Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Havárie kosmické lodi Cygnus s otazníky

cyg1Jen několik vteřin po startu skončila v záplavě ohně cesta soukromé kosmické lodi Cygnus k Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Příčinou je selhání vylepšené verze nosné rakety Antares. Loď startovala k ISS už potřetí a měla na stanici dopravit přes dvě tuny zásob a vědeckého nákladu.

 

 

 

"Nosná raketa Antares s nákladní lodí Cygnus při pokusu o start k ISS dramaticky selhala přibližně deset vteřin po startu," uvádí zpráva NASA. "Explodovala a zřítila se zpět na rampu. Nikdo nebyl zraněn, na startovacím zařízení však jsou rozsáhlé škody."

Další škody utrpěla společnost Orbital Sciences, které loď i nosná raketa patří - její akcie se po havárii propadly o 15,5 procent.

 

Tajný náklad

S Mezinárodní kosmickou stanicí se měl Cygnus spojit 2. listopadu. K jednomu z jejích spojovacích uzlů by jí připojilo robotické rameno a astronauté by pak z lodi vynesli 2,3 tuny nákladu. Většinu tvořily potraviny, voda a další látky nezbytné pro chod stanice, 750 kilogramů bylo vědecké zařízení. Jedním z nich byli přístroj, který umí analyzovat složení meteoridů když hoří při svém vstupu do zemské atmosféry.

cyg2

 

 

obr: Několik vteřin po startu ztratila nosná raketa Antares tah a i s lodí se zřítila zpět na rampu

Foto: NASA

 

 

Mezi nákladem letu byl také pokusný satelit Arkyd 3 společnosti Planetary Recsources, která usiluje vyvíjí technologie pro těžbu surovin ve vesmíru. Pětikilový stroj měl odpočívat na palubě ISS do ledna, kdy by jej astronauté speciálním zařízením poslali na oběžnou dráhu. Při samostatném letu by si konstruktéři ověřili funkci pro pokročilejší verze, které by uměly vyhledávat a později možná i zužitkovávat asteroidy pohybující se v blízkosti Země.

"V nákladu nebylo nic, co by posádka na ISS nemohla postrádat, " konstatoval William Gerstenmayer z NASA. "Mise tedy není v žádném případě ohrožena." Mike Suffredini z Evropské kosmické agentury (ESA) dodal, že na stanici je i tak dost zásob na dalšího půl roku. Posádku ISS nyní tvoří dva astronauté z NASA, jeden z ESA a tři Rusové.

Raketa startovala ze základny na Wallops Island (Virginia) v úterý. Start byl už jednou odložen, když během odpočítávání v pondělí 27. října do uzavřené bezpečnostní zóny u ostrova vplula jakási loď. Komu patřila, úřady neoznámily.

Úterní odpočítávání proběhlo bez problémů, šest vteřin po vzletu však plameny z trysek náhle změnily tvar a raketa dopadla zpět na rampu. Vzápětí obrovská exploze zničila i kabinu.

"Všechno je to krásně vidět na videu," řekl novinářům výkonný viceprezident Orbital Sciences Frank Culberton. "Start proběhl dobře, pak ale zřejmě došlo k nějakým problémům na prvním stupni a raketa přestala stoupat. Nic předtím nenaznačovalo, že by bylo něco v nepořádku."

Nyní odborníci shromaždují trosky, aby mohli zahájit vyšetřování příčin havárie. Zajímavé je sdělení manažera programu Antares Mike Pinksona, podle kterého musí být oblast havárie zajištěna a důkladně prohledána i kvůli tomu, že v lodi bylo tajné kryptografické zařízení. Let přitom nebyl deklarovaný jako vojenský.

 

Labuť jako popelnice

Bezpilotní kosmická loď Cygnus (Labuť) vznikla v rámci snahy NASA přenést část svých aktivit na soukromé výrobce v rámci programu Commercial Orbital Transportation Services (COTS) ohlášeného v lednu 2006. Ten spočívá v investici 800 milionů dolarů do vývoje a letů zásobovacích dopravních prostředků u soukromých firem. Orbital Science Corporation z něj roku 2008 dostala 170 milionů dolarů a o tři troky později získala kontrakt na dalších 288 milionů dolarů. Vyvinula za ně systém nosné rakety Antares a bezpilotní lodi Cygnus, což jí v září 2011 vyneslo smlouvu na osm zásobovacích letů k ISS v hodnotě 1,9 miliard dolarů.

cyg3

 

 

obr: Bezpilotní kosmická loď Cygnus u Mezinárodní kosmické stanice při jednom z předešlých úspěšných letů

Foto: NASA

 

 

Výsledkem byla loď tak trochu připomínající okřídlenou popelnici - prostý válec se solárními panely. Skládá se ze dvou modulů. V servisním jsou motory, řídící technika a nádrže, dopravní dlouhý 3,6 metru je určený pro vlastní náklad a udržuje se v něm atmosférický tlak. Na jeho vrcholu je spojovací uzel s průlezem pro připojení k ISS.

Cygnus neumí přistát zpět na Zemi, takže ho po splnění úkolů posádka ISS naplní odpadem a nechá shořet v atmosféře. Létá proto bez posádky a - na rozdíl od konkurenčního Dragonu - se zatím neobjevují zprávy, že by výrobce uvažoval o pilotované verzi. Příští rok ale měla odstartovat vylepšená verze Cygnus Enhanced s větší kapacitou. Otázkou ovšem je, jak tento záměr ovlivní úterní havárie.

Úterní start měl mimo jiné prověřit vylepšenou verzi nosné rakety Antares 130, rovněž od společnosti Orbital Sciences. Při předchozích letech kabinu vynášela starší raketa Antares 110. Nová verze má silnější druhý stupeň Castor 30XL s většími palivovými nádržemi, díky kterému je možné zvětšit náklad o půl tuny.

Rodina nosičů Antares je ukrajinského původu - jejich první stupeň s motory AJ-26 firmy Aerojet Rocketdyne byly vyvinuty ze sovětských raket Zenit a motorů NK-33 pro lunární raketu N-1. Jeden z motorů AJ-26 explodoval už v květnu při pozemních testech a ani Aerojet Rocketdyne, ani Orbital Sciences nezveřejnily příčinu. Nehoda tak znovu rozvířila i otázku používání sovětských technologií v americké kosmické technice.

 

Jan A. Novák

psáno pro iHned.cz 

 

Komentáře   

-3 #1 Učitel 2014-10-30 16:30
"K jednomu z jejích spojovacích uzlů by jí připojilo robotické rameno..."
Koho - ji, komu - jí.
Proč to pořád tvrdohlavě píšete dlouze? To nepoznáte rozdíl? Už jsem vás na to upozorňoval několikrát, ale je to marný, je to marný :-)
+1 #2 Humbuk 2014-10-30 18:19
Nejenom že je to ukrajinská výroba a ne ruská, ale největší vtip dle Elona Muska spočívá ve faktu, že důvod výbuchu nosiče není designem motorů ze 60. let, ale že dané motory doslova byly doslova vyrobeny v 60. letech. A potom na 50 let zakonzervovány. Ftip jak prase, jestli je to pravda. Šetřílci američani...
+1 #3 Josef 2014-10-30 20:55
Ad Humbuk: Jo, je to pravda. I když je trochu upravovali, takže možná selhala ta úprava. U Temelína taky trvalo dost dlouho, než doladili kombinaci sovětské a americké technologie.
Možná mají spočítané, že mohou sem tam nějakou raketu ztratit a stejně na tom vydělají, ale na prestiži jim to fakt nepřidá.
#4 hulvath 2014-10-31 20:25
Američtí vědci zjistili, že lidé věří všemu, co zjistí američtí vědci.

You have no rights to post comments

 
Joomla Tutorial: by JoomlaShack