Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Superzoom od Nikonu vidí až na Měsíc

nikzom1Na první pohled je to jen lepší kompakt pro kreativnější amatéry, kterým už pouhé mačkání spouště nestačí: Nikon Coolpix P530 umožňuje korekce expozice i manuální nastavení, kromě displeje má také něco jako hledáček, snímací čip s rozlišením 16,1 mpx, a i designem a ergonomií se tváří jako poloviční zrcadlovka. Především ale patří do kategorie označované jako superzoom: neumožňuje sice výměnu objektivů, ale ten, který má, disponuje optickým zoomem, který se chlubí číslicí 42x. Což po přepočtu na milimetry objektivu kinofilmového formátu vyrazí dech: jedná se o ekvivalent rozsahu 24 až 1000 mm. S takovým objektivem, dosáhnete leckam, dokonce i na krátery na Měsíci…

 

 

 

Podruhé nejspíš po dechu zalapáte, když si uvědomíte, že cena slušných teleobjektivů s ohniskovou vzdáleností nad 500 mm pro zrcadlovky se pohybuje v řádu statisíců, zatímco Coolpix P530 stojí jen okolo osmi tisíc. První reakce fotografa tedy nejspíš zní nějak takhle: "BOMBA! " A v zápětí následuje druhá: "V čem je háček?"

Háček je vlastně jen jeden: přístroj není pro profíky ochotné investovat statisíce a požadující extrémní kvalitu, ale pro amatéry, kteří chtějí fotit víc než jen dovolené a společenské události. A od toho se odvíjí i všechno ostatní.

 

Není zoom jako zoom, nejlepší je superzoom

Superzoom je (kromě optiky) umožněn i tím, že přístroj obsahuje obrazový čip CMOS s úhlopříčkou něco málo přes jeden centimetr (1/2,3 palce), což je jen zlomek plochy někdejšího kinofilmu. Promítnout na tuto plošku obraz, který se tváří jako z extrémně dlouhého teleobjektivu, není zas takový problém.

nikzom2

 

 

obr: Nikon Coolpix P530

Foto: Nikon

 

 

Stinnou stránkou je, že výsledek nesnese moc velké zvětšení a snáze se projeví také šum - pro běžné amatérské využití (ale třeba i pro publikování na webu) to však vůbec nevadí.

Ještě nad rámec optického zoomu se teoreticky můžete dostat použitím digitálního. Navíc je v hledáčku signalizace ukazující přechod z optického do digitálního přiblížení, což ocení zejména pokročilejší fotografové. Ti totiž vědí, že digitální zoom je jen roztažený výřez ze snímku, takže kvalita klesá a je lepší se jeho použití vyvarovat. Přesto v tomto případě není tak úplně k ničemu, jak ještě uvidíme o kus níž.

Pokud rádi fotíte přírodu, sport, společenské události, ale dokonce třeba i tělesa na obloze, ale nehodláte se tím živit, pak je tenhle foťák pro vás skvělým řešením. Tím spíš, že možnosti měnit expoziční programy nebo provádět korekce expozice jsou řešené tak, že s jejich rychlým ovládáním nejsou žádné problémy.

Jeden problém by tu ale přece jen byl: přístroj je poměrně pomalý nejen při zaostřování, ale i v reakci na stisk spouště. Sice ne tak, aby to vadilo při běžných motivech - ale při fotografování vzdálených objektů to je docela na pováženou, zvlášť pokud se pohybují rychle a nepředvídatelně. Nezbude než nastavit režim sériového snímání a pak vybrat ty snímky, kde jste měli střelecké štěstí a objekt do záběru dostali.

Kategorii náročnějších amatérů odpovídá i další vybavení, včetně kreativních programů (je tu i jeden speciálně pro fotografování Měsíce), fotografování z velmi malé vzdálenosti (Makro) a především možnost upravovat expozici. Ta je navíc řešena velmi pohodlně a intuitivně, takže to zvládnete i bez dlouhého studia návodu a v jakékoliv situaci. To, co se tváří jako optický průhledový hledáček zrcadlovek, je ve skutečnosti další displej, ale i ten se hodí, zejména při fotografování v plné slunci nebo pokud nosíte brýle (možnost dioptrické korekce v rozsahu plus minus 4 dioptrie).

 

obr: Co umí superzoom. Vlevo fotografie s nejkratší ohniskovou vzdáleností, šipka ukazuje na komín z fotografie vpravo, která byla pořízena s maximální ohniskovou vzdáleností. Foto: Jan A. Novák

 

Kosmická loď chudých

Samozřejmostí je i možnost natáčet video v HD kvalitě. Bez stativu to pochopitelně nepůjde, protože při maximální ohniskové vzdálenosti už kameru pro použitelný záběr v ruce neudržíte. Právě tady mám pro vás jeden tip, který souvisí s výše zmíněným digitálním zoomem.

nikzom5n 

 

obr: Superzoom Coolpixu P530 ukáže Měsíc z perspektivy astronautů 

Foto: Jan A. Novák

 

 

Připevněte za jasné noci přístroj na stativ, namiřte ho na Měsíc a nastavte největší přiblížení – to že je digitální, tentokrát nevadí, protože video stejně snímá s menším počtem obrazových bodů.  A uvidíte něco, k čemu byste jinak potřebovali kosmickou loď Apollo při tomto zvětšení už se Měsíc v zorném poli docela rychle pohybuje, takže pod vámi defilují lunární moře, krátery a další útvary. Přesně jak to ukazují filmy z expedic Apollo a jak to popsal Jules Verne ve svých románech o sto let dřív…  

Nikon Coolpix P530 je tedy na prvním místě skvělá hračka pro ty, kdo fotografii vnímají jako dobrodružství poznání. Není samozřejmě dokonalý – a vzhledem k ceně by bylo divné, kdyby byl. Kromě již zmíněné lenivosti při stisknutí spoušte je trochu zradou také to, čemu se v návodu manuální zaostřování: ve skutečnosti jde spíš o několik režimů automatického zaostření, které se chovají poněkud nevyzpytatelně.

To však nemění nic na skutečnosti, že Nikon Coolpix disponuje vynikajícím poměrem mezi cenou a výkonem. Je to dobrý přístroj nejen pro náročnější amatéry, ale i jako "druhé auto do rodiny" pro poloprofesionály tam, kde brát velkou, těžkou a drahou zrcadlovku s celým jejím vybavením z různých důvodů nejde.

Cena: 7990 Kč

cílová skupina: náročnější fotoamatéři

pro: superzoom, možnost zásahů do expozice, citlivost

proti: pomalejší reakce

Jan A. Novák

Rozšířená verze článku pro Ekonom

Nikon Coolpix P530 pracuje dobře i za horších světelných podmínek. Foto: Jan A. Novák

Komentáře   

#1 Vlastimil Čech 2014-09-21 13:49
Ten foťák bude asi fakt dobrý...
+1 #2 xind 2014-09-22 08:07
ten mesic je bomba

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack.com