Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

U uranového dolu vypukla záhadná epidemie

kalachi1Vypadá to jako začátek scénáře filmového thrilleru: v několika osadách poblíž zrušeného uranového dolu se začaly projevovat symptomy záhadné nemoci. Vědci vyslaní na místo nezjistili ani zvýšenou radiaci ani jinou kontaminaci, přesto se "nákaza" šíří a postižených přibývá. Příznaky jsou podivné: oběti mají nekoordinované pohyby, často náhle upadají do hlubokého spánku trvajícího i několik dní, trpí zrakovými a sluchovými halucinacemi, stěžují si na výpadky paměti...

 

Jenže to není thriller, ale realita - přesně to se už nějaký čas odehrává v několika vesnicích oblasti Akmola Kazašské republiky. Symptomy podivného onemocnění se začaly vyskytovat před přibližně 10 lety v osadě Kalachi, která má okolo 680 obyvatel. Poslední vlna záhadné epidemie vypukla 20 prosince, kdy se do říše spánku neočekávaně propadlo 40 osob. Jednou z postižených je i sedmnáctiletá Daša, která už prodělala šest takových záchvatů. Její příbuzní uvádějí, že každý z nich byl horší než předešlý a při posledním spala celé dva dny. Jiní nemocní kromě toho také nekontrolovaně pláčou, cítí schvácenost, sucho v ústech a další nepříjemné příznaky.

Kalachi leží pouhých 500 metrů od bývalého uranového dolu z časů SSSR, který však už byl před 20 lety uzavřen. Vesnici navštívily četné komise a vědecké týmy, žádnou souvislost s bývalým dolem se však nepodařilo prokázat - zvýšená radiace, výskyt radonu ani jiná kontaminace tu údajně není. Měření údajně neprokázala ani žádné abnormální hodnoty obsahu cizorodých látek v potravě a pitné vodě.

kalachi2

 

 

obr: Opuštěný uranový důl u Kalachi. Souvislost se záhadnou nemocí se nepodařilo prokázat

 

 

Pouhých 600 metrů od Kalachi leží menší vesnice Krasnogorski (130 obyvatel), kde se symptomy začaly projevovat také. Její občané už dostali nabídku na vystěhování do nového domova - ale protože jsme v Kazachstánu, vlasti filmového Borata, šest těchto plně vybavených domů vyrostlo v ještě více postižené Kalachi...

"Něco takového se může stát jen v blázinci," prohlásil pro kazašskou televizi Viktor Lukjaněnko, jeden z místních.

Úřady nejdříve prohlašovaly, že o likvidaci a vystěhování Kalachi neuvažují, s rychle se zvyšujícím počtem případů však roste tlak na evakuaci: podle posledního průzkumu veřejného mínění nyní už je ochotno se vystěhovat 58 procent obyvatel obce. Někteří postižení už odjeli a místní se zájmem sledují, jestli u nich záhadná nemoc na nových lokalitách odezní. Ostatní se bojí opustit své nemovitosti, protože náhradní ubytování jinde by zřejmě nebylo jejich majetkem.

Snaha úředních míst případ bagatelizovat stále trvá a oficiální vysvětlení podivné epidemie v současnosti zní "davová psychóza". K psychiatrovi poslali i nemocnou Dašu, což její příbuzné vyvedlo z míry: "Ona nemá nic s hlavou ani s nervy!" Sílí hlasy, aby vyšetřování záhady bylo předáno nezávislým odborníkům ze zahraničí.

Zatímco většina médií (včetně britské BBC) v souvislosti s podivnou nemocí zmiňuje uranový důl, kazašský server Kazkhabar upozornil na podobnou masovou otravu v jiné oblasti Kazachstánu. Ve škole vesnice Berezovaka na severovýchodě země upadly do mdlob 25 žáků a 4 učitelé. Také zde mezi příznaky nechyběla slabost a ospalost, příčiny se však rychle našly.

"Šlo o neidentifikované toxické substance, které měly selektivní účinky na nervový systém dětí," prohlásila oblastní hygienička Manšuk Ajmurzijeva.

Berezovka leží na ropném poli Karachagansk - a nemoc nikoho nepřekvapila, protože místní činitelé už dlouho upozorňují na zanedbávání ochrany životního prostředí při těžbě. Analýzy zjistily dlouhodobé překračování limitů škodlivých látek v potravě i v pitné vodě. Studie prokázaly, že 45 procent obyvatel Berezovky vykazuje příznaky chronické otravy. Zdejší obyvatelé v prosinci podepsali petici požadující přesídlení do nepostižených oblastí. Zda je podobného původu i záhadní nemoc v Kalachi se ale zatím nepodařilo potvrdit.

 

Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack