Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Sony DSC QX30 udělá ze smartphonu superzoom

sonx1Nejste spokojení s fotkami, které produkuje váš smartphone? Těžko se divit, protože od objektivů, jejichž čočky jsou ještě menší než čočka, co se rodí na polích, těžko čekat nějaké zázraky. Obzvlášť, pokud vám nestačí fotit jen krajinky, mejdany a rodinné události. Jedno řešení by tu bylo: Sony QX30.

Tohle přídavné zařízení ke smartphonům s iOS i s Androidem sice na první pohled vypadá trochu divně, důležité ale je, že z mobilu udělá skutečný fotoaparát. A že to opravdu umí, o tom svědčí několik technologických serverů, které ho zařadily na první místo žebříčků nejlepšího příslušenství pro smartphony (například Heavy.com).

Sony DSC QX30 na první pohled jako fotoaparát moc nevypadá. Jde o krátký tlustý válec (6,2 centimetrů krát 5,6 centimetrů) o hmotnosti 193 gramů, takže na kapse by vám asi udělal bouli, nicméně vejde se tam - a také leckam jinam; jeho maximální rozměry promítnuté do roviny nejsou větší než běžný mobil, takže není problém přibrat ho ke smartphonu všude tam, kde je naděje na zajímavé snímky.

sonx2V praxi to funguje tak, že QX30 připevníte na smartphone adaptérem, který je součástí balení. Ještě si také z iTunes nebo Android Play stáhnete aplikaci PlayMemories Mobile, která obě zařízení bezdrátově propojí - buď prostřednictvím NFC (Near Field Communication), nebo přes WiFi, pokud váš mobil NFC nedisponuje.

Z toho také vyplývá, že obě zařízení spolu mohou komunikovat i na určitou vzdálenost, aniž by byla mechanicky spojena.

Smartphone přitom slouží jako displej a ovládací prvek pro nastavení fotoaparátu. Snímky se primárně neukládají do mobilu, ale do paměťové karty, jejímž slotem je QX30 vybaven (micro SDHC, micro SDXC).

O tom, že se tak může kvalita vašich fotografií a videí výrazně zvýšit, svědčí parametry přístroje. Je vybaven jednopalcovým optickým čipem CMOS s 20,2 megapixely, ještě důležitější roli ale v tomto případě hraje objektiv Zeiss Vario Sonar. Disponuje optickým zoomem o rozsahu odpovídajícím 24 až 720 mm, přičemž při 24 mm vykazuje světelnost 3,5, při 720 mm světelnost činí 6,3.

Je tu také optický stabilizátor obrazu. Citlivost ISO se pohybuje v rozsahu od 80 do 12 800. To všechno jsou hodnoty, o nichž se může kamerám ve smartphonech jen zdát - a díky nimž i ve špatných světelných podmínkách budete mít ostré fotografie bez digitálního šumu.

Sony DSC QX30 pořizuje snímky s maximálním rozlišením 5184 x 3888 bodů, nastavit si samozřejmě můžete i nižší. Video má rozlišení 1280 x 720 bodů při snímkové frekvenci 30 fps. Přístroj umí také pořizovat série fotografií s frekvencí deseti obrázků za vteřinu. Podobně jako u digitálních fotoaparátů střední kategorie tu můžete nastavit plně automatickou expozici, expozici s předvolbou clony, nebo s předvolbou rychlosti závěrky.

Manuální režim tu sice není, je však možné hodnoty naměřené expoziční automatikou korigovat o několik stupňů nahoru nebo dolů. Fotograf si také může vybrat mezi několika metodami měření expozice.

Expoziční časy se pohybují od 1/30 do 1/1600. Nejkratší vzdálenost zaostření je 5 centimetrů. Přístroj má vlastní zdroj energie, jímž je lithiový akumulátor, jehož kapacita by měla vystačit na přibližně 200 snímků. Jistou nevýhodou v některých situacích může být, že nejde připojit externí blesk, což nasazení QX30 limituje právě v situacích, kdy by se jeho přednosti mohly projevit nejvíc.

Na zahraničních trzích už se vyskytuje i pokročilejší model Sony DSC QX100, který se prodává za přibližně 500 USD. Čeští prodejci ho zatím nenabízejí.

 

hodnocení:

5starscena: 7590 Kč
cílová skupina: fotografující majitelé smartphonů
pro: kvalita snímků, optický zoom s velkým rozsahem
proti: nemožnost připojení blesku

Jan A. Novák

psáno pro časopis Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Template Tutorial from JoomlaShack