Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Hory a kopce opředené tajemstvím

kopce0Vrchol každého kopce není jen místo dalekého rozhledu. Je to také místo zvláštní mystické osamělosti: blíž k obloze, dál od lidí a všeho pozemského. Místo, které nutí myslet jinak. Některé vrcholky k tomu mají obzvlášť velké nadání a tak je lidé odedávna vyhrazovali silám, které nejsou z tohoto světa. Silám někdy dobrým, jindy zlým, nejčastěji ale takovým, které stojí mimo kategorie našeho hmotného světa. Lze si je naklonit nebo znepřátelit, lze se jich bát nebo dělat, že nejsou , ale porozumět jim bezezbytku nikdy nelze. Můžeme se snažit jen takovému poznání přiblížit a právě o to se snaží moje nová kniha Hory a kopce obestřené tajemstvím - s výmluvným podtitulem Horské svatyně, obětiště a sídla bohů v České republice.

 

Naše země je mystických kopců a hor plná. O některých z nich byly popsány celé stohy knih - to je třeba případ Řípu, Blaníku, Vyšehradu... U jiných se zachovala jen narážka ve starých textech, útržkovitá pověst zjevně vytržená z jakýchsi dávno zapomenutých souvislostí, podivný archeologický nález...

kopce2Proto nejde přistupovat ke všem stejně. Snažíme se o každém říct všechno podstatné, ale nehodláme si vymýšlet, jak se v „záhadologické“  literatuře bohužel stává stále více zvykem. Takže některý vrch nám vydal na mnoho stránek, jiný jen na pár odstavců a některé se  z důvodů rozsahu textu nevešly vůbec – i tak si nakladatel stěžoval, že, že text je mnoc dlouhý . Autorovi tedy nezbývá než doufat, že duchové takto postižených kopců pochopí a odpustí.

Především se ale snažíme nezdržovat se příliš u věcí všeobecně známých. Tohle není opakování z hodin dějepisu či povinné jiráskovské četby. Tohle je výprava do neznáma, to hlubin tajemné minulosti.

Tato kniha může inspirací pro plánování výletních tras - ale nejen to. Není to jen průvodce na cestě k tajemným místům, ale především zábavné čtení plné zajímavých a často i málo známých informací. Usiluje o to být dobrým společníkem nejen na výletech, ale i ve dnech kdy se do přírody z nejrůznějších důvodů vyrazit nedá, nebo se prostě jen nechce.

Tomu odpovídá i členění textu. Pro snadnou orientaci tu jsou hory a kopce seřazené abecedně, pro potřeby turistů ale nechybí u každé ani základní údaje o poloze. Jsou tu také odkazy na stránky s informacemi o jiných mystických kopcích poblíž a upozornění na další zajímavé lokality, které by bylo možné v rámci výletu navštívit.

- - - - - - - - - - -

UPOZORNĚNÍ:

Pokud knihu nenajdete u knihkupce, je možné objednat přímo na webu nakladadatelství Alpress zde

- - - - - - - - - - -

Jan A. Novák

Hory a kopce opředené tajemstvím

(Horské svatyně, obětiště a sídla bohů v České republice)

 

kopce3Obsah

Úvod

Bacín

Blaník

Boreč

Boubín

Braník

Burkovák

Kazín

Kleť

Kobyla

Kozákov

Komorní Hůrka

Kotouč u Štramberka

Krudum

Ládví

Manda

Milešovka

Obří hrad

Petrovy kameny

Petřín

Plešivec

Praděd

Radhošť

Rovina

kopce6Říp

Slánská hora

Sněžka

Svatá hora

Šárka

Šibeniční vrch - Parukářka

Tetín

Trosky

Vítkov

Vysoká Roudná

Vyšehrad

Závist

Zbiroh

Železná hůrka

 

Přílohy

Letopisy kopců

Literatura

 

Jan A. Novák: Hory a kopce opředené tajemstvím. Obálka: Tomáš Řízek. Redakce: Miroslav Kozák,  Alpress, Frýdek-Místek 2013,  312 s. .  

Foto: autor

Komentáře   

#1 hulvath 2013-11-15 18:57
Zdravim, nevim zda nechci po vas neco "nekolegialniho " :-) t.j. vyjadrit se kriticky k materialu jineho spisovatele zahad, Jaroslava Marese. Ten obsahle opisuje udajnou zahadnou stolovou horu Kurupira v Brazilii, ale je to az velice neduveryhodnym stylem, ze jako US Army to tam uzavrela, apod. Zajimava diskuze je ale tady : http://www.diskuteri.eu/clanek/vsechno-je-jinak-kurupira-ztraceny-svet-2184-hlk Z ni totoiz vyplyva, ze tato oblast je opravdu je na satelitnich snimcich rozostrena, otazka je proc. Co si myslite o cele teto "zahade" ? Fabuluje pan Mares a opici se tak po stylu Soucka, nebo jak to vidite ?
+1 #2 j.a.n. 2013-11-15 19:31
Taktéž zdravím. Už jsem o tom slyšel, je to zajímavé. Pan Mareš mi vždycky připadal jako poměrně seriózní autor, který navíc neopisuje nekriticky jiné zdroje, jak bývá u nás často zvykem, ale je originální, má v kryptobiologii slušné znalosti a sám za svými tématy dost cestoval. Ale osobně ho neznám - a konec konců zbláznit se může každý, že. Je možné, že něco se tam děje, i když to může být banální záležitost (operace proti narkomafiím, partyzánům a tak). Uvidíme, budu to sledovat
#3 hulvath 2013-11-15 22:26
No prvni priznak je, ze svetovi zahadologove o tomto fenomenu nic nepublikuji... vse o tomto udrzuje pri zivote vylucne a jen pan Mares...
#4 Iriska 2013-11-16 14:29
Tak to bude skvělý vánoční dárek díky :-)

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack