Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Ebola: Přízrak smrtící pandemie

ebola1Zatímco titulní strany plní Ukrajina, Gaza a aféry českých politiků, v Africe možná hoří doutnák k mnohem větší bombě: epidemii Eboly se - na rozdíl od předchozích - nepodařilo zvládnout ani za půl roku a počet nakažených poprvé překročil tisícovku. Je to málo? Možná, ale viróza s více než sedmdesátiprocentní úmrtností už postoupila z džungle do Lagosu, jednoho z nejlidnatějších měst Afriky, kde je mimo jiné i mezinárodní letiště...

 

 

Proti Ebole není lék a virus zatím doplácel jen na své nezřízené zabijáctví: oběti zemřely dřív než stačily nakazit příliš mnoho lidí, takže se dařilo je včas izolovat. Na naší straně byla i obvykle krátká inkubační doba choroby a neschopnost zabijáka přežít mimo hostitele déle než několik dní. Pokud ale virus sítí letecké dopravy pronikne do přelidněných metropolí, jeho slabé stránky ztratí význam. Což se může stát snadno, protože o efektivnosti hygienické služby v afrických zemích si netřeba dělat přehnané iluze.

Lék sice neexistuje, nakažlivost je děsivá a první příznaky nebezpečně nenápadné, přesto úplně bezbranní nejsme. Vyspělé země o hrozbě vědí a jsou na případný výskyt připravené. Dokonce i Česká republika  má moderní centra biologické ochrany (Bulovka a Těhonín). I tak nad námi ale Damoklův meč visí: včasný záchyt a izolace nakažených jsou problematické a viry rády mutují. Když už si připomínáme výročí první světové války, nebylo by od věci vzpomenout i tehdejší epidemii španělské chřipky, která zahubila víc lidí, než všechny fronty dohromady. Ebola je její mladší bratr - a další sourozenci se mohou právě někde líhnout.

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny/iHned

Komentáře   

#1 L. Machala 2014-08-02 12:09
Nedomnívám se, že by se v současné době mohla horečka Ebola rozšířit skutečně pandemicky po Zemi. Na to je příliš málo nakažlivá, šíří se prakticky jen přímým kontaktem a snad i aerosolem vzniklým např. při nesprávně prováděném odběru biologického materiálu. Dodržování základních barierových metod ochrany je dostatečné. K šíření v rozvojových zemích přispívá právě fatalní nedodržování těchto zásad a také obtížnost zavedení karanténních opatření. V rozvinutých zemích by to nemělo být tak obtížné, přesto je jakékoliv zavlečení vysoce nebezpečné infekce vždy velký problém. Zásadní je včas takovou infekci rozpoznat co nejdříve po importu, aby se mohl zamezit dalšímu šíření a v tom vidím zvl. u nás problém, poněvadž prakticky nikdo nemá s takovými infekce zkušenosti a možnost, že zvláště lékař prvního kontaktu na správnou diagnózu nepomyslí, je poměrně vysoká.
#2 sokrates19 2014-08-03 20:30
Příroda si poradí se vším. I s člověkem!

You have no rights to post comments

 
Joomla Extensions from JoomlaShack.com