měnit objektivy, jejich nabídka stojí daleko za sortimentem tradičních značek, jako Nikon nebo Canon. Ty od Samsungu sice běžné potřeby amatéra pokryjí - ale tím to také končí. Celá nabídka "skel" se pohybuje v ohniskových délkách od 12 do 200 mm, což asi hlavně milovníkům záběrů z volné přírody nebude stačit. Zato však v sortimentu nechybí objektiv s možností 3D snímání (ohnisková vzdálenost 45 mm).

Jinak je Galaxy NX fotoaparát jak se patří. Obrazový snímač pracující na bázi technologie CMOS nabízí slušné rozlišení 20,3 megapixelů. Závěrka může pracovat rychlostí až 1/6000 vteřiny, maximální citlivost je ISO 25 600. Samozřejmostí je možnost sériového fotografování rychlostí až 8,6 snímků za vteřinu, což ocení zejména milovníci akčních scén. NX pochopitelně umí natáčet také video v rozlišení HD, včetně nejvyššího s 1920x1080 obrazovými body. Při tomto rozlišení snímá s frekvencí 25 fps, pokud si nastavíte nižší rozlišení, můžete dosáhnout až 50 fps. Přístroj má vnitřní paměť 16 GB a slot na karty microSD s maximální kapacitou 64 GB.

sams2To všechno je sice pěkné, ale pořád ještě nic mimořádného. Konstruktéři Galaxy NX totiž vsadili na něco úplně jiného. O co jde, to na první pohled naznačí především na současné poměry obrovský displej zabírající prakticky celou zadní stěnu: má úhlopříčku 4,8 palce. Nejde o to umožnit ovládání slabozrakým - tenhle foťák je totiž také tak trochu tablet nebo počítač.

Samsung Galaxy NX má čtyřjádrový procesor pracující s frekvencí 1,6 GHz, což jeho majiteli dává možnost celé řady dodatečných úprav snímků a obrazových efektů, dosud možných pouze v počítači. Ale tím to zdaleka nekončí. Fotoaparát je především uzpůsoben pro připojení k internetu přes sítě 3G a 4G i prostřednictvím wifi. Umožňuje tak okamžité sdílení pořízených záběrů, jejich ukládání v cloudových úložištích nebo ve vlastní databázi, ale i kontakt s jinými lidmi, čtení pošty, použití satelitní navigace A-GPS, stahování hudby a videí atd.

Samsung Galaxy NX přijde na trh během prázdnin. Jeho cena oficiálně nebyla stanovena a v okamžiku psaní článku se neobjevovaly zprávy ani o ceně "neoficiální". Teprve ta zřejmě rozhodne o úspěchu projektu. Nelze totiž nevidět, že přístroj je v podstatě něco na způsob hodně specializovaného tabletu s výměnnými objektivy. Pro milovníky elektronických hraček a běžné uživatele fotoaparátů moc velký a těžký, pro náročnější fotografy zase moc amatérský. Zákaznická skupina, kterou osloví, tedy nemusí být moc široká.

+ citlivý čip, slušné parametry

- problematická koncepce

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack