Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

SONY ActionCam: minikamera pro drsňáky

sony1Miniaturní a přitom téměř nezničitelná kamerka GoPro změnila svět videa: přístroj který lze připevnit na cokoliv (od parašutistické přílby až po potápěčský oblek) plní YouTube záplavou nejneuvěřitelnějších záběrů. Dalším oblíbeným využitím je dokumentace jízdy po silnicích pro případ nehody. A nechybí ani celá řada netradičních nápadů, jako připevňování kamer na létající draky, modely, spouštění do nepřístupných míst... fantazii se meze nekladou - a spotřebitelé mají tento druh fantazie rádi. Proto nepřekvapí, že na úspěch GoPro se snaží navázat i další výrobci. Jedním z nich je společnost Sony, která má plné právo cítit se v říši videa téměř domácím pánem. Nedávno se rozhodla zaútočit i na tento nový segment trhu videokamer a představila přístroj s výmluvným jménem Action Cam (HDR - AS15/B).

 

 

Budiž Sony přičteno ke cti, že se nenechala svést k bezduchému kopírování původního nápadu úspěšné kamerky GoPro, ale svůj produkt pojala na první pohled zcela odlišně. V tomto případě nejde o krychličku (či spíš hranolek) s největší stěnou vpředu, ale výrobek má úzký protáhlý tvar. Výrobce to umí i logicky zdůvodnit: při využití během adrenalinových aktivit (jízda na motorce, bungee jumping, lyžování atd.) má kamerka nižší odpor vzduchu, což je pro uživatele pohodlnější. Komfortu při natáčení napomáhají i malé rozměry a hmotnost: 24,5 x 47 x 82 mm, 65 gramů.

Stejně jako většina konkurenčních produktů této kategorie, i ActionCam vykazuje odolnost, o jaké se může běžným videokamerám jen zdát. Vydrží vodní tlak - poněkud na pováženou ovšem je, že v  materiálech českých prodejců se uvádí, že do hloubky 15 metrů, zatímco anglicky psané materiály mluví o 15 stopách. Ale nic není ztraceno ani když máte namířeno pod 3 metry: součástí dodávky je průhledné lexanové pouzdro odolné až do 60 metrů.

sony2

obr: Minikamera Sony ActionCam. Součástí dodávky je i vodotěsné pouzdro umožňující plnou ovladatelnost pod vodou

Foto: Jan A. Novák

 

Kamera pořizuje záznam s rozlišením Full HD (1920 x 1080 a 60 fps) při poměru stran 16:9 a ukládá ho ve formátu MPEG 4 na paměťové karty Micro SD. Je ale možné nastavit i rozlišení nižší - až po VGA. Samozřejmě umí dělat i statické fotografie JPEG. Optický čip kamery disponuje rozlišením 16,8 Mpx. Roztřeseným záběrům zabrání stabilizátor obrazu využívající technologie SteadyShot.

Předností oproti konkurenci je především objektiv Tessar od firmy Carl Zeiss - což je jméno při němž se srdce opravdových fotografů tetelí blahem už více než půldruhého století. V tomto případě má širokoúhlý záběr s obrazovým úhlem 170 stupňů. Snímat lze i ve zpomaleném módu.

Zajímavá je schopnost kamery pracovat v součinnosti s mobilním telefonem. Stejně jako konkurenční výrobky této kategorie, ani ActionCam nemá displej, na kterém byste si mohli natočené záběry nebo fotografie prohlédnout. Displej ale určitě má váš smartphone - proč to tedy nedat dohromady. Proto to je možnost propojení s dalšími přístroji pomocí WiFi díky funkci Playmemories Mobile. Ale nejen to: díky WiFi lze také kameru na dálku ovládat. Další rozhraní pro komunikaci s jinou elektronikou představují konektory microUSB a HDMI (D).

Ke kameře jsou k dispozici držáky umožňující její připevnění kam si jen zamanete. Cena na našem trhu se pohybuje okolo 5 tisíc Kč.

ActionCam HDR - AS15/B je bezpochyby zajímavá hračka pro každého, kdo miluje outdoor, adrenalin a nevšední záběry vůbec. Radost z ní ale poněkud kalí, že u nás je uváděna jaké novinka, zatímco v zahraničí už jde o překonaný model. Tam se nyní objevuje její mladší sestřička Action CAM HDR AS30, která má mnoho věcí, které její předchůdkyni nebyly dopřány. Například možnost propojení s GPS, nebo bezdrátově připojitelný barevný LCD monitor Live-View Remote. Ceny této verze ActionCam se pohybují okolo 300 USD.

 

Hodnocení

+ malé rozměry, příznivý poměr cena - výkon

- na českém trhu zatím není nejnovější verze

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

obr: Test vodotěsnosti dopadl na výbornou. Foto: Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com