Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Indiáni, dinosauři a fenomén Google doodles

doodle1Před nedávnem český Google vzpomenul sto deset let od narození Zdeňka Buriana, jehož dinosauři, indiáni, lovci mamutů, ale i hrdinové Vernových románů nebo astronauté stále provázejí dětství několika generací čtenářů. A tak se malíř aspoň na jeden den vrátil těm, kdo něco hledají na internetu. Zjevil se prostřednictvím doodle, což je kreslené nebo animované logo úvodní stránky vyhledávače. Za léta své existence se doodles stala svérázným fenoménem, jimiž Google připomíná zajímavá výročí nebo významné dny.

 

Doodle obecně je jednoduchá kresbička sloužící k upoutání pozornosti, doodle Google tedy je tímto způsobem graficky upravené logo Google, které se čas od času roztancuje na displeji, když chcete přes tuto službu něco vyhledat. Často je kresba animovaná, jindy jen statická, vždy z ní ale vede odkaz na stránku, která o zobrazené události informuje. Pro mnoho lidí pohledem na doodle Google začíná jejich pracovní den - a pro některé i den jako takový, pokud patří mezi počítačové šílence jejichž cesta vede z postele rovnou k úvodní obrazovce vyhledávací služby.

 

Bez válek a politiků

Sváteční loga Google se narodila poněkud nesvátečně, když si roku 1999 chtěli jeho zakladatelé Larry Page a Sergey Brin odskočit na avantgardní umělecký festival Burning Man v nevadské poušti Black Rock. Festival vždy začíná zapálením obrovské sochy muže z větví, a tak svou nepřítomnost v práci oznámili uživatelům nahrazením druhého "o" v logu Google jednoduchou kresbičkou postavy sestavené z klacků.

doodle

 

 

obr: Pocta Prokopu Divišovi

 

 

Nápad měl příznivý ohlas, o rok později proto vznikl první skutečný doodle k výročí dobytí Bastily. Vytvořil ho americký výtvarník korejského původu Denis Hwang, který je v Google dodnes - v současnosti na pozici webmastera odpovědného za mezinárodní obsah Google.

Od té doby se loga stala příjemným zpestřením jinak dost nudné vstupní stránky nejoblíbenější vyhledávací služby. Zpočátku byly pouze statické a bez odkazu, postupně se ale stávaly rafinovanější - první animované logo roku 2010 připomínalo výročí Isaaca Newtona. Google uvádí, že doodles celkem vzniklo okolo tisícovky. Jsou už dokonce i sběratelé těchto kresbiček a vše nasvědčuje tomu, že jejich sbírky se budou plnit čím dál rychleji, protože doodles mají velký ohlas. Pro ně Google vede web, kde je nejdou i s dalšími informacemi o nich (www.google.com/doodles)

Dnes už má v Google výběr témat a tvorbu doodles na starosti tým specializovaných výtvarníků, kterému je možné posílat návrhy (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Vznikají na mezinárodní i národní úrovni - tak třeba u Silvestra, světových mistrovství v oblíbených sportech nebo výročí velkých postav historie Google logicky předpokládá, že zaujmou uživatele po celém světě.

Doodles ale jsou vytvářeny i pro určité regiony; například na Thanksgiving Day se pohyblivý krocan zobrazí jen uživatelům na území Spojených států a Seok Joo-myung nejspíš nezaujme jinde než v Koreji (kdyby vás přece jen zajímalo, kdo to byl, pak vězte, že entomolog zabývající se především motýly).

doodle3

 

 

obr: Mezi doodles nesmí chybět ani Flyer bratří Wrightů

 

 

Český Goggle slavil výročí Prokopa Diviše, Maxe Švabinského, Heleny Zmatlíkové, Josefa Lady, 25 let od sametové revoluce... Franz Kafka žil sice v Praze, díky Google doodles se s ním ale v den 130. výročí narození setkali uživatelé vyhledávací služby na velké části světa (s výjimkou Afriky a mnoha zemí Blízkého Východu). Některá hesla pokryla více států - například polský spisovatel Stanislav Lem většinu Evropy a Rusko. V archivu doodles je u každého mapa světa s geografickým pokrytím, zrovna u těch českých to ale je poněkud zmatené.

Výběr témat pro doodles je stále sledovanější, a tak se Google snaží, aby neurazil. Slaví se sice státní svátky, ale až na nečetné výjimky neoslavují politici, vojevůdci, bitvy a války. Převládají kalendářní svátky, sportovní události, spisovatelé, výtvarníci, hudebníci, vědci... Google se snaží o pozitivní atmosféru a přímo vyzývá zájemce o navrhování hesel, aby se vyhýbali tématům, která by mohla vyvolávat nepříjemné pocity.

Jenže na téhle planetě je těžko se zavděčit všem, a tak už několikrát doodles vyvolaly i nepříjemnosti. V září 2007 doodle oslavil oblíbeného spisovatele Roalda Dahla, jenže narazil u židovských obcí, protože na ten den také připadl jejich náboženský svátek - a Dahl ještě ke všemu kritizoval některé vojenské akce Izraele v Libanonu. A tak populární autor Karlíka a továrny na čokoládu nebo sbírky hororů Líbej mě Líbej vydržel na Googlu jen do dvou hodin odpoledne. Podobné mrzutosti vyvolalo oslavení amerického odboráře Cesara Chaveze místo Velikonoc roku 2013, nebo asijské stolní hry Go místo výročí invaze do Normandie roku 2014.

Zdeněk Burian ale žádné kontroverze jistě nevyvolá - malíř, který zemřel 1. července 1981 dělá svými nedostižnými ilustracemi radost pořád.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Tutorial: by JoomlaShack