Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemné oko jezuitů

jezuit1Staré pověsti jsou plné informací o předmětech s magickou mocí, které mají překvapivě blízko k nejmodernějším technologiím. Někteří v nich vidí pouhé výmysly, jiní tvrdí, že jde o vzpomínky na artefakty pocházející od neznámých vyspělých civilizací. K těm málo známým patří i záhadná věc disponující podivuhodnou silou, která má být ukryta kdesi v podzemí pražského Karlova náměstí.  

 

 

 Ani odborníci většinou nepochybují o tom, že pod pražským Karlovým náměstím existuje zapomenuté podzemí někdejší kaple Božího těla. Šlo o neobvyklou osmibokou stavbu ze 14. století, která původně patřila pražské univerzitě.

Není přitom bez zajímavosti, že péči o stavbu, jejíž založení inicioval sám Karel IV., mělo na starostí bratrstvo Božího těla, jehož znakem byla obruč s kladivem - což se nápadně podobá znakům stavebních cechů, z nichž patrně byly později (opravdu až později?) odvozeny symboly zednářství.

jezuit2

 

 

obr: Pražské Karlovo náměstí bylo jedním z center působení jezuitského řádu v Praze. Jednou z památek na ně je i chrám sv. Ignáce

Foto: Jan A. Novák

 

 

Karel VI. kapli používal k příležitostnému vystavování říšských korunovačních klenotů a ostatků svatých, jejichž sbírku pečlivě vedl a cílevědomě rozšiřoval. Nepochybně tedy šlo o velmi významnou stavbu.

Po bitvě na Bílé hoře se kaple dostala pod správu jezuitů, kteří jí také připisovali mimořádný význam. Udělali z ní pomyslné centrum svého pražského působení - v bezprostředním okolí postavili chrám sv. Ignáce, kolej a další objekty. Když se pak nad kdysi světovládným řádem začaly stahovat mraky, zazdili prý do jeho podzemí své cennosti. Při josefinských reformách v 18. století pak byla tato pozoruhodná stavba zbourána.

Až potud je to vyprávění o pokladu jako každé jiné. Jenže ve sbírce cenností odpočívající pod největším náměstím Evropy má být cosi opravdu zvláštního - kříž zdobený jakýmsi okem nadaným magickou mocí. Zničí každého, kdo by s ním manipuloval, aniž by byl zasvěcen do tajemství jeho používání. Zato povolaným poskytuje podobné služby jako známější a populárnější zemní zrcadlo, které měl do rudolfinské Prahy přivézt anglický alchymista John Dee.  To mělo vidět nejen vzdálené děje, ale i děje budoucí.

Tajemné oko jezuitů ale údajně umělo ještě víc: vyzařuje z něj prý zvláštní energie, jejíž původ je neznámý.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

0zah-vynalezysmUPOZORNĚNÍ:

Text je ukázkou z knihy Záhadné vynálezy, kterou vydalo nakladatelství Alpress

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Možná je to jen pohádka, přesto si nelze nevzpomenout, že jezuité dlouhá léta působili v Jižní Americe. Dokonce tam byly svrchovanými vládci nad rozsáhlými územími a v jejich osadách žily tisíce indiánů. Nedá se tak docela vyloučit, že členové řádu pověstného svou vzdělaností přitom - stejně jako Francis Drake - narazili na předmět, o němž se věřilo, že je nadaný zvláštní mocí.

Předkolumbovské civilizace Ameriky přitom dodnes udivují znalostmi, které jakoby nejsou z tohoto světa. Ostatně i již zmíněné zemní zrcadlo se mělo do Anglie dostat právě odtud.

Nebo mohli jezuité takový předmět opravdu vlastnit?

Třeba se to brzy dovíme. V současnosti se diskutuje o stavbě podzemní pasáže, která by procházela právě místy, kde kdysi kaple Božího těla stála.

Jan A. Novák

Komentáře   

-2 #1 Gimpel 2014-06-17 21:22
........pod největším náměstím Evropy......


Že by trh dobytčí co dnes Karlovo náměstí se zove, býti měl největším náměstím Evropy, silně nepozdává se mi.
Třeba Alexander platz Berlin, nebo snad i Václava svatého plocha ta.
Či bulvár Mussoliniho.
Jistoty nemám však....... :-)
-1 #2 .prosim 2014-06-20 09:35
Di do prdele s touhle tvoji radoby intouskou formou cestiny
-2 #3 hulvath 2014-06-20 10:22
Je to blbecek, nula co si ho nikdo nevsima, tak se uplatnuje v anonymnich diskuzich :-)
+3 #4 Gimpel 2014-06-20 23:46
Blbeček a hulvát sprostý méněcenný jest ten, kdo v diskusích anonymních agilně kolegy svévolně napadá a uráží.

Machovské řeči vésti nemíním,leč pravděpodobně minimálně někteří z vás, do očí frajeři by neřekli mi to.
Nebude náhoda as, že Shaolin často nápadně zovou mne. ;-)
-1 #5 hulvath 2014-06-21 21:58
Jedna sekretarka spici se sefem, a proto se citici ve firma vsemocna, o sobe tvrdi ze si ji napadne casto myli s Gretou Garbo - a ja vim ze je to jen kurva... Onen docent co na plzenskych pravech udeloval rychlodoktoraty o sobe tvrdil ze vypada a je take tak univerzalni a renesancni jako Da Vinci - a ja vim ze je to jen okresni blazen... No a nekdo pry je zvan Shaolin a pritom je to... :-)
#6 goldsteinshvilijande 2014-08-03 19:38
Bezte doprdele vsichni tri,dekuji.

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack