Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Komentář: Podivný spor o jablečný konektor

iPhone-7-Headphone-JackTěžko popřít, že BBC je jedním z nejserióznějších zdrojů informací. Takže pokud jste si počátkem září na jejich serveru otevřeli záložku „Technologie“ a našli na prvních dvou místech texty věnované dohadům o přítomnosti nebo nepřítomnosti sluchátkového konektoru na novém modelu iPhonu, logicky jste usoudili, že většího problému v současném světě není.

 

Pár kacířů sice tvrdilo, že kdyby někomu nepřítomnost konektoru vadila, tak si může koupit jiný smartphone, to je ale skoro rouhání. Asi jako kdybyste katolíkovi, kterému nepadl do oka nový kněz v jeho farnosti, řekli, že to přece není problém, vždyť se může stát protestantem.

Protože vztah k iPhonu už dávno není vztah k předmětu denní potřeby – teprve mobily s jablečným erbem názorně předvedly pravý význam slova „kultovní“.

Jinými slovy: grandiózní úspěch Apple je zdrcující vítězství marketingu nad rozumem – ať už s konektorem nebo bez, protože i tenhle „spor“ skoro jistě byl jedním z tahů geniální marketingové strategie.

Záležitost s konektorem bychom snadno mohli přenechat těm, kterých se týká, ve skutečnosti ale ukazuje na pár věcí, které mají širší dosah. Je například zajímavé, jak poměrně jednoduchými prostředky jde ovlivnit myšlení takového množství většinou inteligentních lidí.

Neméně zajímavé je to, že toto množství přiměje i seriózní BBC, aby tak efemérní záležitost prezentovala na prvním místě. A v neposlední řadě se to dotýká i sporu o úloze seriózních médii: mají vycházet vstříc zájmům čtenářské masy, nebo mají být něčím na způsob majáku ve světě zamlženém marketingovým i jiným šumem?


Jan A. Novák
Psáno pro časopis Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack