Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Na oceán vyplula největší loď světa

schielte1Na první plavbu vyrazila největší loď na světě Pieter Schelte. Monstrum je dlouhé jako je  newyorský Empire State Building vysoký a jeho šířka odpovídá délce svatovítské katedrály na Hradčanech. Bude sloužit při těžbě ropy, stavbě a přepravě těžních plošin a při budování podmořských ropovodů.

 

Ubývání zásob fosilních paliv nutí těžaře opouštět souši i pobřežní šelf a přesouvat vrtná zařízení do stále vzdálenějších a drsnějších končin světového oceánu. To je důvod, proč se zrodila gigantická loď Pieter Schelte - nejmladší plavidlo z flotily švýcarské těžařské společnosti Allseas.

 

Jako deset Titaniců

Hlavním úkolem lodi Pieter Schelte je spouštět na mořské dno do několikakilometrových hloubek těžební zařízení a ropovody, nebo je vyzvedávat a přemisťovat jinam. Díky tomu nebude nutné provádět složité práce na otevřeném moři: rozměrná a komplikovaná konstrukce se postaví na souši a přepraví na místo určení vcelku nebo ve velkých snadno sestavitelných částech.

schielte2

 

 

 

obr: Toho času největší loď světa Pieter Schelte směřuje z korejských loděnic do Rotterdamu, kde bude dokončena

 

 

Pieter Schelte je proto postavená jako katamaran: má dva trupy dlouhé 382 metrů o celkovém výtlaku 932 tisíc tun. Šířka paluby je 124 metrů, což zajišťuje stabilitu nutnou při vyzdvihování a přepravě nákladů těžkých až 48 tisíc tun. Její počítači řízený pohon s několika pomocnými lodními šroby proto dokáže obří loď udržet nepohnutě ne přesně stanoveném místě ve vlnách vysokých až 11 metrů. Vyrovnávací nádrže v trupu dokáží zvětšit nebo zmenšit ponor až o 25 metrů.

Pohon obstarávají naftové motory MAN o výkonu 11,2 megawattu a 13 turbin Rolls Royce po 5,5 megawattech. Loď tak může dosáhnout maximální rychlosti 14 uzlů (bezmála 26 km/h). Chod plovoucí továrny zajišťuje posádka čítající 571 osob.

Pieter Schelte sice není nejdelším plavidlem (tím je ropný tanker Seawise Giant dlouhý 458,5 metrů), ale má největší výtlak - téměř o 300 tisíc tun větší než rekordní tanker. Největší osobní lodí je toho času luxusní plovoucí hotel pro turisty Allure of the Seas dlouhý 362 metrů (výtlak 100 000 tun). Pro srovnání: legendární Titanic byl dlouhý 269 metrů a měl výtlak 52 tisíc tun. Pieter Schelte je tedy bezmála desetkrát větší.

 

Kontroverzní křest

Pieter Schelte postavila korejská firma Daewoo Shipbuilding za 3, 1 miliardy dolarů. Loď nyní pluje do Rotterdamu, kde v nově vybudované obřím přístavu Maasvlakte 2 proběhnou dokončovací práce. Pro naftařskou loď tu byl vyhlouben speciální dok odpovídající jejím rozměrům.

schielte3

 

 

 

obr: Pieter Schlte je největší lodí světa podle výtlaku. V délce jej překonává ropný tanker Seawise Giant dlouhý 458, 5 metrů. Ani ve výtlaku si ale loď svůj rekord dlouho neudrží, protože Allseas připravuje stavbu ještě většího plavidla - cesta k zásobám ropy pod mořským dnem je stále obtížnější

kresba: Daily Mail

 

 

První plavba po definitivním dokončení má směřovat do Černého moře na stavbu kontroverzního plynovodu South Stream z Ruska do střední Evropy obcházejícího nejen Ukrajinu, ale také Rumunsko a konkurujícího projektu Nabucco.

Diskuze vzbudil také křest lodi: je pojmenovaná po námořním inženýrovi Pieterovi Schelte Heeremovi, otci současného šéfa Allseas Edwarda Heeremy. Pieter Schelte během druhé světové války stihl v Dánsku vystřídat obě strany konfliktu, když po službě v oddílech Waffen SS přešel do hnutí odporu. Mluvčí firmy námitky odmítl s tím, že poválečný soud Pietera Schelteho zprostil viny.

Loď Pieter Schelte zřejmě nezůstane vládkyní moří dlouho, protože Allseas už si u Daewoo Shipbuilding objednala ještě větší plavidlo. To by mělo být dlouhé 400 metrů, široké 150 metrů a schopné převážet těžební struktury o hmotnosti až 77 tisíc tun. Do služby nastoupí okolo roku 2020.

Gigantické lodě pro těžební průmysl jsou úctyhodným inženýrským dílem, ale současně také nepřehlédnutelným příznakem počínající energetické krize a blízkosti takzvaného ropného vrcholu (oil peak): velké rezervy fosilních paliv sice stále existují, náklady na jejich získání však dramaticky rostou.

Jan A. Novák

Psáno pro Svobodný monitor

 

Komentáře   

+5 #1 hulvath 2014-11-28 13:02
Hezky popularizacni clanek, jen opatrne s tim proroctvim o nedostatku ropy na konci. Takovych koncu uz bylo mnoho, a vse spise nasvedcuje tomu, ze ropy je ted jednak prebytek, jednak v hroiznontu 20 let bude uz jeji vyznam klesat pro dopravu ktera je jeji nejvetsi zrout. S rozvojem lokalnich vyrobnich i energetickych zdroju je treba take pocitat. Ja se bojim spise degenerace nasi zapadni civilizace v dusledku slunickarstvi, havlismu apod., diky cemu nas prevalcuji primitivni civilizace... Mladi verbalni pokrokari a revolucionari, sedici v pisku a pisici na tabletech na FB a Twitter, kdyz na nich Breivik strilel, jsou toho vymluvnou ilustraci...
+3 #2 angra 2014-11-29 20:45
ano správně, je potřeba víc a víc a ještě víc, větší největší, ať se máme všichni nejlíp... Vše je to pouze historický milník, bublina, která jednou praskne... hodnoty lidstva jsou naprosto jinde... Giga mega super hyper extra a jiné lidstvu neprospěšné stavby nepřinášejí hodnoty, pouze další zotročování a prospěch pár samozvoleným jedincům...

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack