Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

DiCAPac WP-S10: se zrcadlovkou pod vodu a levně

dipac1Pro nenáročné fotografování pod vodou jsou sice k dispozici obojživelné kompakty, jenže majitel zrcadlovky obvykle chce od snímků trochu víc - a navíc nemusí mít chuť si kvůli pár fotografiím z moře kupovat další přístroj. Řešení se jmenuje DiCAPac: "pláštěnka", která podle tvrzení výrobce ochrání zrcadlovku nejen před nepohodou, ale i do pětimetrové hloubky. Vyzkoušeli jsme, jestli je to pravda.

 

Klasické vodotěsné pouzdro na zrcadlovku vhodné pro potápění stojí desetitisíce až statisíce, má ale i další nevýhody. Především je tak těžké a rozměrné, že vás s ním do letadla buď nepustí vůbec, nebo si pořádně připlatíte. A na dopravu od hotelu k vodě abyste měli domorodého nosiče.

Naproti tomu DiCAPac WP-S10 stojí cca 2400 Kč (tedy nejméně třikrát méně než vodotěsné kompakty) a váží jen půl kila. Pět metrů hloubky je pro rekreační šnorchlování víc než dostatečné - a co je nejdůležitější: obal užijete i při fotografování za deště, na sněhu, v prachu, na lodi, i v jiných nepříznivých podmínkách. Pro náročného fotografa, který rád pracuje v přírodě, to tedy vypadá jako celkem dobrá investice.

Je tomu tak doopravdy?

 

Popis

Ochranná pouzdra na kamery a fotoaparáty z elastického průhledného plastu se vyrábějí už řadu let, nechybí tedy zkušenosti a technologie je dobře zvládnutá. Na rozdíl od profesionálních vodotěsných pouzder z lexanu nebo kovu nemají ovládací prvky, ale ovládání je možné díky elasticitě obalu.

dipac4

 

 

obr: Vodotěsný obal na velké zrcadlovky DiCAPac WP-S10

Foto: Megapixel

 

 

 

Samozřejmě to není tak pohodlné, zato ale jde o univerzální řešení: takové pouzdro není jen pro jeden typ, ale pro celou kategorii kamer nebo fotoaparátů. Konkrétně DiCAPac WP-S10 je určený pro největší zrcadlovky, tedy pro profesionální a poloprofesionální přístroje. Výrobce nabízí i další elastické obaly pro menší zrcadlovky, pro kompakty, videokamery a dokonce i pro mobily.

DiCAPac WP-S10 vyhlíží v podstatě jako igelitový pytlík, z něhož na jedné straně vystupuje válec pro objektiv zakončený průzorem. Příruba s průzorem (bohužel nikoliv ze skla, ale z tvrdého plastu) jde odšroubovat, přičemž závit je těsněný silikonovým "o" kroužkem.

Válec pro objektiv je rovněž z elastického plastu, ale neprůhledného. Je zkonstruován tak, aby šel přizpůsobit délce objektivu - při maximálním vytažení je dlouhý 12O mm (tj. od pouzdra ke sklu). Světlý průměr průzoru je 80 mm.

Uzávěr - nejdůležitější část pouzdra - se nachází na horní straně "pytlíku" a je několikanásobně jištěný. První překážku proti vniknutí vody představují do sebe zapadající drážky na protilehlých stranách pouzdra. Po jejich sepnutí se tento konec obalu stočí do ruličky a zajistí suchým zipem. Přes to se přehne prodloužená část jedné stěny pouzdra a opět zajistí suchým zipem. To celé do třetice jistí ještě pásky se suchými zipy zajišťující současně řemínek pro zavěšení pouzdra na krk.

Je to řešení velmi pohodlné - dřív se místo toho používaly kovové pásky stažené křídlovými maticemi, takže manipulace bylo poměrně zdlouhavá a v náročnějších podmínkách i nepříjemná.

Ploché dno pouzdra je vyložené dvěma podložkami z pěnové gumy. Nejenže drží tvar a jsou základnou pro usazení fotoaparátu, současně s jejich pomocí můžete upravit polohu objektivu vůči válci s průzorem (tj. při vyjmutí jedné nebo obou podložek do pouzdra dostanete i profesionální zrcadlovky s rozměrnou spodní částí těla).

Oproti starším pouzdrům tohoto typu není obsluha odkázaná na ovládání fotoaparátu jen přes poměrně tuhý plast. Po obou stranách objektivu a na pravé zadní straně pouzdra jsou jakési prsty z ohebnějšího materiálu pro obsluhu prstenců objektivu, spouště a ovládacích prvků v okolí spouště zrcadlovky.

 

Zkušenosti na suchu

Už jsem naznačil, že manipulace s uzávěrem je překvapivě jednoduchá a rychlá, takže vložení a usazení fotoaparátu nepředstavuje žádný problém. Při prvním vkládání je jen třeba upravit počet podložek tak, aby objektiv mířil pokud možno přímo do válce.

dipac2

 

 

obr: Výhodou elastických vodotěsných pouzder je relativně nízká cena a skladnost - alespoň ve srovnání s pevnými pouzdry na zrcadlovky pro potápění 

Foto: Jan A. Novák

 

 

Oproti starším výrobkům tohoto typu je velmi snadná a příjemná obsluha základních ovládacích prvků fotoaparátu - alespoň pokud nemáte moc tlusté prsty.

Používat optický hledáček fotoaparátu samozřejmě nejde, zrcadlovky ale umožňují přepnout do režimu tzv. živého náhledu, kdy se aktivuje displej. Ten je i přes plast dobře čitelný, nicméně pro člověka používajícího silnější dioptrické brýle to může představovat nevýhodou.

Další nevýhodou je vyšší spotřeba energie v tomto režimu, a tedy kratší výdrž akumulátoru. Některé zrcadlovky se také v režimu živého náhledu chovají jinak než obvykle (například můj Nikon D7100 mě překvapil exponováním snímku až po delším držení spouště). To vše je třeba předem vyzkoušet, případně dohledat v návodu.

Válec objektivu je pro některé objektivy moc dlouhý, takže se okraje průzoru objeví v zorném poli. V takovém případě je nutné volnou rukou přitlačit sklo průzoru směrem k objektivu.

Není to zrovna pohodlné, je tu ale ještě jiné řešení. Zavřete uzávěr pouzdra s fotoaparátem uvnitř a odšroubujte průzor. Přitom z pouzdra vytlačte co nejvíc vzduchu a stlačte válec na objektiv na požadovanou délku. Teprve pak opět přišroubujte přírubu s průzorem. Při troše štěstí bude průzor držet na objektivu sám.

 

Pod vodou

Instrukce z předchozí kapitoly platí pro použití na suchu (v dešti atd.), fotografování pod vodou ale vyžaduje přece jen trochu víc pozornosti i péče. Nic také nezkazíte, když ještě před tím drážku hlavního uzávěru a těsnění průzoru potřete silikonovým olejem nebo silikonovou vazelínou.

dipac3

 

 

obr: S pouzdrem DiCAPac WP-S10 v moři

Foto: Jan A. Novák 

 

 

 

Proti pocení průzoru je dobré vložit do pouzdra sáček se silikagelem (takové ty chrastící pytlíky, co se vyskytují v krabicích s elektronikou, botami, léky a podobně). V balení se bohužel nenachází.

Po použití v moři je potřeba pouzdro nejdřív omýt sladkou vodou. Každopádně jej otevírejte teprve když dokonale oschne.

První nepříjemné překvapení pod hladinou spočívá v tom, že pouzdro i se zrcadlovkou plave - a to tak vydatně , že ponoření prakticky nepřipadá v úvahu, dokonce ani když jsem před uzavřením vytlačil z obalu co nejvíc vzduchu.

Nakonec jsem to vyřešil tak, že místo jedné z gumových podložek do pouzdra přišla na míru odlitá deska z olova. V mém případě váží 1,6 kg, což poněkud shazuje jednu z výhod použití pláštěnky na cestách. Teprve s touto zátěží ale je možné se pohodlně potápět, navíc podle toho, kolik v pouzdře necháte vzduchu, si nastavíte, jestli se bude vznášet, plavat, nebo klesat ke dnu.

I pod vodou se základní prvky ovládají dobře. U Nikonu D7100 představovalo trochu problém přepínání do režimu videa, které je na zadní stěně a vyžaduje pootočení páčky do strany. To je skrz plast nejen obtížné, ale především to obalu nejspíš moc nesvědčí.

 

Závěr

DiCAPac WP-S10 je opravdu dokonale vodotěsný - ani po opakovaném delším pobytu ve vodě, ponorech do několikametrových hloubek i několikanásobném otevření a zavření se uvnitř neobjevily žádné stopy vlhkosti. Po technické stránce jsou snímky pořízené pod vodou tak kvalitní, jak to jen zrcadlovka umí - a vodotěsné kompakty bohužel ne.

Přesto je tu však hned několik "ale", které výhody "pláštěnky" poněkud eliminují.

Na prvním místě je to zaostřování. Na LCD displej manuálně nezaostříte a když to necháte na automatice, riskujete, že v prostředí s nedostatkem kontrastu buď nezaostří vůbec, nebo si vybere něco, co není předmětem vašeho zájmu. Přitom je prakticky nemožné přepínat skrz plast pod vodou z manuálního na automatické zaostřování - o volbě zaostřovacích režimů ani nemluvě.

Další problém představují optické vlastnosti vody: širokoúhlý objektiv se tu stává portrétním, což ovšem díky kratší dohlednosti než na suchu při záběrech větších celků představuje těžký handicap. Profesionálové proto pod vodou často používají extrémně širokoúhlé objektivy a speciální průzory pouzder (tzv. dome porty). Nemůžu se také zbavit podezření, že plastový průzor místo skleněného snímky změkčuje.

Poslední "ale" pak představuje ergonomie. Díky dodatečné olověné zátěži se sice už pouzdro ve vodě nepřevrací a zaujímá správnou polohu, poněkud neforemný pytel z kluzkého plastu se ale i tak nedrží moc dobře. Navíc při plavání klade vodě poměrně velký odpor.

To vše dohromady vedlo k tomu, že jsem nakonec přece jen víc fotografoval vodotěsným kompaktem (v mém případě šlo o Nikon Coolpix UW-110), který je obratnější, pohotovější, jde plně ovládat a méně znepokojuje vodní tvory.

Sečteno a podtrženo: DiCAPac WP-S10 je i pod vodou plně funkční a spolehlivá záležitost, jde však spíš o levnou improvizaci pro toho, kdo má zrcadlovku a nechce si kvůli jedné dovolené u moře kupovat podstatně dražší vodotěsný kompakt. Může to také být dobrý vstup do zajímavého světa podvodní fotografie k nasbírání prvních zkušeností. Pokud to ale někdo s fotografováním pod vodou myslí vážněji, je vodotěsný kompakt, outdoorová kamera typu GoPro, nebo klasické pevné pouzdro mnohem lepším řešením.

 

Základní parametry

rozměry pouzdra: 230 x 270 x 190 mm

rozměry válce pro objektiv: 105 x 65 x 115 mm

hmotnost (bez zátěže): 410 g

materiál pouzdra: PVC, TPU

materiál válce na objektiv: PC, silikon

vodotěsnost: JIS IPX8 (do 5 m pod hladinou)

cena: 2390 Kč

 

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack