Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Meteostanice Hyunday WS2011 Wind: sám sobě rosničkou

meteo1Počasí už nějak není co bývalo a i meteorologové mají čím dál větší problém se trefit - povodně v minulých letech to ilustrovaly docela dobře. Kromě toho se předpovědi na internetu nebo v médiích týkají velkých územních celků, zatímco většina lidí potřebuje znát počasí na konkrétním místě. Nástroje k předpovídání lokální povětrnosti ale existují a dokonce to ani nemusí reumatické koleno, jizva po průstřelu hlavy nebo tradiční domeček s panenkou a panáčkem.

 

 

 

Digitální meteostanice umí už docela hodně, zvlášť když si nevyberete ten úplně nejlevnější model. Jednou z možností pro náročnější meteorologické amatéry je Hyunday WS 2011 Wind, jejíž cena se na našem trhu pohybuje mezi 1500 až 1900 Kč.

- -

Pro předpověď počasí na daném místě jsou nejdůležitější dvě veličiny: atmosférický tlak a vzdušná vlhkost - a tendence jejich vývoje. Na rozdíl od mnoha levnějších výrobků, které se tváří jako meteostanice, přestože jde o digitální teploměry s hodinami, WS 2011 Wind obsahuje potřebná čidla i software. Na displeji tedy ukazuje konkrétní hodnoty těchto veličin, včetně historie a tendence vývoje barometrického tlaku.

meteo2Pokud by se vám nechtělo je dešifrovat (i když to není nic těžkého), tak je tu pěkně po lopatě podaná animace toho, co přijde: animace, která oznamuje pravděpodobnost slunečného počasí, zatažené oblohy, deště a dokonce i přívalového deště, což je poslední dobou obzvlášť potřebné. Navíc jsou symboly zcela jednoznačné - ne jako ty pýthické nabízené v médiích, kde na jednom obrázku je sluníčko, mráček i kapky deště, takže se nejde netrefit...

Ke správné meteorologické stanici ovšem patří i možnost měřit venkovní teplotu a vítr. I to Hyunday WS 2011 Wind umí. K dispozici je bezdrátové čidlo měření teploty a čidlo pro zjišťování síly větru (anemometr), která fungují do vzdálenosti 30 m od základní stanice - zdi ale tuto vzdálenost snižují. Aby dávaly opravdu cenné údaje, musí být samozřejmě umístěné ve volném terénu a nějaký ten metr nad zemí. Tady u naší stanice nastal první problém: i čidla potřebují baterie a ty se poměrně rychle vybíjely. Lézt každou chvíli někam na střechu se moc nechce - jenže právě bez informací zvenku meteostanice postrádá podstatnou část smyslu. Kromě toho anemometr nemá větrnou korouhvičku, takže nehlásí směr větru, což je informace docela podstatná.

Hyunday WS 2011 Wind má podobu docela vkusné krabičky o rozměrech 15x20x3,5 centimetrů, kterou si můžete pověsit na zeď nebo postavit na stůl. Kromě předpovědi počasí nabízí i celou řadu dalších užitečných informací. Má hodiny řízené rádiem, samozřejmě obsahující funkci budíku, pracuje jako kalendář, ukazuje časy východu a západu Slunce a Měsíce, uchovává údaje o nejvyšší a nejnižší teplotě nebo vlhkosti atd. Z kombinace rychlosti větru a teploty také prozradí, jak se budete cítit, pokud byste opustili teplo domova: ukazuje tzv. efektivní teplotu (wind chill), což je stupeň ochlazení způsobený kombinací teploty venkovního vzduchu a větru.

Jsou ale i věci, které Hyunday WS 2011 Wind neumí. Chybí tu například možnost propojení s počítačem. Stanice, které ji mají, mohou buď naměřená data ukládat v něm, případně používat informace z internetu pro vytváření lokální předpovědi. To už je ovšem většinou záležitost ještě dražších modelů. Podstatnější problém vidím v tom, že této stanici chybí čidlo venkovní vlhkosti, protože, to jak máte sucho doma (což nejspíš máte), samozřejmě o vývoji počasí nic nevypovídá. Neškodila by také možnost mít venkovních čidel teploty víc.

I tak je ale Hyunday WS 2011 Wind produkt, který o tom, jak bude přímo nad vaším domu, prozradí víc, než může státní meteorolog.

+ měření a vyhodnocení tlaku i větru

- rychlé vybíjení baterií čidel, chybí čidlo venkovní vlhkosti

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

#1 Vlastimil Čech 2014-04-14 16:50
he he he... viděl jsem i přístroj, který kromě počasí předpovídal i dobu přílivu a odlivu... byl instalován v bytě na ulici Novodvorská ve Frýdku-Místku.. . :-)
#2 hulvath 2014-04-16 12:29
Tato recenze byla za osobitny honorar, nebo jak ?? Mne pripada takto zkonstruovane zarizeni az idiotske. Nemyslim tim chudsi vybavu - jisteze existuje Trabant i Mercedes. Ale ani Trabant treba nemel tankovaci hrdlo v kufru, kdyz nadrz byla vepredu... Lezt pro vymenu baterii na strechu, nejdulezitejsi snimac -vlhkost mit jen uvnitr, apod. - to bych napsal ze konstrukter byl debil a zasadne bych vec nedoporucil...
#3 Jillian 2014-04-16 18:48
Hmm, trabant s tankováním v kufru pobavil, tak jsem zkusil najít i jinou referenci. Výrobce udává, že stanice venkovní čidlo vlhkosti má. Údaj z něj je vidět i na obrázcích. Pokud by chtěli být precizní, měla by se započítávat i k wind chill. Dále udává, že anemometr se připojuje kabelem k teplotní sondě, takže se nemusí lézt na střechu, ale jen na stoličku k teploměru (pokud tedy není kabel moc krátký). Výdrž baterie bude asi hodně závislá na venkovní teplotě - většina baterií ráda vymrzá, ale pokud vydrží třeba jen týden nebo dva, tak je to i problém čidla. I když jsem našel recenzi, kde tvrdili, že vydrží půl roku.

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Template: by JoomlaShack