Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Karty nelžou - nebo snad ano?

kartyK velmi starým věštebným metodám patří používání karet, kartomancie. Na rozdíl od chiromancie (věštění z ruky), jejíž původ a zařazení jsou poněkud sporné, v tomto případě jde o metodu ryze umělou - a z hlediska Ciceronova hodnocení tedy spíš pochybnou. Pokud si vykládáme karty sami, hraje tu velkou roli podvědomí a přiznané či nepřiznané obavy i přání. Pokud vám vykládá kartářka, je to - podobně jako u u chiromancie - zřejmě především záležitost již zmiňovaného chladného čtení.

 

Přesto je to metoda stále oblíbená, jak dosvědčují nejen četné inzeráty, ale i rčení "karty nelžou", nebo literární postavy vykládající si s oblibou karty. Není zřejmě náhodou, že nejčastěji jde o osaměle žijící ženy.

Vykládací karty z 19. a počátku 20. století jsou ostatně malebnou ukázkou naivního umění a sběratelé je vyhledávají. Na kvetoucím trhu existuje nepřeberné množství druhů (magické, keltské, cikánské...) s různými počty listů. Vykládat se dá i s obyčejnými mariášovými kartami. Skoro o všech metodách kartomancie se pak s oblibou říká, že mají původ v tarotu, což je jakýsi praotec věštebních karet. Navíc praotec opředený mnoha působivými mýty a legendami.

karty2

 

 

obr: Kartářka

 

 

Původ tarotu je nejasný a nechybí ani tvrzení, že pochází z Atlantidy. Nebo aspoň ze starého Egypta či Babylónie. Ale i seriózní vědec, psycholog Vladimír Vondráček o něm píše: "Tarot prý vznikl v Indii, odkud jej přinesli cikáni. Cikánské vykládání karet dosud spočívá na tarotu. Z Indie se prý tarot dostal do Egypta. Je te údajně jedna z nejstarších knih, kterou napsala lidská ruka; je snad starší než indické védy."

Zájem profesora Vondráčka zřejmě nebyl náhodný, protože psychoanalytickou symbolikou tarotu se zabýval i Carl Jung, podle něhož jednotlivé tarotové karty symbolizovaly archetypy zakořeněné ve společenském nevědomí lidstva.

Jiní zase tvrdí, že tarot je zašifrované alchymistické poselství, snad výroby kamene mudrců, nebo (a) elixíru života, zpráva o znalostech zaniklých civilizací, mapa tajných cest spirituálního zasvěcení atd.

Někteří autoři kladou jeho vznik na Pyrenejský poloostrov, kde na něm zapracovala arabská alchymie za časů kordóbského kalifátu, který tu trval mezi lety 929 až 1031. Ať už je to pravda nebo ne, nimbus tajemna, který tarot obestírá, má nezanedbatelný význam pro jeho věštebné využití; tak jako u většiny věšteckých metod je i v tomto případě důležité psychologická příprava tazatele.

Tarot má 78 listů z nichž každý má své astrologické znamení a alegorický význam. Člení se na různé kategorie. Je tu Velká arkána, nebo také Velké tajemství obsahující 22 karet a Malá arkána (Malé tajemství) s 56 kartami.

Malá arkána se ještě člení na čtyři skupiny (Meče, Poáry, Hole, Disky) po 14 kartách, z nichž vždy deset je číslovaných a čtyři jsou tzv. dvorní karty (Král, Královna, Rytíř, Páže). Existují ale i další varianty s odlišným počtem a strukturou listů.

Příznivci okultního významu tarotu tvrdí, že jde o vizuální ztvárnění psychických stavů člověka, nebo symbol našich vnitřních procesů, skutečnost však zřejmě bude mnohem prozaičtejší. První ověřené zprávy o něm pocházejí až z Francie 15. století. Karty sice už měly astrologickou symboliku, ale odlišný počet listů i strukturu než dnes, a podle všeho se používaly především jako stolní hra.

 

0-jasnovid

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TIP:

Text je ukázkou z knihy Okno do budoucnosti, kterou je nově možné objednat přímo u mne s podpisem autora na mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..  Postup a další informace o knize najdete zde

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

Věštebné karty (nikoliv však tarot) jsou poprvé popsány až o století později. Tarotu okultní mystiku zřejmě přidala až následující století romantismu - a především novodobý mág, podvodník, narkoman, výstředník, umělec, okultista, sexuální výstředník, špión a cestovatel Aleister Crowley (1875-1947). Ten roku 1912 uveřejnil brožuru Popis tarotových karet, která měla příznivý ohlas.

Za druhé světové války proto společně s výtvarnicí Friedou Harrisovou vydal tarotovou sadu nazvanou Thothův tarot a k nim příručku jejich okultního výkladu Kniha Thoth, krátké pojednání o tarotu Egypťanů. Většina dnešních vykladačů tarotu vědomě nebo zprostředkovaně vychází právě z Crowleyho - aniž by ovšem bylo možné vyloučit, že ten si svůj výklad nevycucal z prstu.

 

Jan A. Novák

 

obr: Vykládací karty z období první republiky Foto: autor

 

You have no rights to post comments

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack