Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Acorn 6210MM: Fotopasti nejsou jen na vlky

fotopast1Občas se lze dočíst, jak ochránci přírody radostně odhalili přítomnost chráněného opeřence, jindy zas myslivci načapali v revíru vlka nebo něco ještě horšího. Obojí bývá doloženo působivými snímky pořízenými pomocí fotopastí, což je něco jako kamera, která se spouští v přítomnosti vetřelce. Fotopasti se ale nepoužívají jen v lese. Dokonce by se dalo říct, že tam se instalují ze všeho nejméně, protože těžiště jejich uplatnění je někde jinde. Mohou hlídat dům i životní prostředí, zjistit, proč se vám ztrácí ovoce ze zahrady, kdo krade v domě rohožky nebo kreslí na zeď nemravné obrázky a spoustu dalších věcí.

 

 

 

Novější typy se přitom nespokojí jen dokumentováním skutečnosti, ale také vás prostřednictvím smartphonu kdykoliv upozorní, že se v jejich zorném poli něco děje. Fotopasti jsou zkrátka užitečným pomocníkem při ochraně majetku a zájem o ně proto z pochopitelných důvodů stoupá.

Zajímavým typem fotopasti je výrobek Acorn 6210MM, který umí dělat nejen fotografie ve vysokém rozlišení, ale také natáčet video v kvalitě HD (1440x1080 bodů). Přístroj je zabudován do masivního pouzdra v maskovacích barvách, které je odolné vůči povětrnostním vlivům.

fotopast2Nevadí mu déšť ani sníh a chrání elektroniku uvnitř před teplotami v rozmezí -20 až 50 stupňů Celsia. Je uspořádané tak, aby se dalo snadno uchytit na zeď, strom, sloup atd. Součástí balení je rovněž popruh pro uchycení tam kde to nejde šrouby.

Pouzdro má rozměry přibližně 14 x 9 x 3,5 cm. Spodní stěna je výklopná, což umožňuje přístup k ovládacím prvkům bez nutnosti sejmutí celé fotopasti. Po vyklopení se objeví nejen ovládací prvky a přístup ke zdroji energie a slotu paměťové karty (SD s kapacitou až 32 GB), ale také TFT displej s úhlopříčkou 2, 4 palce, na němž je možné "úlovky" přehrát. Tlačítka ovládání jsou dost na outdoorové zařízení trochu moc titěrná a za mrazu si budete docela určitě muset sundat rukavice - a i tak bude možná pro někoho se silnějšími prsty manipulace s nimi nepohodlná. Ale to je asi tak jediný nedostatek, který se dá na fotopasti Acorn 6210MM najít.

Optický snímač CMOS zařízení má rozlišení 5 Mpx, které se dá softwarově zvýšit na 12 Mpx (i když mi není moc jasné, k čemu by to mohlo být dobré). Pohybová čidla mají dosah až 25 metrů, přičemž hlavní čidlo doplňují čidla postranní zajišťující vysokou pohotovost kamery ke snímání. Reakci je přitom možné nastavit ve třech stupních citlivosti: nízká - normální - vysoká. Je tu také časovač, který ponechá zařízení zapnuté jen po předem nastavený časový úsek.

Objektiv kamery má ohniskovou vzdálenost odpovídající 35 milimetrům u kinofilmových fotoaparátů, tedy mírně širokoúhlé zobrazení. Pracuje i v noci díky osvětlení zorného pole pomocí LED s infračerveným vyzařováním, které je pro zrak neviditelné. Dosvit v takovém případě činí 9 až 10 metrů. K napájení slouží 8 článků formátu AA (velikost běžné tužkové baterie), v případě nouze ale pracuje i jen se čtyřmi. Při plném nabití údajně vydrží pracovat v režimu stand-by až 6 měsíců.

Na rozdíl od starších fotopastí umožňuje Acorn 6210MM mít přístup je snímkům okamžitě po jejich pořízené a bez ohledu na to, jak daleko od ní se nacházíme. Dokáže je odeslat pomocí sítě GSM nebo GPRS, takže si je můžete prohlédnout ve formě MMS nebo přílohy k mailu.

 

Hodnocení:

cena: 9200 Kč (s DPH)

cílová skupina: majitelé nemovitostí, milovníci přírody, lesní personál

pro: vysoká citlivost, univerzální využití

proti: malé ovládací prvky

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack