Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Úspěšní alchymisté

alchemy1Podle obecné představy bylo hlavní snahou alchymistů získat pomocí kamene mudrců zlato z levnějších ingrediencí. Sice to není tak úplně pravda, mnozí se o to ale skutečně snažili. Mohli uspět? Skeptik asi namítne, že podle poznatků současné vědy nemohli – a i kdyby ano, pak by tolik alchymistů neskončilo v bídě a opovržení. Jenže tyhle žalostné konce zdaleka nepotkaly všechny.  

 

Zpráv o alchymistech, kteří dokázali v pokusech utopit velké majetky (obvykle nejen své), je skutečně mnoho a také české letopisy jimi jen hýří. Jan Zbyněk z Házmurku, majitel několika hradů, přišel o veškerý svůj majetek. Alchymie připravila o mnoho peněz i slavného Jakuba Krčína stejně jako nejvyššího českého komořího Jindřicha Šlika. V Lounech prý stával u brány zchudlý alchymista a zpíval kolemjdoucím o tom, jak skrz laboratoř upadl do bídy...

Jsou ale i jiné historky. Úspěšný zakladatel moderní medicíny a údajný zasvěcenec tajných věd Theophrastus Paracelsus prý nosil kámen mudrců v hlavici své hole, s níž je často zobrazován. Henry Cavendish, geniální učenec, který pracoval s alchymistickými pojmy i symboly, sice pocházel z aristokratické rodiny, ke spravování majetku a podnikání však měl měl odpor a jeho vědecká činnost také něco stála - přesto věnoval obrovské částky na dobročinné účely a ještě po něm zůstalo fantastické jmění. A nemusíme ani chodit tak daleko: chebský opat a zanícený alchymista Jiří Angelus nechal zbudovat velké množství církevních staveb a v jeho pozůstalosti se našla hromada ryzího zlata. A jen nedaleko odtud - v Aši - měl provádět úspěšnou transmutaci záhadný Lascaris, jiný bohatý a úspěšný alchymista.

alchemy2

 

 

obr: Alchymisté. Obraz od Pietra Longhiho (1702 až 1786)

 

Jedním z těch, kteří tajemství výroby znali byl také skotský alchymista Alexander Seton působící v první polovině 17. století. Mnohokrát předvedl přeměnu olova ve zlato pomocí jakéhosi prášku, přičemž navzdory všem snahám se nikdy nepodařilo prokázat podvod. Seton cestoval mezi panovnickými dvory a předváděl své umění - až v Sasku narazil. Tamní vládce Christian II se rozhodl získat tajemství svůj co stůj, což v té době znamenalo především dlouhodobý relaxační pobyt v ve stylové věznici hojně zpestřovaný návštěvami mučírny. Přesto ani Sasíci ze Setona nic nedostali. Nakonec mu jeho polský kolega Michael Sendivogius (1566-1636) pomohl k útěku do Krakova, kde Skot na následky prožitého utrpení zemřel.

Ani tím ale pozoruhodná historie nekončí. Co Christian II nezískal po zlém, Sendivogius dostal po dobrém - alespoň pokud to nebyl on, kdo ztrápenému Skotovi pomohl na onen svět. Měl zbytek záhadného prášku a k tomu se oženil s vdovou po nešťastném Setonovi, která zřejmě znala druhou polovinu tajemství. S její pomocí vydal roku 1604 spis Novum Lumen Alchymicum, který je dodnes ceněn pro vysokou odbornou úroveň - mimo jiné tu správně řadí kovy podle jejich elektrochemického potenciálu. Velkou pozornost věnoval také sanytru, především jeho tajemné složce vyvolávající zajímavé chemické reakce. Dnes víme, že to byl kyslík a že Sendivogius byl kousek od jeho objevu.

Především ale začal předvádět úspěšné transmutace. Tak se pochopitelně dostal i na pražský dvůr Rudolfa II. Také odtud pocházejí zprávy o jeho schopnosti vyrábět před svědky zlato z olova. V Praze se ale opakovala historie ze Saska: císaře brzy omrzelo se jen dívat na přivandrovalce, jemuž se pod rukama rodí zlato, zatímco jeho pokladna se prázdní. Opět tedy přesunul alchymistu do levnějšího ubytovacího zařízení doplněného ostrahou. Sendivogius utekl a tím se stopa po zázračném prášku ztrácí. I když to asi kámen mudrců nebyl, přesto by bylo zajímavé znát postup, na jehož konci byl kov, který odolal všem pokusům o odhalení padělku - v době, která se v drahých kovech opravdu vyznala. Šlo jen o iluzionismus, nebo o skutečnou magii?

 

0zah-vynalezysm

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

TIP:

Text je ukázkou z knihy Záhadné vynálezy, kterou vydalo nakladaelství Alpress

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Takže jistá naděje na rubínově rudý prášek, který promění ve zlato vše, čeho se dotkne, by tu byla. Ovšem pouze pokud jste mimořádně trpěliví, ušlechtilí, skromní, dobří, vědychtiví... No, a také pokud vám moc nevadí vězení, mučení a další drobné nepříjemnosti neoddělitelně spojené s dobrodružným řemeslem alchymisty.

Není nakonec jednodušší se živit prací?

Pochybnost téhle otázky spočívá už v tom, že kdybych uměl lacino vyrábět zlato, určitě bych se s tím nechlubil – ze všeho nejméně pak na panských dvorech v nepříjemné blízkosti mučíren a věznic. O těch úspěšných a moudrých se tedy z logiky věcí dovědět nemůžeme. Jejich existenci můžeme nanejvýš tušit, a už jsme viděli, že nějaké indicie by tu byly. Pravděpodobnost sice není velké, protože moderní fyzika a chemie něco takového popírá, nepropadejme však představě, že současné poznání je konečné a uzavřené – i středověcí scholastikové si mysleli totéž.

 

Jan A. Novák  

Komentáře   

+1 #1 Vlastimil Cech 2015-01-05 08:15
červený prášek... nebylo to něco, jako ta "červená rtuť" co tady kousek v Mošnově na letišti hledalo to policejní komando?
Mimochodem, co ta červená rtuť je? Tady se šířila zpráva, že je to paš z Ruska, a že se pomocí toho materiálu dá vyrobit něco jako A-bomba. Tedy A-bomba chudých... Neslyšel jste něco o tom?
#2 j.a.n. 2015-01-05 08:19
Psal jsem o tom článek. Je tady: http://www.novakoviny.eu/archiv/zahady/1064-cervena-rtut
+1 #3 MichalB 2015-01-08 05:38
Jak o tom červeném prášku. ale celkově o alchymii napsal výbornou knohu náš spisovatel Ivo Wiesner - Alchymie a theurgie svatého ohně
+1 #4 acidjoe 2015-01-08 17:07
obrý den, s obsahem článku nemohu vůbec souhlasit. Tak za prvé, celý alchymistický proces se týkal především o transformaci vědomí alchymisty samého. To, že při velkém díle vznikalo zlato, bylo jen jakýmsi průvodním jevem. Vůbec se tu nezmiňujete o Fulacanellim a Nicholasi Flammelovi, patrně jedné a téže osobě, té, které se podařilo Velké dílo dokončit. oporučuji např. nádhernou knihu Jitro kouzelníků, tam se problematice pane Pauwels věnuje docela zevrubně. Nechť jsou všechny bytosti štastny.
#5 j.a.n. 2015-01-08 17:30
S přeměnou vědomí alchymisty souhlas, ale o tom článek nebyl - to by bylo zas jiné vyprávění. Jitro kouzelníků dobře znám (je za mnou v knihovně), jenže to je hodně nedůvěryhodná kniha. Stačí si tam najít, co píší o šumavských jezerech - prostě si vymýšleli. O Fulcanellim jsou i jiné zdroje a serioznější
+1 #6 Frederica 2015-01-10 10:56
Odporucam do pozornosti knihu Michio Kushi a Edward Esko, Kamen filosofu.V nej sa docitate o tom,ze v Japonsku skutocne vyrobili zlato podla postupov alchymistov, len je jeho vyroba zatial prilis draha. Aj vo fuznom reaktore dochzdza k premene napr. Ni na Cu. Pocas fuzie ale vznika ziareni, blizsie nespecifikovani ch vlastnosti, ktore niekomu privodi aj smrt a inemu nie.
Este chcem podotknut, ze alchymia je komplexna veda, kde su prepojene vsetky dnes zname aj nezname vedne odbory s duchovnou vedou dnes pre nas neznamou. Clanok je dost amatersky, cakala som viac.
Na francuzkych alchymistickych strankach mozno vidiet nie len zahadny athanor a jeho konstrukciu, ale aj skutocnu vyrobu kamena filozofov na videu.
Kto hlada, najde.
Stastie praje pripravenim.
Frederica
#7 Frederica 2015-01-10 11:06
Cituji MichalB:
Jak o tom červeném prášku. ale celkově o alchymii napsal výbornou knohu náš spisovatel Ivo Wiesner - Alchymie a theurgie svatého ohně

Suhlasim, je to ozaj dobra kniha, Wiesner sam bol vinikajuci chemik a mozno aj alchymista na ceste. Cest jeho pamiatke
#8 Frederica 2015-01-10 11:21
Cituji Vlastimil Cech:
červený prášek... nebylo to něco, jako ta "červená rtuť" co tady kousek v Mošnově na letišti hledalo to policejní komando?
Mimochodem, co ta červená rtuť je? Tady se šířila zpráva, že je to paš z Ruska, a že se pomocí toho materiálu dá vyrobit něco jako A-bomba. Tedy A-bomba chudých... Neslyšel jste něco o tom?

A bomba? Jej podstatou je stiepna jadrova reakcia, ale v tomto pripade by malo ist o fuznu reakciu, co je uplny opak. Tiez by sice vzniklo ziarenie, ale nasledky by boli znacne nepredvidatelne.
Je to sice na dlhsie vysvetlovanie, ale v skratke. Pod vplyvom tohto ziarenia, by vsetci oziareny doslova zasvietili, niektori len raz, a niektori by len ozivili svoje svetelne telo. Je ale paradox, ze prave toto nahana strach agresorom, lebo nevedia do ktorej skupinky by patrili.
+1 #9 Vlastimil Cech 2015-01-10 16:55
Aha, díky za osvětu... kdesi jsem četl o "atomickém" (?) zlatu... prý se objeví po reakci nějaké(?) horniny (?), či minerálu (?) s kyselinou. Má to být velejemný zlatý prášek, který ovlivňuje TÍHU (sic!)těles, se kterými přijde do styku...
Prosím neposmívejte se staříkovi, obhajovati toho nebudu, prostě jsem to kdesi kdysi četl a pominul jsem to jako výmysl. Přesto mi to kdesi v hlavě zůstalo... A když jsme načali tu červenou rtuť... a našla se osoba, která je s věcí obeznámená... snad i to "atomické zlato" někdo bude znát...
#10 acidjoe 2015-01-11 11:42
Cituji j.a.n.:
S přeměnou vědomí alchymisty souhlas, ale o tom článek nebyl - to by bylo zas jiné vyprávění. Jitro kouzelníků dobře znám (je za mnou v knihovně), jenže to je hodně nedůvěryhodná kniha. Stačí si tam najít, co píší o šumavských jezerech - prostě si vymýšleli. O Fulcanellim jsou i jiné zdroje a serioznější


no, Jitro kouzelníků určitě není nedůvěryhodná kniha, to velkej pardon, možná máte něco s vírou. A o tom článek nebyl, ale měl být, tento je víceméně zbytečný.
O Fulcanellim samozřejmě existují i jiné zdroje, každopádně bych doporučil hlavně jeho tvorbu Příbytky mudrců a Tajemství katedrál. A co Nicholas Flamel, který vyrobil ve druhé světové válce zlato pro židy, aby se mohli vyplatit německu? Protože údajně je to ta samá osoba. Už to mi přijde desetkrát zajímavější téma, než je článek. Viva Paa Tal

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack