Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Přichází dlouho očekávaný iPhone SE

iphse1Co dětem první pohled pod vánoční stromek, tím je pro fanoušky Apple odhalování nových produktů. I v případě malého iPhone nastoupila osvědčená strategie: dlouho se šuškalo, že dárek má tatínek Apple někde schovaný. Teď je konečně nervózní těšení se u konce - na světě je iPhone SE.

 

Mediálně výživná aféra kolem iPhonu teroristy Syeda Rizwana Farooka, snahy FBI vlámat se do něj a chrabré obrany výrobce mobilu proti zlému státu narušujícímu soukromí vrahů nemohla přijít v lepší době: Apple slaví čtyřicátiny a při té příležitosti se rozhodl představit dlouho očekávaného malého bratra velkých iPhonů, nástupce tři roky starého iPhone 5S.

Nový iPhone SE je stejně velký, nabízí ale podstatně vyšší výkon. S trochou nadsázky se dá říct, že kdyby měl mít mobil kmotru, FBI by si tuto poctu docela zasloužila.

 

Mladší bratr


Aby bylo s čím novinku srovnávat, bude nejlepší si nejdřív připomenout základná parametry iPhone 5S uvedeného v září 2013. Ten má čtyřpalcový dotykový displej s rozlišením 640 krát 1136 bodů při celkových rozměrech 123,8 krát 58,6 krát 7,6 milimetrů a hmotnosti 112 gramů.

iphse2

 

 

obr: iPhone SE je nejžhavější novinkou z produkce "známé ovocnářské firmy"

 

 

Jeho srdcem tlukoucím s taktem 1,3 GHz je dvoujádrový procesor Cyclone. Vnitřní pamět nabízí 32 GB, chybí ale slot pro její rozšiřování paměťovými kartami. Primární kamera s rozlišením 8 megapixelů má blesk z LED a umí natáčet Full HD video se snímkovou frekvencí 30 fps. Stále ještě je v prodeji. Jak už to tak u starších modelů bývá, cenové rozpětí má velmi široký rozptyl, při troše zjednodušení se ale dá říct, že a ceny se u nás pohybují někde okolo deseti tisíc Kč.

Sečteno a podtrženo: na značkový přístroj to není špatné, takže jeho čerstvě narozený bratr bude mít s čím soupeřit.

Jako další varianta k novince se znakem nakousnutého jablka by se mohl nabízet také loňský iPhone 6S, který však je o poznání větší: při úhlopříčce displeje 4,7 palce (varianta 6S Plus dokonce 5,7 palce) má rozměry 138,3 krát 67 krát 7,1 mm a hmotnost 143 gramů. Především je ale citelně dražší; ceny se stále pohybují okolo 20 tisíc Kč. Zjevně jde o těžší kalibr, zůstaňme proto raději u srovnávání novinky s iPhone 5S - nicméně tyto údaje nezapomeňme, protože se nám ještě budou hodit.

Co tedy iPhone SE nabídne?

Ohledně rozměrů přesně to samé - tedy tak akorát do kapsy, což je při dnešní módě mobilů zvících pádla docela příjemné. Úplně stejný je také dotykový displej, který má čtyřpalcovou úhlopříčku a rozlišení 640 krát 1136 bodů. A i v tomto případě má SIM karta formát nano a chybí slot pro rozšiřování paměti kartami microSD. Stejně jako u všech iPhonů ani ten nejnovější nemá přístupný akumulátor.

Tím ale podobnost obou bratrů také končí; bylo by ostatně smutné, kdyby se tři roky vývoje neprojevily. Důležité je, zda změna k lepšímu je takového rázu, aby přiměla potenciální zákazníky zahodit svůj stávající přístroj a sáhnout po novém.

Zkratka SE v názvu novinky se vykládá jako Special Edition, což samozřejmě podněcuje fantazii potenciálních zájemců. Jak už se u Apple stalo dobrým zvykem, i tentokrát měsíce dopředu kolovaly "uniklé informace" a pověsti o výkonech iPhone SE. V tomto případě se ukázalo, že nebyly nijak přehnané a jableční prognostici se celkem trefili.

 

 

6S napěchovaný do kabátu 5S

 

Nový stroj je vybaven dvoujádrovým procesorem Twister s taktováním 1,84 GHz - jde o stejnou jednotku, jaká pohání model 6S. Vnitřní uživatelská paměť je oproti předchůdci 5S dvojnásobná, tedy 64 GB. Operačním systémem je iOS ve verzi 9.3.

iphse3

 

 

obr: iPhone SE v různých barevných provedeních (kromě zobrazených je ještě k dispozici ve zlatém a růžovém provedení)

 

 

Čipová sada s důrazem na grafický výkon potěší především herní našence. Akumulátor disponuje kapacitou 1642 mAh, což podle výrobce vystačí na 14 hodin hovoru (240 hodin v režimu Stand By). Při troše zjednodušení se dá říct, že SE je 6S napěchovaný do kabátu 5S.

Opravdu významné zlepšení představuje fotoaparát, který tentokrát disponuje rozlišením 12 mpx. V éře fotomobilů je to sice hodnota na úrovni slušného průměru, Apple ovšem v posledních letech dokázal, že i z toho umí udělat špičkové fotky. Jako zajímavou funkci nejspíš fotografové ocení schopnost vytvářet panoramatické snímky.

Především však kamera natáčí video s s maximálním rozlišením 4K při snímkové frekvenci 30 fps - a tím se zatím moc mobilů pochlubit nemůže. Sekundární kamera na čelní straně má rozlišení 1,2 mpx a video 720 při snímkové frekvenci 30 fps.


Je tu i řada dalších zajímavých funkcí například zabudovaný pohybový koprocesor zpracovávající data z akcelerometru, kompasu a gyroskopu tak, aby uživatel věděl, jak se hýbe - což ocení především sportovci a hypochonři. Jinou zajímavostí je zabezpečení snímačem otisků prstů, nebo nabídka cloudových služeb.

iPhone SE má příjemné uživatelské rozhraní a klasický design; k dispozici je v šedé, stříbrné, zlaté a růžové barvě. Cena sice u fanoušků Apple zjevně nerozhoduje, přesto není nezajímavá: v USA zájemce zaplatí 499 USD (přibližně 12 000 Kč). Jak ji pojmou v tomto ohledu tradičně kreativní čeští prodejci, zatím není známo, zdejší pobočka Apple oznámila, že objednávky přijímá od 29. března.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack