Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Hory a kopce opředené tajemstvím

Hory a kopce opředené tajemstvím

 

Vrchol každého kopce není jen místo dalekého rozhledu. Je to také místo zvláštní mystické osamělosti: blíž k obloze, dál od lidí a všeho pozemského. Místo, které nutí myslet jinak. Některé vrcholky k tomu mají obzvlášť velké nadání a tak je lidé odedávna vyhrazovali silám, které nejsou z tohoto světa. Silám někdy dobrým, jindy zlým, nejčastěji ale takovým, které stojí mimo kategorie našeho hmotného světa. Lze si je naklonit nebo znepřátelit, lze se jich bát nebo dělat, že nejsou - ale porozumět jim bezezbytku nikdy nelze...

 

Naše země je takových mystických kopců a hor plná. O některých z nich byly popsány celé stohy knih - to je třeba případ Řípu, Blaníku, Vyšehradu... U jiných se zachovala jen narážka ve starých textech, útržkovitá pověst zjevně vytržená z jakýchsi dávno zapomenutých souvislostí, podivný archeologický nález... Proto nejde přistupovat ke všem stejně. Budeme se snažit o každém říct všechno podstatné, ale nebudeme si vymýšlet. Takže některý vydá na mnoho stránek, jiný jen na pár odstavců a některé se nám sem z důvodů rozsahu textu nevešly vůbec. A autorovi nezbude než doufat, že duchové takto postižených kopců pochopí a odpustí.

 

Především se ale budeme snažit nezdržovat se příliš u věcí všeobecně známých. Tohle není opakování z hodin dějepisu či povinné jiráskovské četby. Tohle je výprava do neznáma, to hlubin tajemné minulosti.

 

Tato kniha může inspirací pro plánování výletních tras - ale nejen to. Není to jen průvodce na cestě k tajemným místům, ale především zábavné čtení plné zajímavých a někdy i málo známých informací. Usiluje o to být dobrým společníkem nejen na výletech, ale i ve dnech kdy se do přírody z nejrůznějších důvodů vyrazit nedá, nebo se prostě jen nechce.

 

Tomu odpovídá i členění textu. Pro snadnou orientaci tu jsou hory a kopce seřazené abecedně, pro potřeby turistů ale nechybí u každé ani základní údaje o poloze. Jsou tu také odkazy na stránky s informacemi o jiných mystických kopcích poblíž a upozornění na další zajímavé lokality, které by bylo možné v rámci výletu navštívit.

 

 

 OBSAH KNIHY:

00. Úvod

01. Bacín

01. Blaník

02. Boreč

03. Boubín

04. Braník

05. Burkovák

06. Kazín

07. Kleť

08. Kobyla

09. Kozákov

10. Komorní Hůrka

11. Kotouč u Štramberka

12. Krudum

13. Ládví

14. Manda u Ondřejova

15. Milešovka

16. Obří hrad

17. Petrovy kameny

18. Petřín

19. Plešivec

20. Praděd

21. Radhošť

22. Rovina

23. Říp

24. Slánská hora

25. Sněžka

26. Svatá hora

27. Šárka

28. Šibeniční vrch - Parukářka

29. Tetín

30. Trosky

31. Vítkov

32. Vysoká Roudná

33. Vyšehrad

34. Závist

35. Zbiroh

36. Železná hůrka

Přílohy

Letopisy kopců

Literatura

- - - - - - - -

TIP:

Pokud knihu nenajdete u Vašeho knihkupce, můžete ji objednat zde

- - - - - - -

Bibliografie:

Jan A. Novák: Hory a kopce opředené tajemstvím, Alpress, Frýdek-Místek 2013,  312 s,

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates at JoomlaShack