Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Šest duchařských příběhů

duchoveStrašidelné čtení postavené na angažmá záhrobí v našem světě patří z jakéhosi zvráceného důvodu k nejoblíbenějším odrůdám oddechové literatury. Přinejmenším od časů legendární Tiché hrůzy se velké pozornosti těší i sbírky povídek, z nichž běhá (nebo alespoň má běhat) mráz po zádech. Tuto formu zvolil také editor Antonín K. K. Kudláč, když připravoval publikaci Cáry rubáše: jde o soubor šesti povídek od různých autorů. Mají ale jedno společné: duchové, svět na druhé straně, paranormální jevy, strašidla...

 

A ještě něco: autoři se dosud specializovali především na oblast fantasy a mají za sebou publikace v magazínech tohoto zaměření, někteří i knihy. Takže jejich jména nejsou fanouškům tohoto žánru tak docela neznámá (Vladimír Šlechta, Filip Gotfrid, Jakub Mařík, Svatopluk Doseděl, Jakub Guman, Michal Špaček). Tady se ovšem museli poprat s hororem, což je žánr o poznání náročnější.

Autorům rozhodně nelze upřít snahu podívat se na duchy a jiné nadpřirozené bytosti z nevšedního úhlu pohledu: duchové a sex, duchové působící na železné oponě v časech komunistické totality, duchové v mateřské školce... Vybrat z českého prostředí, kde se psaním duchařských hororů dosud nikdo soustavně nezabýval, zajímavé povídky tvořící dohromady vyrovnaný celek, není snadné. A tak i Cáry rubáše mají poněkud kolísavou úroveň pohybující se někde mezi slušným průměrem a lehkým podprůměrem. Na většině povídek je navíc zřejmé to, že autoři pocházejí z říše fantasy: zatímco skutečný horor je o odmlkách, náznacích a mistrovsky namíchaném koktejlu, v němž je méně vyřčeného a víc nevyřčeného, tady často vidíme spíš akčnost za každou cenu, popisnou upovídanost a někdy i stylistickou topornost. Nicméně už to, že se domácí autoři a nakladatel do obtížného žánru pustili, zasluhuje ocenění.

Strach, že byste po čtení Cárů rubáše hrůzou nemohli usnout, asi mít nemusíte. Pokud ale nečekáte příliš mnoho (a v oblasti českého literárního hororu k tomu opravdu zatím není moc důvodů), pak nebudete ani zklamáni a nad většinou povídek se dobře pobavíte. Jestli nevíte, co si přibalit do zavazadla na dovolenou, tak Cáry rubáše mohou být docela dobrá volba.

 

(Antonín K. K. Kudláč: Cáry rubáše. Obálka Lubomír Kupčík. Praha, Epocha 2013. 224s. 139 Kč

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack