Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tesla Motors představila Model 3, iPhone mezi elektromobily

tesm1Společnost Tesla Motors Elona Muska zdaleka není jediný výrobce elektromobilů, šikovným marketinkem si ale vydobyla podobné renomé jako iPhony Apple mezi smartphony. Také současné uvedení vozu Model 3 předcházely spekulace, "úniky informací" a velké očekávání.

 

Svět se dočkal 1. dubna, kdy vyšly zprávy o představení vozu, které se konalo o den dřív - a není to apríl, přestože některé parametry nového elektromobilu tak mohou vypadat. Model 3 v základní verzi má na jedno nabití dojezd 364 kilometrů (215 mil). Předpokládá se, že z 0 na 100 km/h (přesněji: na 60 mil za hodinu) zrychlí za méně než 6 vteřin - stejně jako předchozí typy modely elektromobilů z Tesla Motors.

Stojí 35 tisíc dolarů, což při současném kurzu obnáší přibližně 830 tisíc Kč. Přeloženo z řeči čísel do běžné mluvy to znamená, že Muskův nový vůz má cenu i parametry srovnatelné s kvalitními vozy na fosilní paliva, přičemž konkurenční elektromobily za stejné peníze nabízejí výkony mnohem horší.

 

Noční fronty

Elon Musk současně slibuje, že přijdou i lepší věci než jen nyní odtajněná základní podoba Modelu 3: "My v Tesle neděláme pomalá auta. Takže samozřejmě budou i rychlejší verze."

tesm3

 

 

obr: Počet zájemců ochotných zaplatit zálohu rychle přibýval

 

 

Drobnou vadou na kráse toho všeho je, že i představení vozu 1. dubna je jen dalším marketingovým tahem, který víc naznačil než odhalil. Model 3 totiž zatím nejde do prodeje a zájemci si na něj ještě budou muset hodně dlouho počkat. Když se zadaří, přijdou první vozy na trh až koncem příštího roku, přičemž první várka bude mít jen pár stovek kusů.

Aby to ale opravdu vážným zájemcům lépe utíkalo a nemuseli se bát, že je někdo předběhne, mohou už teď složit zálohu ve výši 1000 dolarů (přibližně 25 tisíc korun). Objednávky přijímají jak kamenná zastoupení Tesla Motors, tak je lze realizovat přes internet.

I tak bylo zájemců bylo tolik, že se před kamennými prodejnami tvořily fronty, které vydržely přes noc - stejně jako kdysi v socialistických zemích na jakákoliv auta. A to i přesto, že při současném "odhalení" toho Musk o Modelu 3 vlastně moc neprozradil - kromě dojezdu už mohli zájemci obdivovat jen design exteriéru i interiéru. Vzhledem k době zbývající k uvedení na trh se nejde ubránit podezření, že na naplnění slibů v Tesla Motors stále ještě usilovně pracují a skutečnost může být hodně odlišná.

Čekatelé ve frontách tak za svou zálohu dostávají tak trochu zajíce v pytli - ale zjevně jim to nevadí: předběžnou objednávku už dalo 115 tisíc zájemců. I v tom se vozy Tesla Motors podobají iPhonům: jde o fanouškovskou záležitost; kupuje se legenda, členství v elitním klubu.

Elon Musk věří, že se mu tak podaří naplnit cíl, který při příležitosti představení Modelu 3 prozradil: okolo roku 2020 chce ročně prodávat půl milionu elektromobilů. Zatím se ale roční prodeje pohybují okolo 50 tisíc kusů a firma každoročně vykazuje ztrátu. Právě Model 3 by to měl zvrátit.

Produkce elektromobilů ale naráží i na limity, které nejsou jenom organizační nebo technologické. "Abychom naplnili naše vize spotřebujeme v naší Gigafactory (Muskova nová továrna na výrobu akumulátorů) většinu světové produkce lithia," prozradil šéf Tesla Motors.

 

Sny a skutečnost

Rok 2020 také prověří jinou Muskovu vizi, kterou zveřejnil už dřív: podle něj tou dobou budou polovinu všech automobilů tvořit vozy s elektrickým pohonem. A nelze mu upřít, že on sám na jejím naplnění pracuje s nevšedním nasazením.

tesm2

 

 

obr: Elon Musk se svým zatím posledním výtvorem

 

 

Společnost Tesla Motors Elon Musk byl první, kdo dokázal, že sériově vyráběný elektromobil nemusí nutně být ošklivá krabice, která majitele sotva doveze na nákup do nejbližšího supermarketu a pak vyžaduje celonoční nabíjení. Vozy Tesla si co se týče rychlosti, elegance a dojezdu s klasikou v ničem nezadají. Naopak: leckterý majitel auta se spalovacím motorem by si mohl o jejich výkonech jen zdát.

V současnosti stojí produkce Tesla Motors především na vozu Model S. Jeho parametry se blíží tomu, co prozradil Elon Musk o Modelu 3, dá se tedy předpokládat, že i ostatní výkony budou obdobné. Na jedno nabití akumulátorů ujede Model S až 400 km (to se týká dražší verze Model S85D vybavené baterií 85 kWh), nebo přibližně 350 km (u levnějšího provedení Model S60 s 60 kWh baterií).

Maximální rychlost se pohybuje od 190 km/h u nejlevnějšího modelu až po téměř 250 km/h u nejdražšího. Zrychlení z 0 na 100 km/h je vždy pod 6 vteřin. Nejekonomičtější provoz má při rychlostech okolo 90 až 95 km/h. Cena je ovšem podstatně vyšší: podle verze se pohybuje od 60 do 110 tisíc dolarů (1,4 až 2,6 milionů Kč).

Protože podstatnou část ceny elektromobilu tvoří mohutná baterie lithiových akumulátorů, Musk chce zřejmě zlevnění dosáhnout jejich velkoprodukcí v Gigafactory. Je ale otázka, zda se mu to při zvyšující se poptávce po omezených zdrojích lithia opravdu podaří.

Inženýři z Tesla Motors už vyřešili problém nabíjení, které je nyní rychlejší než plnění nádrže u stojanu. Společnost provozuje a dál rozšiřuje vlastní síť nabíjecích stanic vybavených touto technologií. Tesla Motors podle všeho také pracuje na vývoji robotického automobilu a je možné, že některé prvky autonomního řízení se objeví i v Modelu 3.

 

Jan A. Novák
Psáno pro časopis Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack