Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Garrett 2500 GTI: Něco pro hledače pokladů

garrett1smAdrenalinové aktivity jsou čím dál oblíbenější - a jednou z těch méně obvyklých je hledání "pokladů" pomocí detektoru kovů, jehož sezóna právě začíná. Možná namítnete, že třeba proti bungee jumpingu to žádný adrenalin není, ale nemáte pravdu hned dvakrát. Poprvé vám adrenalin v krvi vyskočí při pípnutí detektoru, protože co kdyby to tentokrát už ten poklad doopravdy byl. A podruhé, když se vám pod rýčem místo hrnce stříbrňáků vynoří letecká puma. Pak ostatně může vyskočit nejen adrenalin, ale i celý hledač - a to tak, že se o tom skokanům na gumovém špagátě ani nesnilo. Jinak je to ale sport velmi zdravý, protože se při něm dost nachodíte a i s nářadím (nejčastěji rýčem) si zacvičíte.

 

 

Základem všeho je správný výběr detektoru: dají se sice koupit už za pár tisíc, obvykle se ale brzy ukáže, že ve skutečnosti mají hodnotu jen té kovové tyče, kterou jde použít k řadě jiných účelů. Jde totiž o to, abyste neryli v zemi všude, kde je jen trochu vlhčí hlína, nebo naopak nepřecházeli místa, kde opravdu leží zajímavé věci.

Dobrý detektor ("klacek", jak říkají machři) musí s majitelem spolupracovat jako dobrý pes. Sáhneme proto raději ke klasice, jíž v tomto oboru nepochybně je značka Garrett. A to hned k vyššímu (ale popravdě řečeno i dražšímu) modelu v podobě Garrett GTI 2500 HiTech pohybujícímu se blízko horní hranice, kterou je ještě možné označit jako hobby.

garrett2

 

 

obr: Detektor kovů Garrett 2500 GTI - ovládací displej

 

 

GTI 2500 je digitální přístroj snažící se pokud možno blíž specifikovat to, co pod zemí vyčmuchal. Z uživatelského hlediska je proto jeho nejzajímavější částí LCD displej, který obsahuje nejen dotykové ovládací prvky, ale především grafické informace o povaze signálu.

Určí například předpokládanou hloubku předmětu, což je velmi důležité pro rozhodnutí, jestli se do kopání vůbec pustit. Je tu také stupnice znázorňující velikost objektu.

Ještě víc údajů z přístroje dostanete, když jej pomocí ovládacích prvků na panelu správně nastavíte. Můžete si tu například určit citlivost (prokopávat se ke každému rezavému hřebíku nebo zátce od piva je otrava) a typy předmětů, které vás zajímají (mince, šperky, historické artefakty, „všechno“, nebo uživatelské nastavení).

Užitečná je také možnost vyloučení reakce na soli - vyskytují se totiž nejen na mořských plážích, ale i u nás v určitých druzích půd nebo terénů. Nabídka změny frekvence je zase potřebná tam, kde ruší přítomnost elektrického vedení, nebo kolegové s dalšími detektory.

Kromě optické signalizace na displeji disponuje GTI 2500 i zvukovou signalizací. Její různé tóny označují různé typy objektů. Pokud by pípání rušilo, je tu konektor pro připojení sluchátek. Hlasitost lze regulovat, zvukovou signalizaci je ale také samozřejmě možné úplně vypnout.

Z uvedeného je asi každému jasné, že s "klackem" tohoto typu je potřeba se nejdřív trochu sžít - což ale zase eliminuje spoustu zbytečného zklamání. Garrett ostatně dělá všechno pro to, aby to sžívání s majitelem bylo co nejjednodušší. Cívka je na ergonomickém nástavci podobnému francouzské holi a vyvážená tak, aby ani delší nošení ruku neunavovalo. Délku tyče je možné nastavit v několika stupních od 102 do 130 centimetrů. Celek váží 2,1 kilogramu.

Zdrojem energie je 8 tužkových článků typu AA, které vydrží pracovat překvapivě dlouho. I tak je ale lepší volit kvalitní alkalické zdroje nebo ještě lépe akumulátory s co nejvyšší vyšší kapacitou, protože tam, kde jsou poklady, málokdy bývají prodejny baterií. V balení najdete rovněž DVD s instruktážním videem.

Pak už stačí jen zapnout a vyrazit - není ovšem na škodu si nejdřív pár drobných mincí zakopat někde do písku a nanečisto vyzkoušet, co to dělá. V terénu se samozřejmě vyhýbáme archeologickým lokalitám, protože ty chrání zákon. Kromě již zmíněné staré munice je tu ovšem ještě jedno velké nebezpečí: jak jednou začnete, už vás to nemusí pustit. Zkušení majitelé detektorů říkají, že hledání není o pokladech, ale o životním stylu - a ledacos nasvědčuje tomu, že nelžou.

 

cena: 27 300 Kč

cílová skupina: outdoor aktivity

pro: rozlišení objektů, citlivost, kvalita

proti: vysoká cena

       

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack