Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nikon Coolpix P7700: pohledný kompakt pro každého

ncoopx770Není kompakt jako kompakt, jsou přístroje, za jejichž fotografie by se styděl i vysloužilý mobil, zatímco jiné se cenami i výkony blíží spíš zrcadlovkám. Nikon Coolpix P7700 je někde mezi - jak aspoň naznačuje cena, která v internetových srovnáních začíná někde okolo deseti tisícikorun. O to zajímavější bude zjistit, jestli tomu odpovídají i výkony.

 

 

 

Přístroj působí dobře už na první pohled. Střídmý ale pohledný design, ovládání pomocí klasických točítek, tělo z kovové slitiny a rozměr tak akorát do ruky vyvolává nostalgické vzpomínky na časy kinofilmové Leicy. Špatné nejsou ani základní technické parametry. Čip CMOS má rozlišení 12,2 Mpx, rozsah ohniskových vzdáleností zoomu odpovídá 28 až 200 mm u kinofilmového přístroje.

Je tu optický stabilizátor obrazu a samozřejmě i možnost natáčet video v rozlišení Full HD (1920 x 1080) při obrazové frekvenci 30 fps společně se stereo zvukem. Rozsah citlivosti se pohybuje od ISO 80 do slušných ISO 6400. Kromě slotu pro paměťovou kartu SD tu je i vnitřní paměť 86 MB kam se vejde pár snímků v případě, že kartu zrovna nemáte.

ncoopx771

 

obr: Nikon Coolpix P7700 - pohled z boku

 

 

První fyzický kontakt prozradí, že foťák nemá optický hledáček, což někdo může vnímat jako nedostatek. Výběr snímku lze tedy provádět jen pomocí třípalcového displeje, který je výklopný a otočný - dokonce ho můžete obrátit úplně, takže je při vypnutém stavu chráněn před poškozením. Jeho obraz má pěkné rozlišení, vysoký jas a zářivé barvy, takže na chybějící hledáček nejspíš rychle zapomenete.

Pokud budete hledat blesk, je zasunutý v těle přístroje. Jeho směrným číslem se výrobce nikde nějak nechlubí, ale to nevadí, protože tu jsou i sáňky na připojení externího blesku.

Vůbec největším kladem je rychlé a intuitivní ovládání. Ergonomie je dokonalá a s přístrojem se rychle sžijete, aniž byste potřebovali studovat návod.

Při poměrně malém počtu ovládacích prvků (tři točítka na horní stěně, klasický digitální křížový přepínač a několik málo tlačítek na zadní stěně) máte k dispozici funkce, které se blíží možnostem digitálních zrcadlovek.

Jsou tu tedy nejen režimy různé režimy automatické expozice, ale také možnost jejího manuálního ovládání i posunu o pár clonových čísel nahoru nebo dolů (shift). Jediným stiskem křížového tlačítka se dostanete z normálního rozsahu objektivu (0,5 m až nekonečno) do rozsahu "makro", který začíná už na 2 centimetrech.

ncoopx772

 

obr: Nikon Coolpix P7700 - ovladače na horní stěně

 

 

A - na rozdíl od jiných přístrojů, které to mají jen v technickém popisu, nebo jsou v makrorežimu naprosto nevyzpytatelné - skutečně tak i funguje. Stejně rychle a pohodlně přepnete z fotografování na nahrávání videa, nebo na vypnutí blesku.

Vynikající je i dojem z výsledných snímků. Objektiv pěkně kreslí i v horších světelných podmínkách, stejná spokojenost je také s videem. Na rozdíl od levných kompaktů je na objektivu závit pro přišroubování filtrů - a jestli mohu radit, tak si nějaký UV filtr rychle kupte. Krytka objektivu totiž nemá žádnou možnost přivázání k tělu a nejspíš ji brzy ztratíte, což znamená fatální ohrožení pro frontální čočku.

Otočný displej usnadňuje fotografování i z méně obvyklých úhlů, což společně s možností manuálního nastavení Coolpix P7700 povyšuje z obyčejného kompaktu na poměrně kreativní nástroj.

Snad jediným ne moc kladným dojmem z testovaného přístroje byla reakce na stisk spouště - zde si uvědomíte, že zrcadlovka to přece jen není. Což ale poznáte i podle toho, že vás po celodenním fotografování nebolí krk a záda: foťák o rozměrech 160 x 80 x 80 mm váží jen 392 gramů a díky kompaktním tvarům ho strčíte do každé kapsy.

Je tedy ideální nejen pro všechny amatéry (zejména takové, kteří by rádi do procesu expozice občas zasáhli), ale i pro pokročilé fotografy, majitele zrcadlovek nevyjímaje. Přece jen jsou v životě fotografa chvíle, kdy se těžký přístroj tahat nechce nebo nemůže a přesto by se rádo fotilo dobře. Nikon Coolpix P7700 tomuhle požadavku při odpovídající ceně dokonale vyhovuje.

 

Hodnocení:

cena: 9900 Kč

cílová skupina: pokročilí amatéři

pro: vynikající ergonomie, kvalita obrazu, možnosti manuálního nastavení

proti: pomalejší reakce na stisk spouště

 

Jan A. Novák

 

Psáno pro Ekonom

 

Komentáře   

#1 Peter.S 2014-03-12 23:30
Velmi pekna recenzia, tiez som pozeral po tomto kusku. Najviac ma zaujal v poslednom case profikompakt od Fujifilm s oznacenym finepix XQ1. Ma velmi zaujimavu vybavu na tak male telo ale nejak je zatieneny zvucnejsimi menami konkurencie

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack