Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Fotografování: je lepší mobil nebo zrcadlovka?

fotm1Díky kamerám v mobilech je dnešní doba dokumentovaná jako žádná jiná. Často jde o snímky mimořádných dokumentárních a estetických kvalit - a tak se vynořuje otázka, jestli tradiční fotoaparáty nemají nakročeno na smetiště dějin. U levnějších kompaktů to je v podstatě hotová věc. Ale co digitální zrcadlovky?

 

"Nejlepší kamera je ta kamera, kterou máte zrovna u sebe," tvrdí Harrisson Jacobs, technologický komentátor z Bussiness Insider. A protože těžké zrcadlovky sebou všude tahá málokdo, zatímco mobil má v kapse každý, může se zdát, že spor je rozhodnutý dřív, než se stačil rozhořet. Ale není to pravda, protože pořád ještě zůstává dost věcí, v nichž zrcadlovka před kamerou v mobilu jednoznačně vede - a skoro určitě ještě dlouho bude. Umožňují jí to právě rozměry a hmotnost

 

Čip
Na první pohled jsou schopnosti obrazových čipů v dobrých smartphonech úctyhodné: iPhone 6 a 6 Plus mají sice jen 8 Mpx, ale Samsung Galaxy S6 už docela slušných 16 Mpx. Asi nejlepší parametry mezi mobily má snímač Lumie 1020 nabízející neuvěřitelných 41 Mpx. Pro srovnání: například poloprofesionální zrcadlovka Nikon D7100 má jen 21,4 Mpx a dokonce i profesionální D810 se svými 36,3 Mpx na Lumii nedosáhne. O levnějších zrcadlovkách pro amatéry ani nemluvě.
Jenže deklarované rozlišení zdaleka není všechno, protože přinejmenším stejně důležitá je velikost čipu. Větší čip zachytí víc světla a jeho jednotlivé buňky citlivé na světlo nejsou tak nahuštěné na sebe, takže se neovlivňují navzájem. Díky tomu má nižší šum a i jinak lepší výsledky, zejména při horším osvětlení.
Ze smartphonů je na tom ohledně rozměrů ještě tak nejlépe Lumia 1020 s čipem o velikosti 8,8 x 6,6 mm, zatímco u iPhone 6 má čtvrtinovou plochu. Ale i ty nejlevnější zrcadlovky obsahují čipy s velikostmi okolo 15 x 20 mm a stále větší oblibu si získávají Full Frame přístroje s čipy o rozměrech 24x36 mm. Tady už mobily nemají šanci.

fotm2

 

Objektiv
Větší čip zrcadlovky znamená také možnost nasadit větší a lepší objektiv - a opět máme k dispozici víc světla pro lepší snímek, nebo pro fotografování v horších světelných podmínkách. Velký objektiv představuje dokonale vyladěnou optickou sestavu z nejkvalitnějších materiálů, naproti tomu u mobilů musí konstruktéři kvůli rozměrům sahat ke kompromisům, které se pak dohánějí softwarově. Některé mobily sice mají objektivy od vyhlášeného výrobce optiky Karl Zeiss, což je nepochybně lepší, než většina no name výrobků, ale při titěrných rozměrech jde dělat zázraky jen do určité míry.
Zrcadlovky ale mají především nedostižnou výhodu v možnosti měnit objektivy a mezikroužky. I když se na mobily začínají vyrábět optické nástavce plnící stejné funkce, není to totéž. U zrcadlovky se totiž mění celý objektiv (celá optická soustava), která je vždy vypočítaná pro daný účel. Naproti tomu u mobilu nástavec přidá k již vyladěnému objektivu další optické prvky a tím jej vlastně "rozladí". To obvykle znamená, že kvalita jde dolů.

 

Ovládání
O tom, že se zrcadlovka při fotografování ovládá lépe a drží pevněji než mobil, asi není třeba dlouze polemizovat (o tabletech ani nemluvě). Smartphone je a vždycky bude na prvním místě kapesní přístroj pro telefonování a připojení k internetu. Není nejmenší důvod, aby měl ergonomii fotoaparátu.
Především ale je u zrcadlovky možnost nejrůznějšími způsoby manuálně zasahovat do tvorby snímku. Mobil je nastavený tak, aby sám dělal co nejlepší fotografie v běžných podmínkách - ale v okamžiku, kdy fotograf potřebuje něco změnit, tak mu to nedovolí. Potřebujete, aby byla zaostřená ta kytka vpředu, ale už ne terén za ní? Nebo chcete, aby rychle se pohybující vůz nebyl rozmazaný ani při horším osvětlení? Máte smůlu - chytrý telefon si do toho nenechá mluvit. Nebo jen omezeně a obvykle pouze softwarovými prostředky, což znamená další ztrátu kvality.

 

Není špatných kamer
Výrobci mobilů se samozřejmě budou snažit do budoucna schopnosti jejich kamer dál zlepšovat, mohou se při tom ale pohybovat jen v dost úzkém manévrovacím prostoru. Na jedné straně je omezují miniaturní rozměry, na druhé straně hlavní poslání smartphonů, které nemá s fotografováním a filmováním nic společného.
Naproti tomu zrcadlovky v dalším rozvoji neomezuje nic - ostatně ne náhodou v nich stále častěji vidíme technologie, které dosud byly spíš atributem mobilů (GPS, WiFi, propojení se sociálními sítěmi...). Ovšem, něco za něco: jejich výhody dokáže využít jen ten, kdo je umí dokonale ovládat, což někdy vyžaduje nějaké to učení a praxi.
Stále tedy platí to, co platilo i za časů Josefa Sudka: není dobrá nebo špatná kamera, ale jen dobrý nebo špatný fotograf. I s mobilem se dají dělat při troše přemýšlení zázraky, zatímco zrcadlovka, jejíž ovládání nemáme zvládnuté, toho moc nepředvede. A pokud ji necháme doma, protože je moc velká a těžká, tak nám bude platná jak mrtvému zimník.
Sečteno a podtrženo: mobil je nenáročný vždy připravený dříč pro snímky všedního dne, obrazový zápisník a dobrá náhražka většiny kompaktů. Naproti tomu zrcadlovka už klade na uživatele určité nároky - ale pokud ten je splní, dokáže se mu odměnit.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack