Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemství staré pohlednice

Ital01Na dnešek (21. ledna )  připadá výročí narození italského generála, konstruktéra vzducholodí, polárníka a spisovatele Umberta Nobileho. Tragická výprava jeho vzducholodi Italia k severnímu pólu svého času vzrušovala svět. Dodnes je s ní spojována řada záhad. K těm méně známým patří tajemství pohlednice, která svým způsobem předpověděla budoucí osudy členů výpravy.

 

 

 Pohlednice vyšla v Itálii před zahájením expedice a je na něm plánovaná trasa letu a portréty členů výpravy. Ti pak umírali v tom pořadí, jak tu jsou vyobrazeni. Strojník Pomella zahynul při nárazu na led, když se utrhla gondola třetího motoru. Dalších šest zmizelo spolu s troskou vzducholodě, která nebyla nikdy nalezena. Meteorolog Malmgren zemřel při pokusu dojít po ledu na pevninu. Ostatní byli zachráněni.

U nás pohlednici přetiskla Mladá fronta na někdy na přelomu 60. A 70. Let minulého století, kdy někteří členové výpravy ještě žili. František Běhounek zemřel na Nový rok 1973, Umberto Nobile odešel jako poslední roku 1978.

Největší záhadou výpravy je, že dosud nebyly nalezeny sebemenší pozůstatky vzducholodi, která se po nárazu na led opět vznesla a zmizela na obloze. Víc o tom najdete zde. Další článek o Nobilem je tady. Příběhem vzducholodi Italia se zabývá i jedna kapitola mé knihy Smrt vzdušných obrů, která však už je mnoho let rozebraná

Jan A. Novák

 

 

 

 

 

Komentáře   

#1 pravdaX 2014-01-27 22:12
Krasnaja palatka 1969
Je o tom dokonalý film
Stačí dát na ulož to.
+1 #2 Adam Bill 2014-01-29 10:17
Dobrý děkuji za tuto pohlednici, kterou jsem hledal na netu už od doby základní školy, kdy jsem dostal do ruky knihu od Františka Běhounka Trosečnici polárního moře, to mně tak uchvátilo, že jsem se začal více zajímat o autora. A nakonec v sedmé nebo osmé třídě jsme měli napsat o našem oblíbeném spisovateli a já si vybral jeho a tehdy jsem dostal do ruky článek z Lidových novin, kde psali o této pohlednici,ale nešla nikde najít až nyní po skoro patnácti letech jsem ji našel tady, takže chci neskonale za to poděkovat.
#3 Martin 2014-10-08 20:14
Poslední trosečníci byli zachráněni 12. července sovětským ledoborcem Krasin. Jako perličku považuji, že po záchraně posledních osmi účastníků výpravy při zpáteční cestě zachránili luxusní výletní loď "Monte Cervantes" na jejíž palubě bylo 1500 cestujících, včetně 20 čechů :-)
#4 Martin 2014-10-08 20:25
Cituji Martin:
Poslední trosečníci byli zachráněni 12. července sovětským ledoborcem Krasin. Jako perličku považuji, že po záchraně posledních osmi účastníků výpravy při zpáteční cestě zachránili luxusní výletní loď "Monte Cervantes" na jejíž palubě bylo 1500 cestujících, včetně 20 čechů :-)


Závěrem ještě jedna jedovatá poznámka. Posádka ledoborce Krasin byla pozvána k diskusím do spousty zemí na celém světě, mimo jiné i do USA a Německa, jen senát Československé republiky jim zakázal přístup, přesto, že je Běhounek srdečně zval..... (viz SENÁT 157schuz/S157008).

PS: rozdávejte radost a posílejte pohlednice ZDARMA - http://mojepohlednice.cz

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack