Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Karetní hrou k poznání

kvart1„Karban, milostslečno, karban. Pošilháváním do cizích karet při chatrném osvětlení přišel jsem o zrak,“ tvrdí padouch Hogo Fogo ve filmu Limonádový Joe. Ale karty nemusí jen škodit, mohou i vzdělávat. Dokonale tak naplňují Komenského požadavek „škola hrou“. Platí to například o výtvarně velmi zdařilém kvartetu  Cyklus života  Markéty Šmalcové.  

 

Společenské a jiné hry jsou staré jako lidstvo samo. Hry mají primárně za cíl zabavit, způsobit radost a celkově člověka socializovat. Jedním z oblíbených druhů jsou ty karetní, ať už to je poker, kanasta, mariáš, pexeso nebo kvarteto.

Právě kvarteto se zejména u dětí stalo velmi oblíbeným. Hrací karty jsou totiž tematicky zaměřené, ať už jde o nejrůznější pohádkové motivy, auta, hrady a zámky či oblíbené filmy a počítačové hry. Karetní hra kvarteto má i jisté výhody. Kromě zábavy může také přinést i poučení, které se dá aplikovat jak ve vzdělávací sféře formou školy hrou, tak i v běžném rodinném prostředí.   

Klasické kvarteto obsahuje 32 speciálních karet, které jsou rozděleny do 8 tematických skupin po čtyřech kartách (A-D) tak, aby k sobě obrázky ve čtveřici logicky patřily. Tyto čtveřice jsou pak označovány jako kvarteta.

Jedním ze způsobů, jakým zaměřit tuto karetní hru, může být zobrazení fází života na zemi. Cílem je ukázat, že živí tvorové, ať už jsou to rostliny či živočichové, jsou na světě vždy jen omezenou dobu.

Ta je pro každého různě dlouhá, v jednom okamžiku začne a ve druhém zase skončí. Edukační prvek karetní hry tak spojuje příjemné s užitečným a umožní rozvinout mezi hráči nenásilnou formou komunikaci o věcech, které k lidskému bytí neodmyslitelně patří.  

kvart2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kvart4 

You have no rights to post comments

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack