Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Obří bobři a zkáza Atlantidy

dryas1Představa dvoumetrového bobra vyhlíží poněkud šíleně, přesto takoví tvorové žili v Severní Americe ještě ve stejné době, kdy lidé. Společně s nimi se kontinentem potulovali třímetroví pásovci (glyptodonti), obří lenochodi, mamuti a další velcí savci (tzv. megafauna), které dnes známe už jen z knih o paleontologii. Důvod, proč megafauna před nápadně rychle vymizela, je mezi vědci předmětem dlouhodobých sporů. Nechybí ani hypotéza, podle které šlo o stejnou katastrofu, která stála u vzniku legendy o tajemné Atlantidě.

 

Hypotéz je ale ve skutečnosti několik. Část vědců tvrdí, že za vyhynutí severoamerické megafauny mohou lovci kultury Clovis, kteří tou dobou kontinent obývali. Pro ně byli velcí savci neuvyklí na přítomnost lidí snadnou kořistí, proto se na jejich lov specializovali. V takovém případě by vymírání megafauny probíhalo v delším časovém období - a jejich vyhubení měl za následek i úpadek kultury Clovis.
Druhá část odborníků soudí, že velké druhy savců - i s kulturou Clovis - poslala do věčných lovišť náhlá katastrofa, pravděpodobně dopad asteroidu nebo komety kamsi do severního Atlantiku. Právě v té době se totiž téměř v jednom okamžiku nápadně změnilo klima na celé planetě. Přestože pominula doba ledová, svět se postupně oteploval a ledovce tály, téměř ze dne
na den se náhle vrátila zima.
Není bez zajímavosti, že do stejné doby klade ve svých spisech antický učenec Platón i zkázu Atlantidy. Je přitom nápadné nejen to, že Platón katastrofu přesně datuje, přestože většina současných historiků tvrdí, že šlo jen o podobenství. Ještě podivnější je, že datace antického učence přesně odpovídá období, kdy na Zemi došlo k mnoha katastrofickým událostem – včetně zániku severoamerické megafauny.
Vědci z Institutu Maxe Plancka v Jeně se rozhodli obě hypotézy prověřit metodou statistické analýzy předpokládaných velikostí populace lovců a velkých zvířat Severní Ameriky. Využili k tomu radikarbonového datování známých fosilií. Dospěli přitom k závěru, že bezprostřední příčinou vyhynutí megafauny byla náhlá změna klimatu před přibližně 12 900 lety. Mimoděk tak podpořili názor, že Platón si nevymýšlel, ale ve svých spisech Timaios a Kritias popisuje jakési skutečné události.

Jan A. Novák

dryas

You have no rights to post comments

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack