Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

S červy proti opicím (alkoholickým)

hadatko1Léčba závislosti na alkoholu je nepříjemná a zdlouhavá procedura s nejistým výsledkem. Aby byla úspěšnější, vzali si vědci na pomoc spojence, který také nemá nejlepší pověst: červy z řádu háďatek, jehož příslušníci jsou známí především jako zemědělští škůdci.

 

 

 

Háďátko obecné (Caenorhabditis elegans) na rozdíl od mnoha svých kolegů není škůdce, ale běžně rozšířený půdní druh, který si oblíbili vědci pro své pokusy. Je dlouhé jen asi jeden milimetr a velmi odolné - háďátka z palubních experimentů přežili například i havárii raketoplánu Columbia.

Už dříve se stali také prvním mnohobuněčným tvorem, jehož genom byl důsledně zmapován. To umožnilo biologům je využívat nejen jako modelového organismu pro genetické bádání, ale také pro některé praktické aplikace. Jednou z nejnovějších je boj se závislostí na alkoholu.

Účinky alkoholu na člověka spočívají v tom, že se (zjednodušeně řečeno) váže na molekuly v nervových spojích a tím ovlivňuje činnost neuronů a řadu dalších fyziologických funkcí. Neurologové z University of Texas zkoušeli tyto molekuly modifikovat tak, že na alkohol nereagují. Pak je zabudovali do organismu háďátek a zkoumali, zda se jim - obrazně řečeno - podaří červy opít.

hadatko2

 

 

obr: Výsledkem výzkumu by mohla být nejen účinná léčba alkoholismu, ale i "preparát pro Jamese Bonda" - droga, která agenta učiní odolného vůči alkoholu

 

 

"Skutečně se nám podařilo docílit toho, že nervové spoje jsou vůči působení alkoholu odolné," oznámil Jon Pierce Shimomura, jeden z badatelů. "Výzkum by mohl vést k nové kategorii léků pro lidi trpící alkoholickou závislostí. Existují ovšem různé formy závislosti, takže ještě musíme zjistit, u kterých by to fungovalo. Na rozdíl od některých jiných drog je totiž působení alkoholu na organismus komplexní a projevuje se na mnoha místech."

Od červa k člověku je velmi daleko, takže i jejich opojení se projevuje jednodušeji: nikoliv rozjařeností, zpěvem nebo agresí, ale jen změnou pohybů. To sice vědcům dovolilo přesně vyhodnocovat účinky zásahů, v dalších fázích experimentu se však chystají použít složitější organismy, v první řadě myši. Preparát použitelný u člověka je tedy ještě záležitost vzdálenější budoucnosti - které se většina dnešních těžkých alkoholiků nejspíš nedožije.

Jon Pierce Shimomura také v nadsázce zmínil další možnost využití: na konci jejich výzkumu by mohlo být něco, čemu říká preparát pro Jamese Bonda - tableta, po níž by agenta nebylo možno opít, ani velkými dávkami alkoholu. Nebyl by tedy pro něj problém připíjet si s protivníkem jednou skleničku za druhou a přitom mít konverzaci stále pod kontrolou.

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz 

Komentáře   

#1 Josef 2014-08-29 06:08
Pokud bych chtěl tvořit konspirační teorii, tak řeknu, že si výzkum zaplatili výrobci alkoholu, protože po aplikaci bude potřeba k dosažení stejného stavu jako před ní vypít více.
V každém případě mi to přijde jako nebezpečná věc, protože zmenší rozmezí mezi účinnou dávkou (navozující opilost) a smrtelnou dávkou, který je u alkoholu už tak relativně malý oproti mnoha jiným lehkým drogám a s postupujícím alkoholismem se ještě snižuje. Otrava alkoholem totiž nemá moc co dělat s jeho působením na nervový systém.
Neříkám, že by šlo o výzkum k ničemu, ale s podobnou léčbou alkoholismu bych byl velice opatrný a věřil spíše osvědčenému antabusu.
#2 bubu 2014-08-29 06:44
Dobry den

Jen sem se chtel zeptat,proc neni pod clankem o plukovnikovi Putinovi kolonka k diskuzi jako u jinych clanku?
Rekl bbych ze to muzou but Jen dve veci.Bud nechcete aby se vam lidi vysmali za ten prevzaty clanek a Nebo jste "zapomel" po prevzeti clanku diskuzni okenko dodat.
Kazdopadne to takto vypada jako jednostrany pohled Na vec ktery nedava sanci vasim ctenatum sr vyjadrit k clanku.Trozku to zavani cenzurovanim.
Verim ze vy by Ste byl ten posledni kdo by odpiral svobodu projevu

Preji pekny den
+1 #3 j.a.n. 2014-08-29 08:37
Pane Bubu (doufám, že to není Vaše skutečné jméno :-), vzhledem k tomu, že víme, jak diskuse pod články s tímto tématem vypadají jinde, nechtěli jsme to mít i tady. Není žádným tajemstvím, že ruské vlivové agentury anonymně pracují prostřednictvím internetu a že na téma "Ukrajina" se nabalilo mnoho podivných existencí, léčících si jimi své mindráky. Nejsme tak naivní, abychom takovým subjektům pod záminkou svobody slova vytvářeli pracovní prostor - a měli tu podobnou názorovou žumpu, jaká existuje třeba na Novinkách. Svoboda je jen pro svobodné. Ostatně, Novákoviny primárně nejsou o politice, přestože sem příležitostně zajímavější texty na aktuální téma dáváme.
Přeji pěkný den i Vám

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: from JoomlaShack.com