Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tipy na dárky: Vánoce ve znamení techniky

dar0O užitečnosti nebo obtížnosti tabletů, smartphonů, kamer, různých gadgetů a další techniky si můžeme myslet co chceme, jedno jí ale upřít nejde: ideálním způsobem řeší věčnou otázku co komu dát k Vánocům.

 

Informační technologie se ale na Vánocích nepodepsaly jen nabídkou dárků; mění se i způsob nákupů. Už není potřeba obíhat obchody, stát fronty, dohadovat se s prodavači - všechno jde udělat z pohodlí domova přes e-shopy. V nepopiratelné výhodě se ale ukrývá zrada: nákupy na poslední chvíli nepřicházejí v úvahu.

Přitom s přibližujícími se svátky tahle nevýhoda ještě roste, protože termíny dodání se prodlužují, zmatky v e-shopech i zásilkových službách narůstají (o České poště ani nemluvě) a zatoulaného zboží přibývá. Pokud se tedy nechcete na Štědrý den ocitnout bez dárků pro své blízké, na objednávky přes internet nikdy není moc brzy.

A abyste nemuseli nad prakticky nekonečnou nabídkou výrobků meditovat zbytečně dlouho, připravili jsme několik tipů, které mohou posloužit jako inspirace.

 

Od školy až do důchodu


Dobrou technickou hračkou pro děti jsou kvadrokoptéry - ale nejen hračkou; jednak podpoří vztah k technice, jednak drony představují explozivně se rozvíjejících obor, takže létací stroj může být odrazovým můstkem k zálibě přerůstající jednou do profese. Pro začátek ale bude lepší první letecké havárie absolvovat s něčím lacinějším - co třeba Buddy Toys Pro 110 RC Dron 10?

dar1

 

 

obr: Buddy Toys Pro 110 RC Dron 10

 

 

Stojí bez koruny rovnou tisícovku, má odolnou konstrukci a dálkové ovládání nabízí tři režimy "začátečník", "normal" a "expert", díky kterým se lze v pilotování bezpečně zdokonalovat.

Děti digitální techniku milují - a když se jim jejím prostřednictvím podaří podstrčit něco, co se hodí i do školy, je to ještě lepší. Výzkum společnosti Data Collect ukázal, že tablet chce školákovi pořídit 28 procent oslovených rodičů, notebook využitelnější i pro náročnější školní potřeby jen 18 procent rodičů - proč to tedy nespojit?

Multifunkční dotykové zařízení HP Pavilon X2 díky oddělitelné klávesnici kombinuje vlastnosti tabletu a notebooku, takže se hodí jak pro zábavu, tak i pro náročnější využití při studiu (například při tvorbě textových dokumentů). Zařízení má displej s úhlopříčkou 10,1 palce, kapacitu pevného disku 32 GB a váží 870 gramů, takže se mezi ostatním obsahem školní tašky skoro ztratí. Pracuje s operačním systémem Windows 1O a prodává se za 8000 Kč.

U technických dárků pro ženy vždycky hrozí riziko podezření, že je muž vybíral spíš pro sebe. Odvrátíte ho jednoduše: kupte něco, co má růžovou barvu. Třeba dotykový tablet Lenovo IdeaTab 2 A7-30. Má úhlopříčku 7 palců, čtyřjádrový procesor 1,3 GHz a pracuje na Androidu 4.4. Stojí 3000 Kč.

Digitální Ježíšek samozřejmě nezapomíná ani na seniory. Zdaleka ne všichni jsou v takovém stavu, aby museli dostávat mobily s obrovskými tlačítky, které původně nejspíš někdo vymyslel pro zkoumání inteligence šimpanzů. Evolveo Easyphone D2 má důstojný vzhled klasických smartphonů, od nichž se liší především velkými ikonami na čtyřpalcovém barevném displeji. Pohání jej gigahertzový dvoujádrový procesor a starší uživatel tu nejde všechno potřebné, od FM rádia přes pětipmegapixelový fotoaparát až po tlačítko SOS. Stojí 2314 Kč.

 

Fotoaparáty pro celou rodinu


Pryč jsou časy, kdy počastovat fotoaparátem šlo jen fotografa; dneska je fotografem prakticky každý. To ale neznamená, že z nepřeberné nabídky modelů je možné komukoliv vybrat kterýkoliv - jiný přístroj je vhodný pro dítě, jiný udělá radost ženě. A v případě pokročilého fotografa je lepší rezignovat na překvapení (on stejně už asi na Ježíška nevěří) a předem s ním výběr konzultovat.

dar2Nikon Coolpix S33 Backpack Kit

 

obr: Nikon Coolpix S33 Backpack Kit

 

 

Fotoparát pro dítě by měl být především jednoduchý na obsluhu, levný a odolný. Příkladem může být třeba Nikon Coolpix S33 Backpack Kit. Při docela slušném rozlišení 13 Mpx vydrží pád z výšky 1,5 metru, ponoření do hloubky až 10 metrů a nevadí mu prach. Za 2700 Kč není špatný ani trojnásobný optický zoom (30 - 90 mm) a ještě můžete vybírat ze čtyř barev.

Přitom přístroj nemusí být jen pro dítě: je tu možné vybrat buď jednoduché menu ovládání určené pro malé fotografy, nebo složitější pro dospělého. Samozřejmostí je možnost natáčet videosekvence Full HD.

Pokud chcete fotoaparátem oslovit někoho náročnějšího (což platí i pro většinu žen), pak by to měl být přístroj sice malý a s jednoduchým ovládáním, ale disponující kvalitnější optikou a větším snímačem. To je případ Canonu PowerShot G9X, jehož jednopalcový snímač o rozlišení 20,2 megapixelů dává dobré výsledky i při horším osvětlení. Světelný objektiv s rozsahem 28 - 84 mm a rychlými reakcemi přitom udělá slušné obrázky i uživateli, který fotografuje spíš příležitostně.

Velká část ovládání se tu děje intuitivně pomocí dotykového displeje, tedy stejně jako u smartphonu. Zajímavostí je možnost bezdrátového propojení se zařízeními pracujícími na platformě Android. Prodává se za 13 000 Kč.

Slabší stránkou digitálních fotek je možnost jejich prohlížení jinak než na sociálních sítích. Ale i to se dá vyřešit - například přenosným projektorem. Ten se hodí i všem, kdo se nespokojí jen s televizí, ale chtějí si udělat příležitostné kino na zahradě, při rodinných sešlostech, společenských událostech a podobně; tedy ideální dárek pro celou rodinu. Dá se ale použít i k prezentacím a přednáškám.

Takovým přístrojem je ASUS P3B používající technologii LED, díky níž zdroj světla s jasem 800 lumenů vydrží až 30 tisíc hodin. Maximální úhlopříčka obrazu je 3,4 metru i při malé vzdálenosti projektoru od plátna. Přístroj obsahuje akumulátor zajišťující 3 hodiny nezávislého provozu a jeho konstrukce umožňuje i venkovní použití. Stojí 17 600 Kč.

 

Na cesty za dobrodružstvím


Hitem poslední doby, který neurazí asi žádného chlapa, jsou outdoorové kamery - a především klasika GoPro, k níž je nejvíc příslušenství. Zatím poslední nejvyšší model GoPro HERO 4 Black Edition ohromí především rozlišením 4K při snímkové frekvenci 30 fps, což dává možnosti natáčení, o jakých se donedávna nesnilo ani profesionálům. Prodává se za 13 500 Kč.

dar3LED Lenser H14R2

 

 

obr: Čelovka LED Lenser H14R2

 

 

Milovníkům outdooru všeho druhu by mohla pod stromečkem udělat radost také sofistikovaná čelovka LED Lenser H14R2. Při impozantním světelném toku 850 lumenů má dosvit až 300 metrů a je možné ji nabíjet nejen ze sítě nebo zásuvky palubní desky v autě, ale také přes USB. Dva spínače jsou určené k programování a nastavování několika modů osvětlení. Model má zvýšenou odolnost proti vodě (IPX4, tedy proti stříkající vodě) a reflektor je možné z popruhu odepnout a používat jako baterku. Cena se pohybuje okolo 3000 Kč.

Módním doplňkem pro drsňáky (nebo pro ty, kdo tak chtějí aspoň vypadat) jsou takzvané náramky přežití. Jde o několik metrů parašutistické šňůry rafinovaně spletené tak, že vytvoří ozdobu zápěstí spínanou jednoduchou zaklapovací sponou. V ní je zabudované křesadlo, jímž lze rozdělat oheň i za mokra. Hlavně ale jde šňůru rozplést, takže jí můžete použít k postavení přístřešku, vyvázání lodi, nouzovému slanění...

Levné typy obvykle pocházející z Asie jsou opravdu jen ozdobou a ke slaňování se rozhodně nedoporučují. S přežitím to ale vážně myslel výrobce náramku Terminus, který kromě 4 metrů parašňůry a křesadla (včetně zápalné pásky) obsahuje i lankovou pilu, rybářskou soupravu a signalizační píšťalku. Vyrábí se ve dvou modelových řadách, každá ve třech velikostech. Cena se pohybuje okolo 700 Kč.

A pokud se s dobrodruhem chcete sejít i o příštích vánocích, je důležité, aby nikde nezabloudil. Zaručit to může třeba outdoorová GPS navigace Montana 680t PRO se čtyřpalcovým otočným displejem a vestavěným osmimegapixelovým fotoaparátem. Stojí 17 000 Kč.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

obr:  GPS navigace Montana 680t PRO

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack