Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

100 let WWI: (002) Císařské manévry 1913

manevry0Navzdory dlouhé řadě "mírových konferencí" bylo nejpozději od počátku 20. století zřejmé, že Evropa spěje k velké válce. Připravovala se i rakousko-uherská armáda. Země sice nezbrojila v tak velkém stylu jako Německo, Francie nebo Británie, přesto se jí postupně dařilo své ozbrojené síly modernizovat. K ověření nových zbraní, organizace i připravenosti k boji v posledních letech míru sloužily především pravidelně pořádané císařské manévry.

 

 

Předešlý díl seriálu

První světová válka dorazila na naše území jaksi nanečisto a s předstihem v podobě velkých císařských manévrů, které se konaly od 11. do 17. září 1913, tedy necelý rok před vypuknutím skutečného světového konfliktu. Šlo předposlední vojenské cvičení tohoto typu v Rakousko-Uhersku. Těmi definitivně posledními byly manévry v Bosně roku 1914, které skončily atentátem na jejich vrchního velitele, následníka trůnu...

manevry2Dějištěm manévrů roku 1913 byla velká oblast jižních Čech s centrem v Táboře, kde sídlil jejich štáb, jemuž velel sám následník trůnu a vrchní velitel rakousko-uherského vojska arcivévoda Ferdinand d°Este, který byl po dobu manévrů ubytovaný na zámku v Chotovinách. Účastníkem manévrů byl i budoucí císař Karel (současný císař František Josef I. se pro vysoký věk již vojenských cvičení nezúčastňoval).

Severní hranice manévrů byla u Benešova, Vlašimi, Soutic a Ledče nad Sázavou. Podstatnou měrou se tedy dotkly i Vlašimska, Podblanicka a Sedlčanska. Dochovaly se například údaje o tom, že ve škole v Sedlci bylo ubytováno 500 vojáků, důstojníci žili u zámožnějších rodin.

Cílem manévrů bylo vyzkoušení tehdy nejmodernější bojové techniky včetně letadel, pozorovacích balónů, bezdrátových telegrafů a nákladních automobilů. Pro obyvatele kraje tedy šlo o velkou atrakci, mezi přihlížejícími byla i arcivévodova manželka Žofie s dětmi. Další atrakcí byly večerní koncerty vojenských kapel, které každodenně probíhaly v některých městech oblasti vojenského cvičení, například v Sedlci a v Prčici.

Během manévrů došlo i k simulaci bitev dvou armád "modré" a "červené", přičemž největší "bitvy" se odehrály u Miličína a u Borotína 15. září. Střet na kopci u Borotína měl poněkud pikantní výsledek, protože oproti předem naplánovanému průběhu v něm zvítězila modrá armáda vedená generálem Auffenbergem nad armádou červených pod velením arcivévody d°Este. Ferdinand d°Este vyjádřil po skončení manévrů uspokojení s jejich průběhem i výsledky, aniž tušil, že do skutečné války už zbývají jen měsíce a jeho vražda se stane záminkou k jejímu rozpoutání.

Jan A. Novák

následující díl seriálu

Začátek seriálu

Komentáře   

#1 Gimpel 2014-06-14 10:42
Borotín jeden v Čechách jižních a okolí - ty mlýny zejména, z dětství znal bych. :-)

Otázkou primární však jest, kdo Evropu tehdy bílou a křesťanskou ještě, do války likvidující nás vehnal doopravdy?!! ;-)
+2 #2 Vlastimil Čech 2014-06-14 19:23
Pane Gimpel, myslím, že správně tušíte kdo byl příčinou a skrytým původcem... nicméně si dovoliji Vám poradit, abyste raději jejich jméno nevyslovoval... v lepším případě byste mohl být nařčen z "antivoldemorti smu" :-)
#3 Gimpel 2014-06-14 21:42
Myslím, že Vám rozumím zcela přesně. ;-)

Jen to ono nařčení, byl by onen horší případ. :-(((

Tolik svobody a demokracie zde ni zdaleka nemáme..... :-(
-2 #4 j.a.n. 2014-06-15 08:35
Vy jste fakt magoři. Jestli tohle tady neskončí, tak budou Novákoviny bez diskusí - na tohle tu nejsou. Jako by náckové neměli dost svých webů
+2 #5 Gimpel 2014-06-15 10:18
Pane inženýre jsem rád, že sám názorně demonstrovati ráčíte, jak vypadají ,,demokracie a projevu svoboda,, v osobních imaginacích, člena ODS, fuj,zakládající ho.
+3 #6 Vlastimil Čech 2014-06-15 18:02
někde jsem četl že:"Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu".
nevzpomenete si, odkud jsem to opsal?
-2 #7 j.a.n. 2014-06-15 18:36
Náckové a bolševici nic takového zaručené nemají. I na to zákon pamatuje. A jak už jsem jednou napsal: jestli si tu někdo bude místo diskusí k článkum léčit své mindráky antisemitismem a rasismem, tak odtud diskuse prostě a jednoduše zmizí.
#8 hulvath 2014-06-15 20:48
Guru nas velky, nenechte prchlivost cloumati svym majestatem :-) Diskuze jsou velky prinos, neco jako "advocatus diaboli". Mazte jen pritrouble paka jako Gimpel, zas tolik jich tu neni...
#9 Gimpel 2014-06-15 22:20
Váženný pane Čechu,cenu to nemá........... ;-) :-(

Toť přesně styl jejich typický.

Sám viděti ráčíte jak, že webu tohoto autor onálepkoval nás hbitě.

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack