Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

RECENZE: Sonda napříč českou historií

liska1Obraz české historie často je často obrazem v zaprášeném a pokřiveném zrcadle: během dlouhých období byla účelově zkreslována, falšována, některé osoby z ní vypadly, zatímco význam jiných se účelově deformoval. Nakladatelství Alpress nyní vydalo knihu Záhadné osudy slavných postav od Vladimíra Lišky, která by mohla aspoň něco z toho napravit.

 

Liškova kniha seznamuje čtenáře celkem s 16 významnými osobnostmi českých dějin - začíná pravěkem (Marobud) a končí komunistickou érou (Rudolf Slánský). Při poměrně nevelkém počtu stran se tak na každého protagonistu dostalo jen nevelkého prostoru, který ovšem autor dokonale využil. Už samotný výběr historických postav byl šťastný, protože každá budí zvědavost - a každá něčím jiným. Některé proto, že se o nich donedávna prakticky nemluvilo (Alois Rašín), jiné naopak proto, že se o nich mluvilo až moc, takže jejich zažitý obraz je na první pohled nepravděpodobný. Ale nechybí tu ani takoví, u nichž už samotné jméno zní tajemstvím a romantikou: Edward Kelly, Václav Babinský...

Při hodnocení postav se autor obratně drží na tenké hranici mezi klasickým pohledem, jak jej známe především od Aloise Jiráska na jedné straně a bořiči historických mýtů na straně druhé. Knihu tedy mohou bez rizika zvýšení krevního tlaku číst příznivci jedněch i druhých. V některých historických úsecích by ale možná trochu víc odvahy přece jen neškodilo. Týká se to především husitské éry, což je ovšem obtížné období, které bude budit emoce ještě hodně dlouho.

I tady se ale čtenář doví ledacos zajímavého. Přínosná je zejména kapitolka o Janu Želivském, kterého si většina lidí spojí tak nanejvýš se stanicí pražského metra. Přitom postava náboženského fanatika a revolučního radikála je v dnešní době obzvlášť aktuální a zasloužila by si podrobnější zpracování.

Liškova kniha je logicky nejzajímavější tam, kde postavy dostaly největší prostor: Karel Havlíček Borovský, Božena Němcová, Emil Hácha a Emanuel Moravec. I tady jde ovšem jen o jakousi ochutnávku - nejrozsáhlejší stať (Emil Hácha) má 20 stránek, což není o moc víc než článek ve výpravnějším magazínu.

Publikace nakladatelství Alpress je tak především jakousi průzkumnou sondou napříč celými českými dějinami, která zvídavější čtenáře nastartuje k hlubšímu zájmu o konkrétní témata. Především je to ale populární, zajímavé a užitečné čtení, které si sice neklade příliš ambiciózní cíle, tím větší okruh zájemců o historie ale nejspíš osloví. Můžeme jen doufat, že autor bude mít příležitost podniknout podobných misí víc - ať už za těmi osobnostmi, na něž zde nezbylo místo, nebo za podrobnějším průzkumem některého z mnoha temných zákoutí našich spletitých dějin.

 

Vladimír Liška: Záhadné osudy slavných postav českých dějin. Obálka T. Řízek. Frýdek-Místek, Alpress 2013. 175 s. 269 Kč

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: from JoomlaShack