Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

AEE MagiCam S71: těžký kalibr mezi akčními kamerami

magic1Akční outdoorové vodotěsné minikamery GoPro slaví fenomenální úspěch, což logicky vede k napodobování. S těžkým kalibrem do bitvy o tento trh vytáhla čínská firma AEE - a to doslova i v přeneseném smyslu. Její produkt MagiCam na první pohled vyhlíží robusněji než GoPro a je také poněkud těžší, což platí zejména, pokud ji budeme používat v odolném pouzdře (což asi většinou budeme). Konkurence se ho musí ale přesto bát, protože za relativně nízkou cenu nabízí vynikající parametry a bohaté příslušenství už v základním balení.

 

V technických specifikacích asi ze všeho nejdřív zaujme rozlišení obrazového čipu, který kromě klasického Full HD (1080p, 960p a 720p) umí i záznamy v kvalitě 2,7K a 4K (UHD). Ne tak skvělé už je, že ve 4K je maximální snímková frekvence pouhých 15 fps, což u hodně dynamických záběrů může vadit. Při 2,7K to už je ovšem slušných 30 fps. Milovníci akčních záběrů ocení, že lze vytvářet 4krát zpomalené videosekvence v kvalitě HD díky snímkové frekvenci 120 fps a 2krát zpomalené při FullHD, kde lze nastavit až 60 fps.

Kamera umí pochopitelně také fotografovat - a to s rozlišením 16 Mpx. Můžete také pořizovat série fotografií při rychlosti až deset snímků za vteřinu. K dispozici je automatická funkce časosběrného snímání pro tvorbu efektních zrychlených videí.

magic2

 

 

obr: Čínský výrobek MagiCam S71 se sice podobá známé kameře GoPro, není však kopií. V některých ohledech dokonce míří na ještě náročnější uživatele

 

 

Senzor EXMOR R CMOS zajišťuje vysokou citlivost, a tedy dobré výsledky i při horším osvětlení. Objektiv má skleněnou optiku a můžeme volit mezi různými úhly záběru objektivu (široký, střední, úzký a malý) - ovšem jen pro rozlišení 1080p a nižší.

Dálkové ovládání prostřednictvím WiFi je samozřejmostí, stejně jako stereo nahrávání zvuku a lexanové vodotěsné pouzdro pro potápění. Možnost jít s ním až do hloubky 100 m asi využije málokdo, přesto to něco napovídá: robusnost není jen zdání a výrobci mysleli i na profesionální uživatele.

Kamera nabízí také zajímavé funkce, jako například snímání vzhůru nohama bez nutnosti provádět tuto úpravu při postprodukci, možnost pořizovat fotografie i v průběhu natáčení videa, senzor pohybu (G-sensor), který zapne nahrávání automaticky, kdykoliv se v zorném poli něco děje, časovač pořizování fotografií, možnost pořizovat videonahrávku v nekonečné smyčce (ocení zejména řidiči, kteří kameru použijí jako palubní "černou skříňku"), možnost kameru používat jako diktafon a mnoho dalších.

Nejvíc ale asi zaujme, že v krabici za slušnou cenu najdete věci, za které byste si u slavnější konkurence museli dost připlatit. Na prvním místě přídavný dotykový TFT LCD displej s úhlopříčkou 5 centimetrů a vysokým kontrastem, ale také druhý akumulátor, což je při delší práci v terénu nezbytnost.

Jak už bylo řečeno, MagiCam S71 je poněkud robusnější než GoPro, což by mohlo být cítit zejména při upevnění na čele, na přilbě a podobně. Na druhou stranu se ale díky tomu lépe drží a ovládá při práci z ruky. Větší a těžší je i modul dálkového ovládání - a svorka pro jeho uchycení má trochu špatně vypočtenou délku ramene, takže její rozevření dá práci. O to lépe ale pak drží. Na rozdíl od tří základních ovládacích prvků GoPro je jich tu na kameře i na WiFi modulu několikrát víc, takže navigace v ovládání je mnohem rychlejší a pohodlnější. Uzávěr vodotěsného pouzdra se zdá být špatně uchopitelný - ale při pokusu jej otevřít s údivem zjistíme, že to jde mnohem lépe než u GoPro.

MagiCam S71 je z těch produktů, kde první dojem je poněkud rozpačitý - v tomto případě nejdřív naskočí myšlenka, že tady Číňané nezvládli ani napodobení vzoru. Bližší seznámení ale ukáže, že tentokrát jde o překvapivě promyšlený a bytelný výrobek, který za nižší cenu uspokojí i náročné uživatele.

magic3

cena: 9200 Kč

cílová skupina: outdoor, potápění, adrenalinové aktivity

pro: příznivý poměr cena - výkon

proti: poněkud větší rozměry a hmotnost v rámci kategorie

 

Jan A. Novák

Psáno pro časopis Ekonom

 

obr: Z testování - zatím ve vaně. Foto: Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack