Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Krvavý Měsíc konec světa nepřinese

monn1Pondělní zatmění Měsíce nebude jako ty ostatní, protože přirozený satelit Země se při něm ocitne blíž než obvykle. Kdo je ochotný si přivstat, může se těšit na nevídanou podívanou. Ne všichni se ale těší - podle některých je to znamení Apokalypsy.


Zatmění Měsíce začne ve 2 hodiny 50 minut letního času, kdy lehce potemní horní okraj měsíčního disku. Jak bude stín Země přes povrch Měsíce postupovat, získá měsíční krajina rudou barvu způsobenou tím, že sluneční světlo se v zemské atmosféře láme. K úplnému zatmění dojde ve 4 hodiny 11 minut a Měsíc zůstane celý v zemském stínu až do 5 hodin 23 minut. Pak z úplné temnoty opět vystoupí do rudého polostínu. V této chvíli patrně bude podívaná nejpůsobivější.

"Stínem Měsíc projde jižně, tedy ta část měsíčního povrchu pokrytá větším množstvím tmavých moří bude v tmavší části stínu - bude tedy možné očima vnímat mnohem výrazněji kontrast barev zemského stínu od středu ke kraji," říká Pavel Suchan z České astronomické společnosti.


Znamení jezdců Apokalypsy

Zatmění Měsíce sice není tak impozantní jev, jako úplné zatmění Slunce, navíc k němu dochází poměrně často, to pondělní ale bude výjimečné. Odehraje se při takzvaném superúplňku, kdy se Měsíc na své dráze ocitá nejblíž Zemi. Zatímco jeho průměrná vzdálenost od naší planety je 380 000 kilomterů, v pondělí to bude jen 356 876 kilometrů. Rozdíl 23 tisíc kilometrů způsobí, že měsíční kotouč uvidíme bude na obloze o 15 stupňů větší.

monn2

 

 

obr: Zatmění Měsíce je vítaná příležitost pro proroky konce světa

 

 

Ale ani tím ještě všechny výjimečné efekty nekončí. Vnímaví pozorovatelé oblohy nebo fotografové vědí, že úplněk blízko obzoru vypadá obrovský - a tentokrát se zatmění odehraje nízko nad západním obzorem, což dojem ještě umocní.

Ve skutečnosti je tento jev pouhou iluzí, způsobenou tím jak náš mozek odhaduje velikost vzdálených objektů (poblíž jiných objektů je vnímá větší, než když jsou osamocené). To ale nic nemění na skutečnosti, že všechny okolnosti směřují k tomu, aby pondělní zatmění byl nezapomenutelné. Alespoň pokud nezklame počasí.

Ze stínu se Měsíc dostane až v 6 hodin 27 minut, to už ale zmizí pod obzorem, zatímco na druhé straně bude vycházet slunce (a ještě před ním zářící planeta Venuše). I tak se ale naskytne vzácná možnost vidět naprostou většinu nejzajímavějších fází neobvyklého zatmění.

Pro proroky konce světa je každá záminka dobrá, a tak pochopitelně nemohli nechat příležitost ujít ani tentokrát.
"Hodně lidí jim podléhá a nejen že se nezasmějí, ale bojí se a telefonují nám," konstatuje Pavel Suchan.

Jedním z proroků zářijové Apokalypsy je texaský pastor John Hagee. Už roku 2013 vydal knihu Four Blood Moons, v níž tvrdí, že podle Bible je čtveřice lunárních zatmění v následujících letech předzvěstí příchodu jezdců Apokalypsy a Soudného dne. První z těchto zatmění se odehrálo 15. dubna 2014, následovala další 8. října téhož roku a 4. dubna 2015. Spektakulárním zatměním na konci září pak série vyvrcholí a rozpoutá se peklo.

"Čtveřice krvavých zatmění je varováním před strašlivými událostmi, které v následujících letech postihnou Zemi, " prohlásil Hagee po vydání své knihy. Vychází prý z biblických knih Joel a Zjevení, kde jsou tyto symptomy konce světa popsány. Navíc poslední zatmění připadá na židovský svátek Pesach, což z nějakého důvodu údajně také nevěští nic dobrého.

Hageem zmiňované texty ovšem zatmění Měsíce připomínají jen tomu, do hodně chce - například v Joelově proroctví se říká, že před Soudným dnem se "Slunce zahalí do tmy a Měsíc do krve". Vzhledem k tomu, že zatmění Měsíce se odehrává průměrně dvakrát za rok, čtenáři díla Johna Hagee ze strachu nevyjdou.


Jak pozorovat zatmění Měsíce

 

Na rozdíl od zatmění Slunce je možné pozorování bez jakýchkoliv pomůcek. I malý triedr ale podívanou zvýrazní. Pokud budete ve městě, je lepší jako stanoviště zvolit parky nebo jiná místa bez veřejného osvětlení a reklam. Na venkově či v přírodě daleko od větších měst ale jsou podmínky mnohem lepší, protože neruší
rozptýlené světlo.

Majitelé fotoaparátů se zoomem nebo s možností nasadit teleobjektiv mohou jev i fotografovat. Přístroj musí být umístěn na stativu a spoušť pokud možno ovládaná na dálku, aby nedošlo k roztřesení snímku. Pokud to jde, je vhodné je vypnout automatické zaostřování a nastavit objektiv na nekonečno. Dovoluje-li přístroj zasahovat do expozice, pak nastavíme největší otevření clony a závěrku necháme exponovat automaticky. Obdobné zásady platí i v případě, že bychom chtěli zatmění natočit na video. Velmi působivá pak je zrychlená projekce.

monn3

Zatmění Měsíce 2011 - 2020
(Podle České astronomické společnosti)


datum - typ zatmění
15. 6. 2011 - úplné
10. 12. 2011 - částečné
28. 11. 2012 - Měsíc pouze v polostínu
25. 4. 2013 - částečné
18. 10. 2013 - polostínové
28. 9. 2015 - úplné
16. 9. 2016 - polostínové
10. 2. 2017 - polostínové
7. 8. 2017 - částečné
27. 7. 2018 - úplné
21. 1. 2019 - úplné
16. 7. 2019 - částečné
10. 1. 2020 - polostínové
5. 6. 2020 - polostínové

 

Jak je z tabulky patrné, k zatmění Měsíce dochází přibližně dvakrát ročně, ne vždy je ale pozorovatelné z našeho území. Jindy je možné vidět jen začátek nebo konec jevu nízko nad obzorem. Navzdory obavám jednodušších lidí jde dnes už o celkem neškodný jev, v minulosti tomu tak ale často nebývalo. Právě pověrčiví a nevzdělaní účastníci zatmění mohli na svou nevědomost velmi doplatit.

 

Temný Měsíc měnil dějiny

 

O tom, že se nevyplatí zatmění Měsíce politicky podcenit, se přesvědčili třeba Athéňané během peloponéské války roku 413 před naším letopočtem. Tehdy se jejich expediční vojsko dostalo při obléhání Syrakus do bezvýchodné situace, jejímž jediným řešením by byl spořádaný ústup ze Sicilie. Vojevůdce Nicias jej již začal připravovat - jenže 28. srpna zmizel z oblohy úplněk a všichni to pokládali za nepříznivé znamení. Ústup byl odložen o několik týdnů, což Athéňanům nakonec přivodilo vojenskou katastrofu. Kuriózní je, že řečtí astronomové už tehdy uměli zatmění spolehlivě předpovídat. Vojáci a politici ale zřejmě pokládali za nedůstojné, aby se řídili radami nějakých potrhlých vědátorů.

monn4

 

 

obr: Znalost okamžiku zatmění umožnila Kryštofu Kolumbovi vyzrát na nepřátelské Indiány

 

 

Vzdělaný Alexandr Makedonský při svém tažení do Asie už astronomii nepodceňoval. Současně ale také věděl, že obtěžovat vědeckými teoriemi prosté vojíny, by se mohlo minout s účinkem. Když roku 331 př. n. l. při pronásledování perského vládce Dareia překročil Tigrid, dozvěděl o blížícím se zatmění Měsíce. Nechal proto věštce jev předem ohlásit jako příznivé znamení - a následující bitvu u Gaugamély skutečně vyhrál.

Lunární zatmění pak zasahovala do dějin i dál a většinou byla považována za předzvěst neblahých jevů. Roku 27 například byla dávána do souvislosti se smrtí římského císaře Augusta, roku 33 s ukřižováním Ježíše Krista, roku 1453 s dobytím Konstantinopole Turky.

Podle starých Číňanů zatmění způsoboval obrovský drak požírající nebeská tělesa. Ale nejpozději okolo počátku našeho letopočtu zjistili pravou příčinu: že jde o stín, který vrhá buď Země na Měsíc, nebo Měsíc na Zemi.

Měsíční stín pomohl i Kryštofu Kolumbovi, když se roku 1503 na své čtvrté zámořské cestě dostal do velmi nepříjemné situace. Jeho hvězda začala pohasínat už dlouho před tím, když neuspěl v roli guvernéra Nového světa a nevyhnul se dokonce ani vězení. Novou výpravu umožnily jen přímluvy z nejvyšších míst a doprovázel ji zákaz vylodění v místech jeho předchozího neúspěšného vládnutí.

Jenže cesta k návratu na výsluní slávy nevedla. Výpravu pronásledovaly bouře a těžce poškozené lodě musely nakonec 25. června zakotvit v Zátoce svaté Anny na Jamaice. Několik členů výpravy se na domorodém plavidle vydalo žádat o pomoc španělského guvernéra na Histaniole, ten však o osud svého rivala dlouho nejevil zájem. Muži hladověli, lodě se nedařilo opravit, domorodci byli nepřátelští. Kolumbus ale přišel na neobvyklé řešení: v astronomických tabulkách z lodní knihovny našel údaj o tom, že 29. února 1504 dojde k zatmění Měsíce. Admirál proto krátce předtím indiánským náčelníkům oznámil, že jejich bohové se na ně zlobí - samozřejmě proto, že Španělům nevycházejí dostatečně vstříc. Na důkaz toho Měsíc zmizí z oblohy. Tak se také stalo a situace trosečníků se rázem zlepšila. V červnu téhož roku pak konečně dorazila pomocná výprava, která jim umožnila odplout.

Jan A. Novák

Sestaveno z několika článků pro iHned.cz, Ekonomické noviny a další

 

 

You have no rights to post comments

 
Joomla 1.5 Template by JoomlaShack