Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemné monolity na Marsu

monolit1Konspirační teorii o sfinze postavené na Marsu mimozemšťany se podařilo šťastně sprovodit ze světa, když lepší snímky novějších sond ukázaly na jejím místě jen obyčejný kráter. Rychle ji ale nahradila nová senzace: na Rudé planetě cizí civilizace tentokrát zanechala dokonale pravidelné monolity - jak vystřižené z Clarkova románu Vesmírná odysea 2001.

  

 

Pro ty, kdo román Arthura C. Clarka nebo stejnojmenný film Stanleyho Kubricka neznají: mimozemšťané na Zemi, na Měsíci a na Saturnově měsíci Japetus zanechali dokonale hladké a absolutné černé monolity, které v pravěku nasměrovaly vývoj lidstva k civilizaci a znovu ho začaly ovlivňovat v éře kosmických letů, aby ho propojily s jakousi vyšší inteligencí.

Amatérští nadšenci, kteří zkoumají snímky ze sond obíhajících Mars nedávno přišli s prohlášením, že na nich objevili pravidelné struktury nápadně podobné Clarkovým monolitům. Jedna má stát na Marsově měsíci Phobos, další přímo na povrchu Rudé planety v oblasti

Širokou publicitu této hypotéze zajistil astronaut Buzz Aldrin, druhý muž, který stanul na povrchu Měsíce, když v interview pro jednu kabelovou televizi prohlásil: "Na Marsových měsících jsou jakési monolity - velmi podivné nápadně pravidelné struktury. Už proto tam musíme letět."

Fotografie objektu na povrchu Marsu vypadá velmi působivě: vysoký úzký hranol, za nímž e táhne dlouhý dokonale rovný stín.

Inspiroval se Clark mimozemšťany, nebo mimozemšťané Clarkem? A nebo je to další nepodložená spekulace, stejná, jakou byla marťanská sfinga?

 

Špatné místo pro mimozemšťany

Monolit na povrchu Marsu vyfotografovala kamera HiRISE na palubě sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Snímek pořízený z výšky 300 kilometrů pořídila, má rozlišení, kdy jeden pixel fotografie představuje přibližně 30 centimetrů na povrchu. "Monolit" s rozměry je na hranici rozlišení, což podle vědců vyhodnocujících snímky z HiRise "záhadu" vysvětluje.

monolit2

 

 

 

obr: Objekt vyfotografovaný sondou Mars Reconnaissance Orbiter vypadá opravdu působivě

Foto: NASA/JPL

 

 

Jonathon Hill, plánovač mise Mars Reconnaissance Orbiter o tom říká: "Pokud je objekt příliš malý, na to, aby ho kamera zobrazila přesně, jeví se na snímcích jako pravoúhlý, protože jednotlivé pixely mají tvar čtverců. Jakýkoliv oblouk pak vypadá jako obrazec z dokonale rovných stran."

Jonathon Hill umělý původ objektu vylučuje i z jiného důvodu: "Kdybych byl mimozemšťan, tak tohle by bylo poslední místo, kde bych svůj monolit postavil. Je totiž pod vysokým útesem, odkud sem padají úlomky skal, takže by ho velmi rychle pohřbily."

Nicméně proti označení "monolit" evokující Vesmírnou odyseu, a tedy i umělý původ, Hill nic nemá: "Ať si tak tomu ufologové klidně říkají. Termín °monolit° pochází z latiny a znamená °jeden kámen°. A tohle jeden kámen opravdu je."

"Takových balvanů známe na Marsu mnoho," dodává jeho kolega Alfred McEven z University of Arizona.

Lokalita také napovídá pravděpodobný původ objektu: jde o skalisko, které se utrhlo z útesu a skutálelo do strže pod ním. V okamžiku pořízení záběru se navíc do kamene opíralo slunce ze strany, takže objekt vrhá dlouhý rovný stín. I ten napomáhá iluzi, že se jedná o pravidelný hranol.

 

Klíčový bod Phobosu

Objekt na Phobosu nedávno objevili nadšenci na snímcích pořízených sondou Mars Global Surveyor už roku 1998. Zdaleka není tak působivý jako jeho kolega na povrchu Marsu. Skála o průměru asi 85 metrů na snímcích ani moc pravidelně nevypadá - ve skutečnosti je ještě méně záhadná, než "monolit" na povrchu Rudé planety, protože vidět v ní Clarkův monolit vyžaduje hodně velkou dávku představivosti. I ji navíc zvýraznilo šikmé osvětlení a dlouhý stín.

monolit3

 

 

obr: Kámen, který na povrchu Phobosu zaujal astronauta Buzze Aldrina

Foto: NASA/JPL

 

 

Nicméně je to nejvýraznější objekt na tomto měsíci, protože jinak jsou jeho povrchové tvary poměrně hladké. Vědci soudí, že vznikl při poměrně nedávné srážce Phobosu s nějakým tělesem.

Kanadská kosmická agentura plánuje sondu PRIME (Phobos Reconnaissance and International Mars Expedition) k měsíci Phobos, jejíž přistávací modul by měl dosednout právě u této skály. Nikoliv kvůli mimozemšťanům, ale proto, že zde je nejzajímavější terén.

Alan Hildebrand z týmu PRIME o tom říká: "Jestli se nám podaří dostat k téhle skále, nemusíme už na Phobosu nikam jinam. Je to klíčový bod měsíce, tady je totiž zřejmě o jeho historii i geologii vidět úplně všechno."

Realizace však zatím nebyla schválená z finančních důvodů - tak budou mít příznivci konspiračních teorií o utajovaných kontaktech s E.T. ještě dlouho o čem přemýšlet.

Hledání záhad na snímcích z Marsu v objektech na hranici rozlišení palubních kamer sond je oblíbenou zábavou záhadologů už desítky let a v jejich portfoliu je celá řada podivných objektů. Většina těchto "záhad" skončí stejně jako sfinga nebo monolity, některé se ale zatím vysvětlit nepodařilo.

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz

obr: Oba "monolity" jsou onjekty na samé hranici rozlišení kamer. Foto: NASA/JPL

Komentáře   

+2 #1 Josef 2014-08-27 19:58
Jenom upřesnění: Slavná tvář na Marsu není kráter, ale kopec. http://www.astro.cz/apod/ap060925.html
Nicméně Cydonie vypadá kouzelně i ve vyšším rozlišení. Když zapojíte fantasii, podezřelých útvarů je tam hned několik :-)
http://apod.nasa.gov/apod/image/0609/cydonia_marsexpress_big.jpg
-1 #2 xind 2014-09-03 09:50
tvar na marsu je kopec ?? presne to porad opakuji, proc potom nevidime obliceje vsude kdyz jsou kopce normalni a ty monolity jsou taky kopce ze ?

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack