Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

PlayStation ve svaté válce proti křižákům

terps1Atentáty ve Francii přitahují pozornost ke všemu, co s nimi souvisí - a poněkud nečekaně se tak dostala do ohniska zájmu herní konzole PlayStation. Dokonce i z belgických vládních míst zaznělo tvrzení, že ji teroristé používají k přípravě svých zločinů.

 

"V noci mě budí představa chlapíka sedících u svého počítače a čekajícího na vzkazy od Islámského státu nebo jiných hlasatelů nenávisti," prohlásil belgický vnitra Jan Jambon. "Rozšifrovat sdělení v komunikaci odehrávající se prostřednictvím PlayStation 4 je totiž ještě složitější než na WhatsApp."

Přitom PlayStation je herní konzole, kterou má kdejaký puberťák, zatímco WhatsApp je zabezpečená platforma pro přenos zpráv a souborů mezi smartphony - takže bychom nejspíš měli trpět nespavostí taky. Slýchat nesmysly od politiků sice už je publikum zvyklé, v zápětí se u nás ale objevily zprávy, že v podstatě totéž tvrdí i odborník na elektronickou komunikaci Jamie Bartlett. "Teroristé, komunikovali přes PlayStation, míní expert", hlásají doslova některé titulky.

Je tedy třeba se bát snědých nájezdníků třímajících místo kindžálů herní konzole?

 

Všechno je jinak


Pátrání po originálním znění obou zmíněných citátů přineslo udivující výsledky. Když se přeneseme přes první zjištění, že česká média se nějak nedokáží shodnout na tom, čeho je Jambon vlastně ministr, pak už nepřekvapí ani, že Bartlett není bezpečnostní expert, ale novinář - a hlavně že nic takového neřekl. V rozhovoru pro Deutsche Welle, z něhož bylo jeho údajné varování citováno, naopak odolává sugestivním otázkám poukazováním na to, že pro takové tvrzení zatím není k dispozici dost informací.

terps3

 

 

obr: Belgický ministr Jan Jambon sice výrok pronesl - ale paradoxně jako "důvod" proč nezasahovat proti mešitám, kde se hlásá nenávist

 

 

To, že ministr Jambon svůj výrok nepronesl v souvislosti s pařížskými událostmi (jak sugeruje vyznění mnoha článků), ale ještě před nimi (byť pouhé tři dny), možná není tak důležité - většina novinářů si ale výroku všimla až po tom, co se u jednoho z podezřelých při zátahu v Belgii PlayStation 4 opravdu našla.

Další strašlivá hrozba byla na světě - přestože je stejně dobře možné, že ten člověk si jen krátil dlouhou chvíli hraním her. A nebo zkoušel, jestli by nápad pana Jambona opravdu nešlo nějak využít...

Jan Jambon také svůj výrok nepronesl jako varování před atentáty - ale poněkud překvapivě naopak jako argument proti sledování mešit, v nichž se hlásá nenávistný výklad Koránu.

Jeho řeč totiž měla ještě pokračování: "Lidé si myslí, že mešity fungují jako náborová místa pro verbování teroristů. Já ale soudím, že to se dnes odehrává především prostřednictvím internetu. Rodiče těch dětí nebo dospívajících mladých lidí mi říkají, že oni s nimi ve skutečnosti do mešity chodit přestali, protože jim to tam připadá moc umírněné. Teprve na internetu našli radikalismus, který hledali."

 

Podezřelá síť


Neuškodí si ani poslechnout, co řekl Jamie Bartlett doopravdy: "K PlayStation nemám potřebné informace - říkám jen, že je to možné. Můžu pouze obecně konstatovat, že v posledních letech se řada společností snaží komunikaci se svými uživateli lépe zajistit. Proto používají stále silnější metody šifrování."

terps2

 

 

obr: Teroristé sice PlayStation ke skryté komunikaci použít mohou, žádné zvláštní výhody z toho ale pro ně neplynou

 

 

Nic z toho ovšem neznamená, že PlayStation ke skryté komunikaci využívat nejde. Týká se to především služby Play Station Network (PSN) vytvořené roku 2006 pro hraní online her přímo na serverech, ale také pro streamování videa, stahování hudby atd.

Zpočátku byly obavy, že představuje snadnou vstupní bránu do soukromí uživatelů, proto Sony později posílila zabezpečení. Z hlediska boje proti teroristům je ale zřejmě závažnější, že v komunikaci údajně jde obtížně odhalit případné zprávy i jejich původce a příjemce. Dnes má služba okolo 110 milionů uživatelů.

Pro využití PSN ovšem zdaleka není nutné mít zmiňovanou herní konzoli - funguje také na tabletech, Blue-ray přehrávačích, smartphonech a dalších zařízeních Sony. Nález PlayStation 4 u jednoho z teroristů tedy není žádný důkaz; proč by měl pro páchání zla tahat neskladnou a nápadnou konzoli, když třeba smartphone Xperia se do kapsy vejde mnohem lépe... Nehledě na to, že pro používání PSN je třeba se zaregistrovat.

Kromě toho o sledování herní komunikace tajnými službami už před několika lety "zpíval" Snowden, takže se nezdá být pravděpodobné, že by jim unikla zrovna tahle síť.
Po Jambonově prohlášení novináři logicky požádali o reakci mluvčího Sony - který toho ovšem mnoho neřekl. Pouze požádal uživatele, aby vše podezřelé hlásili a ujistil, že oni provoz své sítě pečlivě sledují a v případě potřeby budou informovat příslušné orgány.

Skoro jisté ale je, že si také radostně mnou ruce, protože lepší reklamu zadarmo si nemohli představit ani v nejrůžovějších snech.

 

Jan A. Novák
Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack