Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Když se na maloměstě začnou ztrácet lidé

p-mestoŘíkat městečko díře, kde žije 212 obyvatel je asi možné jen v Americe, nicméně právě atmosféra osady, v níž každý zná každého, hraje v knize svou roli. Už proto, že podivné zmizení Tiffany Quinnové a později i Nico Cruze tu nezapadne tak, jak by asi zapadlo v nějakém skutečném městě. A rozhodně nevymizí z paměti jejich spolužačky a kamarádky Kendall Fletcherové, kterou začne záhada vzrušující celou osadu, vtahovat do své gravitační sféry postupně víc a víc.

 

Kendall to má o to složitější, že není jen tak obyčejná žačka místní jednotřídky: trpí duševním problémem zvaným obsedantně konvulzivní porucha, která spočívá v nutkání provádět určité zdánlivě nesmyslné činnosti. A propadá úzkosti vždy, když to není možné. Což rozhodně není výbava, která by člověku nějak usnadňovala život - ale právě v případě Kendallina boje s temnými silami se ukáže, že za určitých okolností to přece jen může mít nějakou výhodu. Dokonce si tak zachrání život...

Víc samozřejmě neprozradím, přečtěte si to raději sami. Autorka thrilleru Lisa McMann je obratná stylistka a dokáže zaujmout i přesto, že se v jejím případě nejedná o takové to čistě řemeslné psaní. Dokáže se dokonale vžít do vnitřního světa Kendall, právě v těchto pasážích je nejvěrohodnější, takže nelze vyloučit, že s ní má společného víc, než jen autorství jejího příběhu. Tím je současně ale dané i to, že Prokleté město je čtení spíš holčičí a dámské, přestože ani pánové se nad knihou nudit nebudou. Ženský způsob myšlení ale asi přece jen spíš pojme za své duchařské rozuzlení příběhu, zatímco mužská logika se neubrání podezření, jestli záhrobní řešení záhady náhodou neumožnilo uniknout spravedlnosti skutečnému pachateli z masa a kostí.

Kniha je příjemné oddechové čtení a její formát přímo volá po tom přibalit si ji do zavazadla na dovolenou. Linda McMann je ostatně zkušená autorka, která má kromě řady knih za sebou i několik trilogií (Wake, The Unwanteds a rozpracovanou Visions) zaměřených především na mladé čtenáře.

 

Lisa McMann: Prokleté město. Přel. Romana Bičíková. Obálka Kamila Flonerová. Praha, Fragment 2013. 216 s. 199 Kč

Jan A. Novák

Psáno pro XB-1

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack