Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nikon Coolpix S33: malý velký otužilec

niks1Pokud ještě nevíte s čím budete fotografovat na dovolené a nechcete do fotoaparátu moc investovat, pak tohle by mohl být docela dobrý tip. Nikon Coolpix S33 je zamýšlený jako rodinný nebo dětský přístroj, ale jeho schopnosti jdou vysoko nad rámec cenové kategorie, v níž se pohybuje. Takže i kdybyste ho při nějakém divokém dobrodružství zničili, tak vás to nepoloží.

 

Ale - a to je na něm to nejlepší - pravděpodobnost, že vaše zážitky nepřežije - není moc velká, protože Coolpix S33 má odolnost, jíž se nemohou pochlubit ani leckteré outdoorové minikamery. A málem bych zapomněl: vzhledem k ceně také velmi dobře fotí.

Nikon Coolpix S33 má čip 8,2 mm s 13,2 miliony pixelů a celkem kvalitní šestičočkový objektiv Nikkor s optickým zoomem o rozsahu (v přepočtu na konofilm) 30 až 90 mm. Výsledkem jsou fotografie s maximálním rozlišením 4160 x 3120 pixelů, nebo video Full HD (1920 x 1080 bodů). Rozsah citlivosti se pohybuje od ISO 125 do 1600. Minimální vzdálenost zaostření je od 5 centimetrů (při nejkratší ohniskové vzdálenosti) do 50 centimetrů.

niks2

 

 

obr: Obojživelný Nikon Coolpix S33 je překvapivě odolný a vzhledem ceně i skvěle fotografuje

Foto: Nikon

 

 

Vzhledem k zamýšlené cílové skupině tu není možnost manuálního nastavení, ale celá řada scénických expozičních režimů (noční scény, jídlo, miniatury, fotografování zblízka, fotografování pod vodou, protisvětlo, ohňostroj atd.). Snímky je možné už ve fotoaparátu upravovat, nebo na ně aplikovat nejrůznější efekty, což asi nejvíc ocení děti. Ale ani náročnější  fotografové nepřijdou tak úplně zkrátka: položka označená "změnit barvy" ve skutečnosti umožňuje korekce expozice v rozsahu od -2 EV do +2 EV.

Je tu všechno, co se u rodinného kompaktu očekává: především samozřejmě samospoušť. Vestavěný blesk má dosah přibližně do 3 metrů. Snímky se mohou ukládat do vnitřní paměti 25 MB, kam se jich ovšem moc nevejde, takže je dobré si pořídit paměťovou kartu SD, SDHC nebo SDXC.

Plastové tělo působí na pohled trochu lacině (ale proč by nemohlo, když foťák laciný je), díky zaoblenému tvaru se ale dobře drží a snadno strčí do kapsy. Nejlepší na něm je jeho odolnost: výrobce zaručuje přežití pádu z výšky 1,5 metru, prachotěsnost, mrazuvzdornost do -10 stupňů Celsia. Můžete se s ním také potápět do hloubky až 10 metrů, což na běžné rekreační šnorchlování úplně stačí. Pokud byste se chtěli pod vodou portrétovat, nechybí funkce "rozpoznání tváře pod vodou".

Důkladnější popis si zaslouží trochu neobvyklé ovládání - kterému ale asi každý rychle přijde na chuť. Fotograf se při nastavování nemusí prodírat mnohaúrovňovým menu, protože místo toho tu je čtveřice tlačítek po levé straně zadního displeje (TFT, úhlopříčka 2,7 palce, rozlišení 230 000 pixelů). Na displeji vedle tlačítek se zobrazí, co jimi zrovna můžete ovládat, přičemž v nabídce se pohybujete pomocí klasického křížového ovladačem na pravé straně zadní stěny. I bez návodu to je jednoduché, rychlé a praktické. Což je nejen důvod, proč Coolpix S33 může být dobrým fotografickým startem dítěte už třeba v první třídě nebo dokonce v předškolním věku, ale také proč si ho rychle zamiluje i nejeden dospělý majitel.

Ale nejen to: stejně snadno a rychle si vyberete, jestli budete zrovna fotit, nebo natáčet video. Přístroj totiž má na horní straně dvě spouště - pravou pro focení, levou pro video. "Jak prosté, milý Watsone," chtělo by se říci se Sherlockem Holmesem. Zvlášť při vzpomínce na mnoho fotoaparátů, kde toto přepnutí vyžaduje několik úkonů a leckdy i prstoklad klavírního virtuóza. Trochu matoucí zpočátku může být snad jen to, že se při nahrávání videa na displeji neobjevuje ona klasická červená blikající tečka.

Nikon Coolpix S33 je vzhledem k ceně překvapivě kvalitní a odolný fotoaparát, který sice ocení hlavně děti a nenároční dovolenkový uživatelé, který se ale hodí i jako záložní přístroj do nepohody pro pokročilejšího fotografa.

 

cena: 2600 Kč

cílová skupina: děti, rodina, outdoor

pro: odolnost, ovládání, poměr cena/výkon

proti: nic

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

obr: S Nikonem Coolpix S33 pod hladinou zatopeného lomu. Foto: Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack