Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Zemřel Ray Dolby, kmotr kvalitních nahrávek

dolby1Milovníci kvalitní reprodukce sice ticho zrovna nemilují, dneska by si ho ale přece jen mohli na minutu udělat. Zemřel totiž vynálezce, podnikatel a jaksi mimochodem i jeden z nejbohatších mužů planety Ray Dolby - muž, kterému vděčí za dokonalé zvukové zážitky. Bylo mu 80 let.

 

 

Při vyslovení jména Dolby se asi každému fanouškovi multimédií vybaví hned několik pojmů: Dolby Stereo, Dolby Digital, Dolby Surround, Dolby Pro Logic... Všechno to jsou jména (a také obchodní značky) formátů a systémů nabízejících dokonalý zvukový zážitek při sledování filmů. Za to, že příchod monstra nebo průlet kosmické lodi cítíte až v žaludku, můžete poděkovat právě Dolbyho společnosti Dolby Laboratories, která je vyvinula.

 

Zvuk ze všech stran

Ray Dolby se narodil v Portlandu (Oregon) roku 1933. Od roku 1949 pracoval ve firmě Ampex vyrábějící magnetofony. Přitom vystudoval několik univerzit, stihl být konzultantem britské vlády pro jadernou energii i zástupcem OSN v Indii.

dolby2Když měl pocit, že už ví všechno, co potřebuje, udělal se sám pro sebe: roku 1965 založil vlastní firmu Dolby Laboratories. Zabývala se především vývojem a výrobou profesionálních audiosystémů, současně ale prodávala jejich licence výrobcům spotřební elektroniky.

 

obr: Ray Dolby dal filmům kvalitní zvuk

 

Už v roce založení Dolby Laboratories přišel Ray Dolby s vynálezem, po němž radostně sáhla všechna lepší studia: vymyslel systém Dolby NR (Nois Reduction), který redukoval šum při pořizování nahrávek, které tehdy ještě byly analogové.

Firma se pak zaměřila na vývoj systému pro prostorovou reprodukci zvuku v kinech. Ta se sice začala objevovat už koncem 30. let, druhá světová válka ale vývoj na několik desetiletí zastavila. Roku 1975 firma přišla se systémem Dolby Stereo. V první verzi spočíval (zjednodušeně řešeno) v tom, že posluchač nedostával zvuk ze dvou zdrojů, jako při běžném stereu, ale ze čtyř.

I tady byl levý a pravý reproduktor (resp. reproduktorová soustava), kromě toho ale také střední a takzvaný subwoofer - reproduktor určený pro velmi nízké frekvence. Ano, to jsou právě ty, které se nejčastěji ozývají, když se na plátně děje něco nekalého. Systém 4 reproduktorů a subwoofer se označuje jako 4.1, dnes se nejčastěji používá 5.1.

 

Batman přinesl Dolby Digital

Velkou výhodou systémů Dolby bylo, že vícekanálový zvuk diváka zcela pohltí a vtáhne do děje. Přitom sice nabízejí zvuk z více zdrojů, ale vystačí s běžným dvoukanálovým záznamem.

dolby3

 

obr: Patenty z Dolby Laboratories udělaly z televizí domácí kina

 

 

Roku 1982 Dolby Laboratories sytém Dolby Stereo zjednodušila na Dolby Surround pro použití v domácí elektronice. O pět let později jej vylepšila na Dolby Surround Pro Logic. Každý z těchto systémů se postupně vyvíjel, existuje tedy několik verzí. Dnešní domácí kina mají běžně systému 5.1, tedy dva reproduktory vpředu po stranách (levý a pravý), jeden uprostřed, dva vzadu po stranách a subwoofer.

Na nástup digitalizace musela zareagovat i Dolby Laboratories. Udělaly to systémem Dolby Digital, který se představil roku 1992 ve filmu Batman se vrací. I v tomto případě se jedná o systém 5.1, ale zvuk už je zapsaný v podobě jedniček a nul. Dolby digital se dnes používá pro televizní zvuk HDTV vysílání i pro nahrávky na DVD.

Firma Dolby Digital nejdříve sídlila v Londýně, roku 1976 se ale přesunula do San Francisca, kde je dodnes. Ray Dolby jí šéfoval až do roku 2009. Je držitelem více než 50 amerických patentů, především z oblasti zvukové techniky. S manželkou Dagmar má dva syny. V posledních letech trpěl Alzheimerovou chorobou a leukémií. Zemřel včera ve svém domě.

Jan A. Novák

Psáno pro HN - iHned

 

obr: Ray Dolby ve svém království dokonalého zvuku

 

 

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack.com