Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

US NAVY testuje umělého žraloka

ghostsw1Až poplavete v moři a z hladiny se vynoří typická šedavá trojúhelníková ploutev, nemusí to nutně být žralok chystající se k vaší konzumaci. Další možností je robotická ryba GhostSwimmer, kterou vyvíjí americké námořnictvo. Takže na to ani nestřílejte harpunou, protože i když je ta věc od skutečné ryby k nerozeznání, uvnitř jsou jen mikročipy, integrované obvody, cívky a plast - zkrátka nic na pánev.

 

Zájem US Navy mít umělou parybu je pochopitelný, protože v civilizaci, kde se každý padlý voják stává argumentem pro vycouvání armády z konfliktu, budou hrát váleční roboti stále větší roli. Kromě řady výhod ale mají i jednu zásadní nevýhodu: jsou nápadní.

Proto nastupuje obor, kterému se říká biomimetika - technologie napodobující živou přírodu. V případě létajících robotů (dronů) je snaha, aby se stroj, co nejvíce podobal ptáku (a ještě lépe hmyzu), ve vodě jsou vzorem pochopitelně především ryby. V arzenálu biomimetiky ale nechybí ani ještěrky lezoucí po stropě nebo umělý gepard rychlý jako jeho přírodní vzor.

ghostsw2

 

 

obr: GhostSwimmer v akci. Robot je od žraloka na první pohled téměř k nerozeznání

Foto: US NAVY

 

 

Průkopníkem rybích robotů byl Jindong Liu z katedry počítačů na britské University of Essex, jehož stroje mohli obdivovat návštěvníci londýnského akvária už roku 2006. To, co tehdy vypadalo jako poněkud samoúčelná hračka ve skutečnosti sloužilo k ověřování pohonu, řízení, systémů orientace v trojrozměrném prostoru.

Umělí tvorové vybavení prvky umělé inteligence uměli díky technologii počítačového rozpoznávání předmětů dokonce reagovat na překážky. Už tehdy mnozí návštěvníci akvária nevěřili, že nejde o skutečné živočichy - současný robot amerického námořnictva ale je ještě mnohem pokročilejší.

GhostSwimmer je dlouhý přibližně půldruhého metrů a váží 45 kilogramů. Stejně jako ryby a paryby jej vodou ženou vlnivé pohyby těla a ocasu korigované hřbetní ploutví a prsními ploutvemi. Díky tomu se pohybuje naprosto tiše a je nezjistitelný běžnými prostředky pro vyhledávání ponorek. Díky umělé inteligenci plní úkoly samostatně, pro spojení se základnou nebo příjem pokynů čas od času vynoří nad hladinu hřbetní ploutev obsahující anténu.

"Vypadá jak ryba, plave jako ryba - a je těžké ho zahlédnout i když víte, kam se máte dívat," popisuje setkání s GhostSwimmer Jordan Golson ze serveru Wired. Stroje tohoto typu mají být nasazované především při průzkumu a plnění některých diverzních úkolů. Ochránci přírody také doufají, že v americkém námořnictvu nahradí problematické využívání cvičených delfínů a lachtanů.

 

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack