Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

AKTA UFO: Incident u ostrova Maury

ufodahl1Zprávy o neidentifikovatelných objektech na obloze se objevovaly snad ve všech dobách, krátce po druhé světové válce ale jejich frekvence nápadně vzrostla až dosáhla rozměrů davové psychózy. Atmosféře rostoucího mezinárodního napětí ve stínu jaderných zbraní dával strach z mimozemšťanů další rozměr. Hysterická doba plodila hysterické příběhy - a ať už za nimi stál kdokoliv, byla by chyba na ně zapomínat.

 

Některé případy prvních poválečných setkání s UFO se staly klasikou, bez níž se neobejde snad žádná ufologická publikace - což platí především o svědectví obchodníka a amatérského pilota Kennetha Arnolda nebo podivné smrti kapitána Mantella.

Jiné poněkud nezaslouženě zapadly a dnes už se o nich moc nemluví. Tak dopadlo mimo jiné i podivné vyprávění Harolda Dahla z června 1947, které přitom s Arnoldovým případem těsně souvisí.

 

Muži v černém

Svědectví Kennetha Arnolda je samo o sobě celkem důvěryhodné - ale trochu zvláštní příchuť mu dodává méně známý incident, který se jen o tři dny dřív odehrál také ve státě Washington a relativně nedaleko od Kaskádového pohoří, kde podivné objekti viděl Arnold. Lodník Harold A. Dahl lovil 21. června 1947 z moře plovoucí klády u ostrova Maury v průlivu Puget se svým synem Charlesem, jedním pomocníkem a psem, když na obloze uviděli několik "objektů ve tvaru koblihy".

ufodahl2

 

obr: Dobová ilustrace k případu  srtkání s UFO u Maury Island. Obrázky z ufologické literatury se vyznačují nezaměnitelným stylem blízkým naivnímu umění

 

 

Na čistém nebi dokonce zaznamenali i detaily: jakési otvory uprostřed a po okrajích strojů. Dahl měl na palubě fotoaparát a údajně pořídil několik zdařilých snímků.

Jeden ze záhadných strojů prý měl zřejmě nějaké technické problémy a na Dahlovu loď z něj začaly z něj padat úlomky materiálu podobného strusce. Zabily psa, lehce zranily Charlese Dahla a poškodily kormidelní kabinu.

Druhý den pak Dahla navštívil muž v černém obleku, který se tvářil, že je zaměstnanec vlády a pozval ho na oběd. Při té příležitosti jej vyzpovídal a vlídně leč důrazně mu doporučil o celé věci mlčet.

Právě tady se zrodila ufologická legenda o mužích v černém, kteří navštěvují a zastrašují svědky setkání s UFO - a stala se nedílnou součástí moderního folklóru.

Jenže Dahl o incidentu mlčet nemohl, protože spolumajitelem poškozené lodi (a majitelem pily na zpracování klád splavovaných do průlivu Puget) byl Fred L. Crisman. Nešlo jen tak o nějakého dřevaře - Crisman měl zálibu v paranormálních fenoménech všeho druhu a vydal na toto téma několik knih.

Dahlovo vyprávění ho pochopitelně zaujalo, hned druhý den se tedy do oblasti vydal a posbíral vzorky strusky, které pak poslal k rozboru Chicagské universitě. Později tvrdil, že ve vzduchu také zahlédl onen poškozený disk, jenže mu prý brzy zmizel v mracích.

 

0ufonaci-sm

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

TIP:

Text je ukázkou z knihy Létající talíř pro Hitlera, kterou vydalo nakladateství XYZ/Albatros Media, kde je ji také možné za zvýhodněnou cenu objednat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

Pár dní na to vypukla horečka kolem Arnoldova svědectví a Crisman amatérského pilota rychle kontaktoval. Dokonce údajně uspořádal jakousi polooficiální schůzku na níž kromě něj, Arnolda a Dahla měli být i dva lidé ze zpravodajských služeb US Army - kapitán William L. Davidson a poručík Frank M. Brown. Ti od Crismana dostali také vzorky záhadné strusky, jenže krátce na to se oba zabili při leteckém neštěstí.

Mezitím z Dahlova auta zmizely i fotografie disků. Sám Dahl později prohlásil, že si celou věc vymyslel, zatímco Crisman se vrhl na jiné záhady - mimo jiné se intenzívně zabýval i atentátem na Johna Kennedyho. Kenneth Arnold si ještě nějaký čas užíval slávy, kterou mu setkání nad Kaskádovým pohořím přineslo, brzy ho to ale omrzelo a všechny rozhovory na toto téma začal odmítat.

 

Krycí manévr

Dahlův případ přilepený na Arnoldův příběh vypadá divně - tak divně, že mu jen málokdo soudný uvěří. Z hlediska pravověrných ufologů (a možná i tajných služeb střežících tajemství záhadných létajících srpů) přišel jak na zavolanou: střízlivé svědectví o setkání s neobvyklými letadly posunul k diskům z neznámého materiálu, pletkám tajných služeb, tajemným úmrtím a výhrůžkám podezřelých individuí, tedy všem atributům pokleslejší části spektra ufologické literatury.

ufodahl3

 

 

obr: Harold A. Dahl, hlavní aktér případu známého jako UFO u Maury Island

 

 

Z reálného setkání s čímsi neobvyklým se stala bláznivá historka dobrá pro seriál typu "Akta X", při nichž se sice u televize rádi bojíme, na něž ale v běžném životě nevěříme. Kdo ví, jestli právě o to ve skutečnosti nešlo.

Kolem podivné epizody z počátků dějin UFO tak dodnes zůstává zvláštní mlha. Zda ukrývá tajný výzkum, testování ukořistěných německých technologií, mimozemšťany, cílené dezinformace tajných služeb, či touhu po senzaci, to se už asi nikdy nedozvíme.

Rozhodně by ale bylo chybou tento příběh v souvislosti s německými diskoplány nevzpomenout, protože zřetelně poukazuje na skutečnost, že na počátku horečky létajících talířů byl seriózní a střízlivý svědek a že zřejmě viděl stroje pozemského původu. Že kdosi měl potřebu k jeho svědectví přidat další, které už znělo mnohem méně pravděpodobně. A že to všechno se stalo na severu USA nedaleko hranic s Kanadou, kde tehdy - jak ještě uvidíme - nejméně jeden německý konstruktér na létajících discích opravdu pracoval.

Není přitom bez zajímavosti, že krátce po Arnoldově setkání se v listu Los Angeles Examiner (vydání z 5. července 1947) objevilo stručné svědectví konstruktéra závodních automobilů Leo Bentze, který tvrdil, že už roku 1928 byl svědkem úspěšného testu modelu létajícího talíře. Nikoliv na základně mimozemšťanů, ale v Griffith Park u Los Angeles.

Šlo o dílo jeho přítele francouzského původu George de Bay, který se zajímal o využití neobvyklých principů při konstrukci letadel. Stroj měl mít tvar převráceného talíře, který nad sebou blíže nespecifikovaným způsobem vytvářel podtlak a k letu potřeboval desetkrát nižší motorický výkon než klasické letadlo.

Bentz pak stopu svého přítele ztratil, soudil však, že se vrátil do Evropy, aby tam vývoj svého diskoplánu dokončil. Ještě uvidíme, že v předválečné Francii opravdu vznikaly věci, které měly s létajícími talíři hodně společného.

Bentzova zpráva ale zapadla bez povšimnutí - stejně jako všechny další, které tvrdily, že UFO mohou mít zcela prozaický pozemský původ. Možná jen proto, že texty o kosmické invazi náklad novin zvyšovaly spolehlivěji, mohly tu být ale i jiné příčiny. V atmosféře rostoucího mezinárodního napětí koncem 40 let měly tajné služby mnoho dobrých důvodů svádět podobné incidenty na mimozemšťany


Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack